Maar alleen groenten en fruit kan problematisch worden. Je kunt een tekort krijgen aan calcium, jodium, ijzer, zink en vitamine B12. Ook krijg je dan te weinig eiwitten binnen. Dat laatste is schadelijk voor je spieren.
Je krijgt niet genoeg belangrijke vitaminen en mineralen binnen. “Met alleen groenten en fruit als brandstof krijg je te weinig belangrijke voedingsstoffen en te weinig calorieën binnen,” zegt Stephanie Di Figlia-Peck, een voedingsdeskundige uit New York.
Beschermende werking. Wie dagelijkse veel groenten en fruit eet, heeft een lager risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en aandoeningen. Groenten en fruit bieden bijvoorbeeld bescherming tegen darmkanker, maar ook tegen hart- en vaatziekten of een beroerte.
Wat is het voedingsadvies voor groente? Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Je kunt je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Als je steeds andere groente kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit groente binnen die je nodig hebt.
Volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente voor mensen tussen de 14 tot en met 70 jaar 200 gram, en kun je vanaf je negende het best twee stuks fruit per dag eten. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om per dag minstens 250 gram groente binnen te krijgen.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Je kunt groenten niet zomaar vervangen door fruit. Natuurlijk is fruit gezond en bevat het ook veel vezels en voedingsstoffen, maar helaas ook veel natuurlijke suikers (fructose).
Omdat groenten weinig calorieën bevatten en er veel voedingsstoffen in zitten, zijn er geen nadelen aan veel groenten eten.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Sommige groenten bevatten veel koolhydraten waaronder uien, spruitjes, courgette en rode paprika. Het is dus beter om deze groenten te vermijden. Maar er zijn ook groenten die (bijna) geen koolhydraten bevatten. Bijvoorbeeld tuinkers, rucola, sla, broccoli en champignons.
Daarom mag je vrijwel onbeperkt groenten eten als je wil afvallen. Je zal er echt niet van aankomen. Dit komt omdat ze weinig macronutriënten bevatten en veel water. Gezonde dikmakers daarentegen bevatten veel macronutriënten en weinig water.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
Groenten zitten tjokvol vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. In de “Blue zones”, landen waar men een hoge leeftijd bereikt, eet men soms wel een kilo groenten per dag! Probeer wel zoveel mogelijk te variëren. In worteltjes zit bijvoorbeeld veel bèta-caroteen, goed voor de ogen.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal. De gezondheidsonderzoekers legden 41 verschillende als gezond bekendstaande producten langs een lat met 17 verschillende voedingsstoffen, zoals kalium, vezels, eiwitten en calcium. Waterkers is echter niet de enige bladgroente die hoog in de top staat.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Wat gebeurt er als ik elke dag alleen maar groenten en fruit eet? - Quora. Maar alleen groenten en fruit kan problematisch worden. Je kunt een tekort krijgen aan calcium, jodium, ijzer, zink en vitamine B12. Ook krijg je dan te weinig eiwitten binnen.
Tot de nitraatrijke groenten behoren onder andere andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers.
Voor wie wil aankomen zijn er ook voordelen. Groenten bevatten weinig calorieën, maar je hebt wel een basishoeveelheid vezels nodig voor de optimale werking van je verteringsstelsel, waardoor je meer kan eten, als je dat wil. Zowel als je wil afvallen of aankomen moet je dus groenten eten.
Minder dan 400 gram groenten en fruit (250 gram om 150 gram) per dag eten kan het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht vergroten.
Bij het Voedingscentrum raden ze aan twee stuks fruit per dag te eten. Het is niet voor niks dat je je bananen, kiwi's en appels terugvindt in de Schijf van Vijf. Zij adviseren minimaal twee stuks te eten, omdat je dan makkelijker aan die dagelijkse hoeveelheden voedingsstoffen en vitaminen komt.
Groenten bevatten over het algemeen meer vitaminen en mineralen dan fruit, met name vitamine A, vitamine C en kalium. Fruit bevat echter vaak meer vezels en natuurlijke suikers die energie leveren. Het eten van verschillende soorten fruit en groenten kan zorgen voor een evenwichtig, voedzaam dieet.