Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Hoe moet je blauwe bessen schoonmaken? Omdat blauwe bessen erg kwetsbaar zijn, kun je ze het beste pas wassen vlak voordat je ze consumeert.
" Blauwe bessen moeten worden gewassen omdat ze vuil, gruis, insecten, parasieten en andere verontreinigingen kunnen bevatten ," zegt Bryan Quoc Le, Ph. D., voedingswetenschapper, voedingsconsultant en auteur van 150 Food Science Questions Answered. Deze verontreinigingen kunnen ook ziekteverwekkers bevatten, die voedselgerelateerde ziekten kunnen veroorzaken.
Om ze vers te eten, was je de bessen onder koud stromend water en verwijder je de kroontjes net voor je ze serveert. Je kunt ze zo eten of toevoegen aan je ontbijtgranen, yoghurt of salade voor een heerlijke smaakboost. Voor bak- en dessertliefhebbers zijn blauwe bessen een geweldig ingrediënt om mee te werken.
Als je blauwe bessen in de yoghurt doet, belemmert dit mogelijk de opname van antioxidanten.
Blauwe bessen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree. Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen.
Blauwe bessen (en andere producten) mogen niet meteen gewassen worden als u ze mee naar huis neemt .
De spijsvertering bevordert en diarree wordt bestreden
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
De blauwe bes groeit aan een hoge struik, bloeit in trossen en de bes is wit-crème tot roze gekleurd. Terwijl de bosbes aan lage struiken groeit, donkerblauw gekleurd is en niet in grote trossen hangt. De bosbes is daarom veel moeilijker commercieël te verbouwen.
De meeste bessen moeten niet worden gewassen totdat ze worden gebruikt. Overtollig water kan voortijdig bederf veroorzaken bij delicate, antioxidantrijke vruchten zoals bosbessen en frambozen, zelfs kruisbessen.
Omdat de meeste pesticiden niet stabiel zijn bij een alkalische pH-waarde, kunnen de bestanddelen ervan worden afgebroken als u ze in een oplossing van zuiveringszout weekt. In combinatie met afspoelen onder de kraan kunt u ze dan wegspoelen.
Het enige addertje onder het gras: verse frambozen zijn extreem kwetsbaar, dus het is belangrijk om ze voorzichtig te wassen. Anders kan het fruit snel bederven voordat je ze kunt eten . Hieronder spraken we met voedselexperts om te leren hoe je frambozen wast zodat ze bij elkaar blijven, samen met tips om ze voorzichtig te drogen.
Wanneer u klaar bent om uw bessen te serveren, legt u ze in een vergiet en spoelt u ze snel af met koud, stromend water. Was aardbeien, bosbessen, bramen en frambozen in koud of koud water . Hiermee verwijdert u pesticiden, vuil en schimmel.
Blauwe bessen bevatten verschillende voedingsstoffen die helpen om je botten gezond en sterk te houden. Ze bevatten een indrukwekkende mix aan mineralen, om precies te zijn: calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Al deze mineralen dragen bij aan sterke botten. Daarnaast bevatten de kleine besjes ook vitamine K.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
De rode bes is veruit de laagste in kcal per 100 gram, namelijk 36kcal per 100gram. In tegenstelling tot 55kcal per 100gram appel en 52kcal per 100 gram blauwe bessen. Tevens bevat de rode bes de minste suikers, maar wel de meeste eiwitten en voedingsvezels! De rode bes bevat ook veel anti-oxidanten.
De belangrijkste antioxidanten in blauwe bessen zijn flavonoïden, die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan. Een specifieke groep flavonoïden, anthocyaninen, zijn verantwoordelijk voor de blauwe kleur van de bes en hebben ook een goede invloed op de hart- en bloedvaten.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
U kunt een betere spijsvertering hebben
Bosbessen zijn een goede bron van vezels, een essentiële voedingsstof die regelmaat kan bevorderen, constipatie kan voorkomen en een gezonde darm kan behouden . "Een vezelrijk dieet is geassocieerd met een betere algehele metabolische en spijsverteringsgezondheid", zegt Lubeck.
Drie porties per week
Uit het onderzoek bleek dat mensen die drie keer per week een portie blauwe bessen, druiven, appels en peren eten minder risico hebben op diabetes type 2. Het voordeel van deze soorten fruit kan zitten in verschillende stoffen in fruit, zoals de zogeheten antocyanen.
Calderwood vertelde me via e-mail: "Vers verpakte en vers ingevroren bosbessen behouden [deze coating] omdat ze niet worden gewassen." Dankzij hun beschermende coating blijven bosbessen langer vers als ze niet worden afgespoeld of gewassen voordat ze worden opgeslagen , maar ze moeten vlak voor het eten worden gewassen.
Het onvermogen van het lichaam om bosbessen te verteren is de reden voor maagpijn. De afwijzing van het immuunsysteem van het lichaam ten opzichte van bosbessen als een waardevolle bron van voeding presenteert zich als diarree of braken.
Blauwe bessen zijn een van de gezondste soorten fruit voor u , vooral naarmate u ouder wordt.