Gepureerd fruit of een fijne jam zonder harde stukjes zijn ook goede opties. Wanneer je cornflakes, muesli en andere ontbijtgranen wil toevoegen kun je deze zachter maken door ze voor het eten even in melk of yoghurt te laten weken.
Gepureerd eten voor volwassenen of ouderen bestaat vaak uit gekookte groenten, aardappelen en vlees. Broodmaaltijden kunnen ook worden fijngemaakt. Lekker gepureerd eten kan worden gemaakt door er extra bouillon of kruiden aan toe te voegen.
Kies bijvoorbeeld peer, perzik, sinaasappel, banaan, kiwi, aardbeien of fruit uit blik. Als variatie kunt u ook tomatensap, groentesap, bietensap of wortelsap gebruiken. Gebruik voor de warme maaltijd alleen producten die na het koken zacht zijn, waarop u dus weinig hoeft te kauwen. U hoeft het voedsel niet te malen.
#3 Tip: PUREE
Puree eet gemakkelijk weg, dus handig om lekker veel groente in te verstoppen. Probeer eens puree van zoete aardappel met broccoli, of pompoen met wat rode biet en prei. Ook de bekende aardappelpuree doet het altijd goed. Voeg wat haverroom toe voor een extra smeuïge puree.
Groenten die geweldig zijn om te pureren: zoete aardappelen, wortels, bieten, pastinaken en bloemkool . Groenten die u beter niet kunt pureren: vezelige groene groenten zoals broccoli en groenten met een schil zoals erwten. Deze laten vaak draden en stukjes achter die u niet kunt pureren.
Als je een blender gebruikt, is vaak veel vocht nodig om de voeding fijn te maken. Hierdoor kan je voeding te vloeibaar worden. Vlees, vis, kip of vleesvervanger: Kies zachtere vleessoorten zoals gehakt en zacht gestoofd vlees. Varkensvlees is vaak wat vetter en kan smeuïger klaargemaakt worden dan rundvlees.
Kies best voor zachte vleessoorten zoals kipfilet, gehakt, varkenslapje, enz. en niet voor taaier, draderig vlees bv rundvlees, enz. Groenten goed gaar laten koken en mixen, kies daarbij voor zacht groenten en ook eventueel aanlengen met wat bouillon, melk, vleesjus, witte saus, enz.
Zachte voeding is makkelijk te kauwen en door te slikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een omelet, vis of macaroni.
Neem de eerste dagen zacht voedsel, zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel. Weer later kunt u voedsel eten zoals vlees of een appel.
Gebruik gemalen vlees (vis, kip, ei of vleesvervanging), ragout, gepureerde groenten en aardappelpuree (of gemalen pasta). De gerechten kunt u verdunnen door het toevoegen van bijvoorbeeld, melk, jus, bouillon of groentenat. Voeg extra boter, room en/of olie toe voor extra energie.
Dun vloeibare voeding bestaat uit voeding die u niet hoeft te kauwen en zo dun en glad is dat het door een rietje kan. Doordat de voeding alleen dun vloeibaar mag zijn, is de variatie aan voedingsmiddelen klein.
Specifieke vloeistoffen of voedingsmiddelen die zijn toegestaan, zijn:
Melk en melkproducten: Melk (alle soorten inclusief karnemelk, soja, rijst, amandel en koemelk), milkshakes, gepasteuriseerde advocaat, glad ijs, bevroren yoghurt, vla, yoghurt zonder fruit en pudding. Groenten: Alle groente- en tomatensap. Fruit: Alle sappen en nectar.
Hak grotere stukken voedsel in kleinere stukken en doe ze in een blender of keukenmachine . Mogelijk moet u vloeistof toevoegen, zoals sap of bouillon, om de juiste dikte te krijgen. Door langzaam voedsel of vloeistof toe te voegen aan de blender of keukenmachine, krijgt u de juiste textuur. Als de puree te dun is, voegt u meer voedsel toe.
De staafmixer is bij uitstek het beste keukenapparaat om babyvoeding, soep, sauzen en dips te pureren. Dat komt omdat je er heel gericht voedsel mee pureert, zonder dat alles meteen in een vloeibare massa verandert. Vanwege zijn compacte formaat kun je met een staafmixer je soep direct in de pan pureren.
Pas de structuur van je voeding aan
Als kauwen en/of slikken lastig is, kan het helpen om voor zachtere voeding te kiezen. Je kunt hierbij denken aan brood zonder korst, een stamppotje, risotto. Soms is het nodig om je eten te pureren. Er zitten dan helemaal geen harde stukjes meer in de voeding.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Tijdens het herstelproces heeft je lichaam veel energie nodig, en daarom is de behoeft aan eiwitten en calorieën na de operatie opvallend hoger. Het lichaam heeft eiwitten nodig om wonden te herstellen en om spieren weer op te bouwen. Vlees, vis, kaas, melk, kwark, noten en peulvruchten bevatten veel eiwitten.
U kunt de normale etenstijden en hoeveelheden aanhouden. Voedsel en dranken mogen geen al te hoge of zeer lage temperatuur hebben. Op de dag van de behandeling zelf mag u niet roken en geen alcohol gebruiken. Beide zijn slecht voor de genezing van de wond.
Let op met eten en drinken zolang de verdoving nog niet is uitgewerkt. Neemt u de eerste paar dagen na het plaatsen van het kunstgebit zachte voeding. Bijvoorbeeld brood zonder korst, vla, yoghurt, zacht fruit, gehakt, puree of soep. Geleidelijk kunt u wat harder voedsel gaan eten.
11 Kip, vis en zacht gemalen vlees zijn het makkelijkst te pureren. Je kunt jus, bouillon of roomsaus toevoegen om ze gladder te maken. Voordat je begint met koken, druk je vlees of vis door een zeef om alle vaste stukken te verwijderen.
Zo kan je puree van heel wat groenten maken: bloemkool, knolselder, wortelen, pastinaak, pompoen,... Origineel, licht en minstens even lekker! We inspireren je met 6 heerlijke gerechten met groentepuree, zónder aardappelen. 2 groenten combineren en pureren kan trouwens ook perfect ;-).
Gebruik een keukenmachine of blender om de maaltijden te pureren omdat deze krachtig zijn en voor een gladdere consistentie zorgen. Het is lastig kleine hoeveelheden te pureren. Bereid meerdere porties tegelijk en vries deze per portie in of gebruik de overige groentepuree als basis voor een soep.