Risico op voedselinfectie Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen. Ze groeien bijvoorbeeld hard bij kamertemperatuur.
Ontdooid vlees is een lekkernij voor bacteriën
Het Voedingscentrum is heel duidelijk: opnieuw invriezen is riskant vanwege voedselinfecties. Want bacteriën zijn dol op jouw kliekje. Bij de juiste temperaturen vermenigvuldigen ze zich snel. In de diepvries stopt hun groei, waardoor je er voedsel lang kunt bewaren.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
U kunt brood, koekjes en soortgelijke bakkerijproducten veilig opnieuw invriezen . Het eindproduct is echter waarschijnlijk een droger product van lagere kwaliteit.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Ontdooid, rauw of gekookt vlees uit de koelkast kan veilig opnieuw worden ingevroren, hoewel het Amerikaanse ministerie van Landbouw waarschuwt dat het vlees wat kwaliteit kan verliezen door vochtverlies . U mag geen voedsel opnieuw invriezen dat langer dan twee uur buiten de koelkast is geweest - of één uur bij temperaturen boven de 90 graden.
Kort samengevat: je mag ontdooid eten nog eens invriezen als je het op de juiste manier hebt ontdooid en bewaard.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
Bij ICE hebben Ramsey en zijn collega's een algemene regel: "Als iets eenmaal is ingevroren, is het afgelopen." Het grootste nadeel van invriezen en ontdooien en opnieuw invriezen en opnieuw ontdooien is dat het voedsel extreem papperig wordt . Het meeste voedsel bevat water.
Wanneer kip in de magnetron wordt ontdooid, kunnen delen van het eiwit beginnen op te warmen en te koken. Als gevolg hiervan is het onveilig om het vervolgens opnieuw in te vriezen zonder dat de kip volledig is gekookt, omdat " alle aanwezige bacteriën niet zouden zijn vernietigd ", aldus het Amerikaanse ministerie van Landbouw.
Houd er rekening mee dat kaas die is ingevroren en ontdooid, net als elk ander voedsel, niet opnieuw mag worden ingevroren . Kaas die is ingevroren, is het meest geschikt voor gekookte gerechten waarin veranderingen in textuur minder opvallen, zoals in sauzen of op pizza en gegrilde kaassandwiches.
Vlees wordt vaak ingevroren om het product te bewaren en veilig te houden wanneer het niet meteen gegeten gaat worden. Zolang het vlees goed bewaard is en langzaam ontdooid in de koelkast, kan het veilig meerdere keren opnieuw worden ingevroren . Als het goed wordt gedaan, brengt het opnieuw invriezen van vlees geen gezondheidsrisico's met zich mee.
Hoe vaak kun je rundergehakt ontdooien en opnieuw invriezen? Als je rundergehakt hebt ingevroren en veilig hebt laten ontdooien (in de koelkast), dan kun je het opnieuw invriezen. We raden af om dit meer dan één keer te doen , omdat het vriesbrand en smaak- en textuurverlies veroorzaakt wanneer je het vlees kookt.
Rood vlees, zoals rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees en lamsvlees kan goed worden ingevroren. Gevogelte, zoals kip en kalkoen, is gevoeliger voor bederf en moet daarom binnen een dag of twee ingevroren worden.
Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën.
Het proces van invriezen, ontdooien en opnieuw invriezen zorgt ervoor dat ijskristallen zich vormen en de celstructuur van voedsel afbreken, wat leidt tot vochtverlies en een papperige textuur . Dit geldt met name voor delicate items zoals fruit, groenten en zeevruchten, die onaantrekkelijk kunnen worden en hun voedingswaarde kunnen verliezen.
Ja, je kunt brood invriezen en daarna weer opnieuw invriezen . Het is volkomen veilig om dit te doen, maar je zult merken dat de smaak een beetje muf is geworden. Er zijn verschillende manieren om brood opnieuw in te vriezen om ervoor te zorgen dat het zo vers mogelijk smaakt nadat het is ontdooid.
Technisch gezien kunt u warm water gebruiken om het ontdooiproces te versnellen, maar we raden doorgaans af om heet water te gebruiken. Veiligheidsopmerking: Het wordt altijd aanbevolen om vlees dat in water of op het aanrecht is ontdooid, onmiddellijk te koken en niet terug in de koelkast te leggen of opnieuw in te vriezen, tenzij het is gekookt .
Bovendien kan het opnieuw invriezen van reeds ontdooide croissants een negatieve invloed hebben op hun kwaliteit en textuur . Als u bevroren croissants moet vervoeren, is het het beste om ze in een koelbox met droogijs of ijspakketten te bewaren om hun bevroren staat te behouden.
Ik maak mijn cakes ongeveer een week van tevoren en vries ze in. Dus als ze eenmaal ontdooid zijn, versierd etc. etc. en de cakes op zijn en geserveerd zijn, kan de klant dan de restjes invriezen? Het is niet raadzaam om cake opnieuw in te vriezen als deze eenmaal ontdooid is .
Hoe meer u het voedsel invriest, hoe meer de weefsels afbreken, het smaakprofiel afneemt en vocht ontsnapt . Sommige groenten, zoals sperziebonen, worden bijvoorbeeld papperig als ze meerdere keren worden ontdooid en ingevroren. Ze zijn nog steeds veilig om te eten, maar de textuur is mogelijk niet zo wenselijk.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) adviseert: Zodra voedsel in de koelkast is ontdooid, is het veilig om het opnieuw in te vriezen zonder het te koken , hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien. Na het koken van rauw voedsel dat eerder was ingevroren, is het veilig om het gekookte voedsel in te vriezen.
Gekookte of ongekookte kalkoen kan veilig opnieuw worden ingevroren, zolang u het binnen drie dagen na ontdooiing opnieuw invriest . U mag kalkoen alleen opnieuw invriezen als deze bij elke stap van het proces op de juiste manier is behandeld.