Vuil, stof en bacteriën Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
De toxicoloog raadt daarnaast aan om de meest bespoten exemplaren fruit ook te schillen. ,,Druiven en aardbeien kun je natuurlijk niet schillen, maar die moet je goed wassen, aangezien het net die fruitsoorten zijn die veel pesticiden bevatten.”
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende.
Hoewel het praktisch lijkt om al je druiven te wassen zodra je thuiskomt van de winkel, zou je eigenlijk alleen moeten wassen wat je van plan bent om direct en daar of in de nabije toekomst te eten. Het wasproces voegt overtollig vocht toe, wat ervoor kan zorgen dat de druiven sneller ontbinden dan ze anders zouden doen .
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Uitzondering op de regel. Als je direct met een mes de groenten of fruit doorsnijdt, kun je het beter wel wassen. De buitenkant komt zo in aanraking met de binnenkant, en om de besmettingskans zo klein mogelijk te maken, kun je het beter wel wassen. Daarom kun je ook een meloen beter eerst onder de kraan houden.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef. Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger . Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Pesticiden worden op fruit, groenten en kruiden gespoten om de aanval van insecten en ongedierte te voorkomen . Als het fruit of de groenten worden geconsumeerd zonder ze te wassen, kunnen pesticiden het lichaam binnendringen, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Daarom wordt sterk aangeraden om het fruit en de groenten te wassen voor consumptie.
“Fruit bevat van nature uit veel suiker", vervolgt Borgdorff. Als je dus heel veel fruit eet krijg je automatisch veel suiker binnen. Maar als je je gewoon houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag, dan is er niets aan de hand. Er zitten verder geen andere nadelen verbonden aan het eten van druiven.”
Er zijn veel methoden die gebruikt worden om het lichaam te detoxen, een aantal manieren zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen, bijvoorbeeld actieve kool.
Druiven. Druiven groeien ook in gematigde gebieden en kunnen het best heel koud bewaard worden. Ze blijven in de koelkast 7 dagen goed, in plaats van 3 tot 4 dagen er buiten. Bewaar ze in een papieren zak of leg ze op een bord.
Men merkt dat de druiven stokken aangetast zijn door echte meeldauw als de bladeren en trossen een witgrijs schimmelpluis vertonen. Het is alsof er men een wit poeder opgespoten heeft. De symptomen van Oïdium kunnen verward worden met die van valse meeldauw (Mildiou).
Om ze grondiger schoon te maken leg de druiven in een kom met water en laat een paar minuten weken en spoel ze dan grondig af onder stromend water. Dep druiven droog met keukenpapier of een schone doek voordat je ze serveert of bewaart om overtollig vocht te verwijderen.
Veel vezels
In vergelijking tot de andere populaire soorten fruit in Nederland bevatten druiven de meeste voedingsvezels. Die zorgen voor een verzadigd gevoel en soepele stoelgang.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Hoeveel druiven mag je per dag eten? Volgens de Schijf van Vijf moeten volwassenen minimaal 2 porties fruit per dag eten. Daarbij telt een trosje druiven van 100 gram als één portie. Je mag er dus gerust 200 gram van eten.
Het is verleidelijk om al je druiventrossen in één keer schoon te maken, maar het beste moment om druiven te wassen is vlak voordat je ze eet . Het overtollige vocht van het wassen vooraf geeft bacteriën meer vocht om te groeien, wat het verouderingsproces versnelt.
Hoe druiven te wassen. Gooi uw druiven - vergeet niet, alleen de portie die u nodig hebt! - in een zeef of vergiet en spoel ze af met koud water, waarbij u ze grondig omgooit zodat het water alle druiven bereikt . Voor extra schone druiven kunt u ze ook nog 5 tot 10 minuten in koud water laten weken.
Voeg drie delen water toe aan één deel azijn. Week uw fruit en groenten tien minuten in de oplossing en spoel ze vervolgens af met water om pesticideresten te verwijderen. Dit traditionele huismiddeltje om fruit en groenten te zuiveren van pesticiden werkt ook tegen bacteriën en schimmels.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Nederlandse supermarkten halen de bessen en kersen van veel internationale bestemmingen. Bij frambozen, rode bessen en bramen is Nederland de belangrijkste herkomst. Dat blijkt uit een rondgang van Groenten&Fruit langs 6 grote supermarkten (Albert Heijn, Lidl, Aldi, Jumbo, Plus en Emté) in Midden-Nederland.
Alleen op de bakjes aardbeien van Ekoplaza en Odin werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Op aardbeien uit de overige supermarkten zitten gemiddeld drie verschillende bestrijdingsmiddelen. Dat is wel wat minder dan in 2021 en 2022, toen waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen.