Kamille wordt al eeuwenlang gebruikt voor een rustgevende slaap. Uit onderzoek is gebleken dat het stofje 'apigenine', wat in kamille te vinden is, een verbinding maakt met receptoren in het brein.
Denk aan kamille, maar ook valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem. Smaken verschillen, maar met deze kruiden zit je hoe dan ook safe! Kortom: thee drinken voor het slapen gaan, is alleen een goed idee als je de juiste theesoort kiest.
Water zorgt ervoor dat je lichaam in balans blijft. Dit helpt je lichaam ontspannen en zorgt voor een uitgerust gevoel de volgende ochtend. Naast 'gewoon' water kun je ook kokoswater drinken. Het water van de kokosnoot zit boordevol kalium en laat kalium nou een belangrijke rol spelen in je slaap- en waakritme!
Valeriaan. Valeriaan is een uitstekend slaapmiddel, vooral bij geestelijke overspanning. Het zorgt ervoor dat je sneller kunt inslapen, zonder je suf te maken of je concentratievermogen aan te tasten. Gebruik best een gestandaardiseerd droog extract.
Kamillethee
Probeer eens een kopje kamillethee. Door de warmte van het drankje, krijg je een rustiger gevoel. Je ontspant en hopelijk val je hierdoor sneller in slaap.
Welke voedingsstoffen stimuleren de slaap? Tryptofaan, een natuurlijk aminozuur, werkt slaapbevorderend. We vinden deze stof in de meest eiwitrijke voeding terug. Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Ook al helpt paracetamol op zichzelf niet om beter te slapen, valt men toch sneller in slaap.” Daarnaast kan de pijnstillende werking ervan bij degenen die met pijn kampen inderdaad wel degelijk helpen om beter in slaap te komen.
Kamille en valeriaan zijn populaire theesoorten die mensen voor het slapengaan drinken, maar andere stoffen kunnen ook helpen. Denk bijvoorbeeld aan amandelmelk en kersensap . Hoewel sommige dranken tryptofaan of melatonine bevatten, waarvan bekend is dat ze de slaap verbeteren, weten onderzoekers niet hoe andere dranken mensen helpen in slaap te vallen.
Kortwerkende benzodiazepinen, ook wel kortwerkende slaapmiddelen genoemd, werken spierontspannend, rustgevend en maken suf. Ze werken kort en worden daarom vooral gebruikt als u problemen heeft om in te slapen. Voorbeelden zijn brotizolam, flunitrazepam, loprazolam, midazolam, temazepam, zolpidem en zopiclon.
Lormetazepam werkt spierontspannend, rustgevend en maakt suf. Het bevordert zo dat u in slaap valt en beter doorslaapt. Dit medicijn is vooral geschikt als u moeite heeft met inslapen en als u verwacht gedurende de nacht vaak wakker te worden. Binnen vijftien tot dertig minuten na inname wordt u slaperig en rustig.
Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
Heb je last van slapeloze nachten en wil je daar graag verandering in brengen? In onze online apotheek vind je receptvrije slaapmiddelen zoals MetaRelax, Zaffranax Sleep en Sedistress 200, die je helpen te ontspannen en beter te slapen.
Bepaalde voedingsstoffen en hormonen helpen de slaap te bevorderen. Tryptofaan, te vinden in kalkoen en vis, bevordert de productie van serotonine. Melatonine (te vinden in zuivel en kersen) maakt je slaperig, kalium (te vinden in bananen) en magnesium (ook te vinden in bananen en amandelen) helpen de spierontspanning te bevorderen.
Misschien heb je last van extreme vermoeidheid. Zelfs na veel slaap blijf je moe. Plotselinge vermoeidheid kan door stress, slaapgebrek, een ongezonde levensstijl, een infectie of ziekte, of een medische aandoening komen. Het is belangrijke om de oorzaak te vinden, anders blijft de vermoeidheid terugkomen.
Sta op en doe even iets anders. Als u 's nachts wakker wordt en niet meer in slaap valt binnen 20 minuten, stap dan uit bed en doe een puzzel, lees of teken iets. Blijf uit de buurt schermen, waarvan bewezen is dat het blauwe licht de productie van melatonine, een slaapverwekkend hormoon, onderdrukt.