Temperatuurbeheersing is belangrijk omdat schadelijke bacteriën en schimmels aanwezig kunnen zijn in grondstoffen en onverhitte ingrediënten. Vooral het proces van verhitten en afkoelen brengt risico's met zich mee. Wanneer dit niet op de juiste manier wordt uitgevoerd kunnen bacteriën groeien en zich vermenigvuldigen.
Temperatuursvoorschriften voor de warmeketen
Als een voedingsmiddel moet worden heropgewarmd of warm bewaard, dan moet de verhitting zo snel mogelijk verlopen en het product voortdurend op een inwendige temperatuur van ten minste 60° C worden bewaard (KB van 13 juli 2014 betreffende levensmiddelenhygiëne (FAVV)).
Vervolgens geldt dat het vervoeren bij de juiste temperatuur wordt gedaan. In het geval van warme maaltijden is dit 60 graden, gekoelde producten moeten vervoerd worden bij 7°C of kouder.
De temperatuur van de koelkast
Het is heel belangrijk om de temperatuur van een koelkast goed in te stellen. Vaak is de temperatuur in de koelkast te hoog. De ideale temperatuur is 4 °C, dan groeien bacteriën en schimmels het minst snel.
Bewaar levensmiddelen die warm bewaard moeten worden, altijd boven de 60 °C. Dit geldt bijvoorbeeld voor (onderdelen van) kant-en-klare maaltijden.
Warm houden van voedsel
Houd warm eten op een temperatuur van 135°F of hoger . Goed gegaarde braadstukken kunnen op een temperatuur van 130°F of hoger worden gehouden.
Met behulp van temperatuurcontroles wordt de kans op schadelijke bacteriegroei en toxinevorming in TCS-voedsel geminimaliseerd . Temperatuurcontroles houden voedsel volledig uit de gevarenzone of leiden voedsel zo snel mogelijk door de gevarenzone.
Sommige voedingsmiddelen vereisen tijd- en temperatuurcontrole om de veiligheid te behouden (TCS-voedingsmiddelen), ook bekend als potentieel gevaarlijke voedingsmiddelen (PHF). Deze voedingsmiddelen vereisen tijd-/temperatuurcontrole om de groei van pathogene micro-organismen of de productie van toxines te beperken .
Het doel is om te voorkomen dat u en anderen ziek worden van micro-organismen zoals Salmonella, E. coli O157:H7 en C. botulinum, die botulisme veroorzaken . Het koel houden van voedsel op de juiste temperatuur is een van de beste manieren om de groei van deze bacteriën te voorkomen of te vertragen.
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Wat valt er onder warme dranken? Bij heet eten of drinken gaat het om voedsel met een temperatuur boven de 60°C, zoals koffie, thee of soep maar ook sterk verhit voedsel zoals eten wat net uit de frituur komt of op hoog vuur bereid is.
Temperatuur van de maaltijd
Volgens voorschrift worden warme gerechten op minimaal 60°C bij u geserveerd en koude gerechten op maximaal 7°C.
Door de temperatuur te regelen, kunt u de hoeveelheid bacteriën die voedsel bederven en ziektes veroorzaken, controleren . Hitte doodt bacteriën, terwijl koude temperaturen de groei van bacteriën vertragen om te voorkomen dat ze schadelijke niveaus bereiken.
Temperatuurcontrole en -bewaking is meestal het eerste waar mensen aan denken en wat ze doen om voedsel veilig te houden. Temperatuurcontrole voorkomt de groei van voedselvergiftigingsbacteriën door de temperatuur te verlagen of te verhogen tot een punt waarop de bacteriën sterven of stoppen met vermenigvuldigen .
Om veiligheidsredenen moeten bederfelijke voedingsmiddelen op de juiste koude temperatuur worden bewaard om de groei van bacteriën te voorkomen . Ook moeten ze worden gekookt op temperaturen die hoog genoeg zijn om schadelijke micro-organismen te doden.
Temperatuur speelt een cruciale rol in medische zorg (zowel voor mensen als dieren), voedsel, dranken en landbouw . Onze algehele gezondheid is vaak ook op veel manieren afhankelijk van temperatuur. Het handhaven van de juiste temperatuurniveaus in medische koelopslagruimtes is cruciaal.
De normale lichaamstemperatuur varieert tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius. Het handhaven van deze temperatuur is cruciaal voor het functioneren van het lichaam en de gezondheid. Een te lage lichaamstemperatuur kan leiden tot onderkoeling en in ernstige gevallen zelfs tot orgaanfalen.
Streef naar een interne temperatuur van 75 °C of hoger wanneer u voedsel kookt. Het verwarmen van voedsel tot deze temperatuur doodt de meeste voedselvergiftigingsbacteriën . Gebruik een thermometer om de interne temperatuur van voedsel te controleren tijdens het kookproces. Kook gehakt, worstjes, hele kippen of gevuld vlees helemaal tot in het midden.
Uitleg: De maximale toegestane tijd voor het veilig opwarmen van voedsel is 2 uur . Dit komt omdat bederfelijke voedingsmiddelen die langer dan twee uur op een temperatuur tussen 4 en 60 graden C (40 en 140 graden F) worden bewaard, moeten worden weggegooid vanwege de kans op snelle bacteriegroei.
Warm eten moet op 63°C of hoger worden gehouden, behalve in bepaalde uitzonderingen. Wanneer u warm eten tentoonstelt, bijvoorbeeld op een buffet, moet u geschikte warmhoudapparatuur gebruiken om het boven de 63°C te houden. Als dit niet mogelijk is, kunt u het eten uit de warmhoudkast halen om het maximaal twee uur tentoon te stellen, maar u kunt dit slechts één keer doen.
Wanneer iemand dierlijke producten eet, dan kunnen er ziekteverwekkers in het product zitten. Dit geldt voor vlees, vis, melk, eieren en afgeleide producten. In alle gevallen geldt: wanneer de producten goed verhit worden, gaan ziektekiemen dood en worden de producten onschadelijk voor de mens.
Vervolgens geldt dat het vervoeren bij de juiste temperatuur wordt gedaan. In het geval van warme maaltijden is dit 60 graden, gekoelde producten moeten vervoerd worden bij 7°C of kouder.
Warm houden van voedsel
Houd warm eten op een temperatuur van 57°C of hoger .
Bewaar levensmiddelen die warm bewaard moeten worden, altijd boven de 60 °C. Dit geldt bijvoorbeeld voor (onderdelen van) kant-en-klare maaltijden.