Gebruik Ghee in de plaats van boter of olie voor bakken, braden en frituren. Of meng bijvoorbeeld wat door gekookte rijst, ook hartstikke lekker. Ghee verbetert de spijsvertering: goede stoffen worden beter opgenomen, afvalstoffen worden goed afgevoerd.
Naast bakken, braden en sauteren wordt ghee boter vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten of gesmolten over rijst, groenten en brood.
Je kunt ghee gebruiken in plaats van gewone boter of bakolie in bijna elk recept, behalve bakken . Het verschijnt vaak: Als bakvet voor groenten en vlees op hogere temperaturen. Als botervervanger voor mensen die lactose-intolerant zijn of als je een nootachtigere smaak wilt.
Hoewel de twee veel door elkaar worden gehaald bestaat er een degelijk verschil. Ghee heeft een langer verhittingsproces ondergaan dan geklaarde boter waardoor er meer vocht is verdampt. Het heeft een nootachtige smaak en spat (door de afwezigheid van water) niet tijdens het bakken. Ghee koop je in alle supermarkten.
Ja, maar verwacht dat uw gebakken goederen knapperiger zijn . Ghee wordt gemaakt door hitte te gebruiken om melkbestanddelen en het meeste water uit botervet te verwijderen. Dat proces verwijdert ook wei- en caseïne-eiwitten en lactose, die een zachte textuur bevorderen.
Het verschil in smaak dat ontstond door ghee te gebruiken in plaats van boter was hemels . Zoals altijd raad ik zelfgemaakte ghee aan voor de beste smaak. Voor elk sandwichrecept moet de vulling iets sterker van smaak zijn, omdat het brood en de groenten de smaak in evenwicht brengen. De kokoschutney fungeert hier als de balancer.
Plantaardige olie, zoals zonnebloemolie, kokosolie of amandelolie zijn fijne vervangers voor boter.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Ghee is goed voor een normale maag- en darmfunctie en ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Een goede spijsvertering is van groot belang om gezond en energiek te blijven. Ghee draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Hun voedingsprofielen zijn vrijwel identiek. Maar het verwijderen van de melk uit ghee biedt extra voordelen, namelijk de afwezigheid van lactose en het hogere rookpunt. Als u gevoelig bent voor lactose of op hoge temperaturen kookt, is ghee de betere keuze .
Anderen zijn van mening dat wanneer ghee op een steen als Shaligram wordt gewreven, het verandert in iets dat lijkt op boter en hebben hetzelfde in hun huizen aangetoond. De omzetting van ghee in boter is weliswaar een chemische verandering en dus een onomkeerbaar proces, maar het kan nog steeds op industrieel niveau worden gedaan.
Mensen wiens LDL (slechte) cholesterolgehaltes de neiging hebben om te stijgen als reactie op een hoge inname van verzadigd vet, kunnen hun ghee- of boterinname beperken tot 1-2 eetlepels per dag . Een andere zorg is dat tijdens de productie van ghee bij hoge temperaturen, de cholesterol kan oxideren.
Ghee onbeperkt houdbaar
Ghee is onbeperkt houdbaar en zal zelfs buiten de koelkast niet bederven. Let er wel op dat je de deksel er niet te strak opdraait, want ghee moet een beetje 'ademen'. Je kunt het goed bewaren in een glazen pot of wek pot.
Het wordt gemaakt door tijdens het smelten van boter de melkbestanddelen er af te scheppen. Er blijft dan alleen botervet over. Dit wordt ook wel geklaarde boter genoemd. Ghee is geschikt om te gebruiken bij hoge temperaturen en is dus perfect om mee te bakken, braden en frituren.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Dat is geen overdrijving, want ghee is letterlijk de essentie van boter . Het ontstaat door het langzaam te verwarmen totdat de vaste melkbestanddelen zich scheiden en karamelliseren (dichter bij, maar niet helemaal bruin, boter) en het water verdampt.
Volgens Ayurveda wordt ghee beschouwd als het elixer van het leven. Het is een gouden vloeistof die de zure pH van ons maag-darmkanaal verlaagt en de absorptie in onze dunne darm verbetert . Het reinigt het spijsverteringsstelsel en verlicht constipatie.
Ghee helpt ook om verlichting te bieden bij constipatie door de stoelgang te bevorderen vanwege zijn laxerende eigenschappen . Ghee wordt ook beschouwd als goed voor de hersenen omdat het de algehele hersenfunctie verbetert vanwege zijn Vata en Balya eigenschappen.
Voedingswaarden boter vs ghee
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
Hoewel ghee rijk is aan vet, bevat het hoge concentraties enkelvoudig onverzadigde omega-3-vetzuren. Deze gezonde vetzuren ondersteunen een gezond hart en bloedvaten. Onderzoeken tonen aan dat het gebruik van ghee als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kan helpen om ongezonde cholesterolwaarden te verlagen .
Kies voor ghee bij uw ontbijt in plaats van boter of olie. Smeer het op toast of verwerk het in paranthas of poha . Dit verbetert niet alleen de smaak van uw eten, maar voorziet uw lichaam ook van de gezonde vetten die het nodig heeft om de dag te beginnen. Ghee is een uitstekende optie voor degenen die geen lactose kunnen verdragen.
Het blijkt dat de aanbevolen hoeveelheden vitamine A en D moeilijk te halen zijn als je geen halvarine of margarine op je brood smeert. Daarom adviseren we om het brood te besmeren met halvarine of margarine.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) adviseert om boter of botersoorten met veel verzadigd vet te vervangen door plantaardige oliën, zoals olijfolie of avocado-olie .
Gebruik bij voorkeur een smeersel met minder verzadigd vet. In de regel zijn dierlijke vetten verzadigd en plantaardige vetten onverzadigd. Het wordt dus aangeraden om meer plantaardige vetten te gebruiken. Halvarine, dieetmargarine en olijfolie zijn gezonder dan boter.