Schil het fruit, haal de pit eruit en laat het even koken. Vervolgens kan je het fruit pureren en in een diepvriesbakje invriezen. Ideaal als fruithapje of om een jam van te maken.
Zowel groentehapjes als fruithapjes zijn geschikt voor de vriezer.
Fruithapjes invriezen
Wil je zelfgemaakte fruitpap invriezen? Kook fruit, zoals mango, bramen of pruimen, tot moes en vries dit vervolgens in. Maak deze fruithapjes het liefst binnen 2 maanden op.
Je kunt je banaan ook nog gepureerd invriezen. Pureer je banaan tot een glad mengsel en verdeel het vervolgens over een ijsblokjesvorm, zodat het papje niet door je hele vriezer loopt. Wanneer je aan de slag wil met de gepureerde banaan kun je deze het beste in de koelkast laten ontdooien, zodat het niet bruin wordt.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Verwijder de pit bij vruchten zoals abrikozen, nectarines en pruimen en snijd het fruit in stukjes. Laat de stukjes los van elkaar invriezen in een grote bak of op een plaat in de vriezer, zodat er niet één grote klont ontstaat. Vervolgens kan je de stukjes in een passend vershoudbakje in de vriezer bewaren.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water.
Het invriezen van mandarijnen is geen aanrader. Vaak wordt de mandarijn zacht en komt de smaak te vervallen. Toch invriezen? Pel de mandarijn eerst en bewaar de mandarijn in stukjes.
Vries de plakjes banaan afzonderlijk in door plakjes van ongeveer twee tot drie centimeter dik op een bakplaat in een enkele laag op bakpapier te leggen. Leg ze twee tot drie uur in de diepvries tot ze stevig zijn. Zodra je bananenplakjes zijn ingevroren, verzamel je ze en doe je ze in een bakje of zakje.
Bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer.
Houd ze fris
Als je ze langer wilt bewaren, kun je ze in het vriesvak leggen. Zo heb je altijd een verse kiwi bij de hand.
Frambozen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Als je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, kan je beginnen met de eerste hapjes. Dit zijn eigenlijk niet meer dan een aantal lepels per dag van een geprakt papje groente of een fruithapje. Dankzij deze hapjes went je baby aan andere texturen en smaken dan moedermelk.
Fruit – 8-12 maanden
Vries banaan in zonder schil. Verwijder bij appel en peer het klokhuis. Druiven en bessen kun je in z'n geheel invriezen.
Verwijder de pit en snijd de nectarine in stukjes. Vries in in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Vries alleen fruit in dat rijp is, onrijp fruit zal in de vriezer namelijk niet verder rijpen. Was het fruit en droog deze goed voordat je het invriest. Fruit dat is ontdooid, kan niet meer terug de vriezer in. Gebruik ziplock zakjes of plastic bakjes, geen boterhamzakjes.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Bananen invriezen 101
Je kan ongepelde bananen gerust invriezen, maar daar krijg je later wellicht spijt van. Na het invriezen is het moeilijker om de schil te verwijderen. Bovendien zal de schil een zwarte kleur krijgen en vocht verliezen bij het ontdooien.
Snijd de hele citrusvrucht in plakjes, leg ze in een bakje en stop die in de vriezer. Dat geldt ook voor andere citrusvruchten, zoals sinaasappel, limoen en grapefruit. Lekker om water, een koud drankje of een cocktail mee op te fleuren.
Invriezen kan ook. Snijd hiervoor de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien eventueel in stukjes. Vries in in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Deze kunnen bij het invriezen gaan schiften: er ontstaan klontjes die je er niet meer uitkrijgt. Krokante voedingsmiddelen (waaronder gefrituurd eten). Je wilt natuurlijk niet die crispy bite verliezen. Eieren.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Muffins en cake kun je ook vriezen, zorg dat deze goed luchtdicht worden bewaard zodat ze niet uitdrogen. Ook broodjes kun je invriezen, zowel verse broodjes als afbakbroodjes. Laat brood langzaam op kamertemperatuur ontdooien en gebak eventueel in de koelkast.