ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Zout is in principe onbeperkt houdbaar en bederft niet. Dit komt omdat zout geen organische stof is maar een mineraal.
Spullen voor in een noodpakket
In een noodpakket heeft u bijvoorbeeld een zaklamp en contant geld nodig. En een radio op batterijen of een opwindbare radio. Als de stroom uitvalt en er geen internetverbinding mogelijk is, kan uw regionale radiozender nog wel uitzenden. U kunt dan luisteren naar de rampenzender.
Omdat kristalsuiker geen toevoegingen kent, is het onbeperkt houdbaar.
Denk aan tonijn in blik, fruit in blik, knakworsten, kikkererwten, soep. Wortels, paprika, komkommer blijven lang goed buiten de koelkast.
Rijst. Witte rijst blijft jarenlang goed. Bruine rijst daarentegen niet, omdat daar meer olie in zit. Zorg ervoor dat je de rijst in een luchtdichte bak bewaart, zodat er geen beestjes bij kunnen die de rijst alsnog oneetbaar kunnen maken.
Sommige commercieel gedroogde pasta kan tot 2 jaar vers blijven, maar zelfgemaakte pasta is veel korter houdbaar— ongeveer 2-6 maanden voor gedroogde pasta, tot 8 maanden ingevroren of 1 dag in de koelkast. Nu je weet hoe lang verse pasta goed blijft, is hier een gids voor elke bewaarmethode.
Je hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Sterke drank
Sterke dranken zoals wodka, tequila en rum blijven altijd goed. Eens je ze opent, kunnen ze na héél wat tijd een beetje smaak verliezen, maar je kan er altijd veilig van blijven drinken. Doe dat dan wel met mate, natuurlijk ;-).
De vuistregel is dat je per persoon per dag 3 tot 4 liter schoon water nodig hebt. Dit betekent dat je voor een huishouden met vier personen al snel 40 tot 50 liter drinkwater moet opslaan. Het Nederlands drinkwater is van uitstekende kwaliteit en kan prima worden opgeslagen in een opslagvat, waterzak of jerrycan.
Voor het noodpakket moet je denken aan vier liter per persoon per dag om te kunnen koken en drinken. Bekijk hier wat je nog meer kunt doen om jezelf voor te bereiden op het uitvallen van drinkwater. Heb jij houdbaar voedsel in huis?
Voedselvergiftiging door Bacillus cereus
Ongekookte rijst kan sporen bevatten van Bacillus cereus, bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De sporen kunnen overleven als de rijst wordt gekookt, en als je gerecht op kamertemperatuur blijft staan, kunnen de sporen uitgroeien tot bacteriën.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Dat bloem een houdbaarheidsdatum heeft, wil niet zeggen dat je ze direct moet opmaken. Je kunt bloem 1 tot 2 jaar bewaren als je het op de juiste manier doet. Wel gaat de bakkwaliteit wat achteruit. Deeg gemaakt met oudere bloem rijst bijvoorbeeld minder goed.
Niet alle soorten azijn zijn oneindig houdbaar - jammer genoeg - maar witte azijn wel. Net als gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila, blijft het tot in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest, kun je deze nog gewoon drinken. Ahornsiroop is ongeopend ook oneindig houdbaar.