Feit: extra vierge olijfolie kent gezonde vetten Deze vetten noem je transvetten of verzadigde vetten. Ongeveer 13% van olijfolie bestaat uit deze verzadigde vetten.
Transvetten komen voor in koek, gebak en snacks. Ook melk, roomboter, kaas, rundvlees en schapenvlees kunnen wat transvetten bevatten. Transvetten verhogen het cholesterolgehalte. Ze verhogen het slechte LDL-cholesterol en verlagen ook nog het goede HDL-cholesterol.
De meest gebruikte oliën zijn koolzaad-, canola, zonnebloem-, mais-, katoenzaad-, palm- en sojaolie. NB: de voedingsmiddelenindustrie is bezig om het gehalte aan transvet te verlagen.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Olijfolie bevat veel onverzadigd vet. Dit vet is goed voor de gezondheid. Verder heeft olijfolie een hoog gehalte aan vitamine E. Problemen bij de productie van olijfolie zijn erosie, uitputting van waterbronnen en overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Bijvoorbeeld: is elke dag een lepel olijfolie gezond? De meeste gezondheidsorganisaties zoals het Voedingscentrum raden aan om ongeveer drie eetlepels voor vrouwen (rond de 40 ml) en vier a vijf eetlepels voor mannen (rond de 65 ml) olijfolie per dag te consumeren.
Extra vierge olijfolie heeft milde laxerende eigenschappen. Maar geen zorgen: je hoeft echt niet direct naar het toilet te rennen. Olijfolie helpt bij het verlichten van constipatie en het verbeteren van de regelmaat van de stoelgang.
Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.
Conclusie. Olijfolie is beter dan zonnebloemolie als het gaat om gezondheid en voedingswaarde. Het bevat meer gezonde vetten en vitamines dan zonnebloemolie en heeft meer gezondheidsvoordelen. Het is ook een uitstekende keuze om mee te koken vanwege het hoge rookpunt.
Bakken in olijfolie
Je kan dus met elke soort olijfolie bakken en dus ook met (extra) vierge olijfolie. Enkel bij extreme verhitting, zoals wokken op extreem hoge temperatuur, kunnen er PAK's ontstaan. Dit zijn dezelfde schadelijke stoffen die ook ontstaan wanneer eten aanbrandt.
De fabrikant is niet verplicht transvet op het etiket te vermelden. Je kunt transvet herkennen aan termen als: 'plantaardig vet, gedeeltelijk gehard' of 'gehydrogeneerd vet' of het woord 'transvet.
Vermijd plantaardige oliën met een hoog omega-6-gehalte
Het is belangrijk op te weten dat niet alle plantaardige oliën goed zijn voor je gezondheid. Kokosolie en olijfolie zijn bijvoorbeeld uitstekende keuzes, maar de oliën die een hoog omega-6-gehalte hebben kun je beter vermijden.
Transvet is nog slechter voor je gezondheid dan kunstmatig verzadigd vet: het verhoogt het 'slechte' LDL-cholesterolgehalte en verlaagt het 'goede' HDL-cholesterol in je bloed nog sterker. Hierdoor neemt het risico op hart- en vaatziekten toe.
Dit proces speelt zich in de natuur ook af in de pens van herkauwers. Daarom komen transvetzuren van nature ook voor in melkvet en vlees van herkauwers (vooral schapen en runderen). Afhankelijk van het seizoen varieert het transvetzuurgehalte in de vetfase van boter, melk en kaas tussen 2 en 8%.
Transvetzuren komen van nature voor in dierlijke producten als roomboter, melk, kaas en vlees van herkauwers (koeien en schapen), maar ook in bewerkte producten. Verder worden transvetzuren gevormd wanneer plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, zo bewerkt worden dat deze op kamertemperatuur vast zijn.
Vroeger zat er ook veel transvet in harde margarines, frituur-, bak- en braadvetten en in gebak, koek en snacks, maar tegenwoordig is de hoeveelheid zeer laag. Transvet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.
Beide oliën bevatten minimale minerale elementen. Zonnebloemolie bevat twee keer zoveel fytosterolen als olijfolie, wat gunstig is voor het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Het is belangrijk om gezond en vezelrijk te eten. Verstopping kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging.
Het consumeren van olijfolie op een lege maag kan helpen bij het verminderen van ontstekingen. Het kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte: Olijfolie bevat enkelvoudig onverzadigde vetten, die bekend staan om hun vermogen om het cholesterolgehalte te verlagen.
Het idee is dat je voor het slapen gaan één of twee eetlepels olijfolie nuttigt. Dit kan je bijvoorbeeld in gelijke verhouding mengen met honing om het wat zachter van smaak te maken. Het effect hiervan is dat de olijfolie als een glijmiddel voor de weefsels aan de achterkant van neus en keel gaat werken.
Olijfolie zit boordevol nuttige antioxidanten die uw 'slechte' cholesterol (LDL) kunnen verlagen, terwijl uw 'goede' cholesterol (HDL) onaangetast blijft .
Olijfolie bevat ook ontstekingsremmende stoffen, zoals oleocanthal, die kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en het risico op bepaalde chronische ziekten te verlagen.
Als je last hebt van obstipatie, neem dan een eetlepel pure olijfolie, en in een mum van tijd merk je dat je ontlasting op gang komt. Ook kun je de olijfolie, net als de lijnzaadolie, mengen met 2 theelepeltjes citroensap voor een sneller en beter resultaat, en natuurlijk om de smaak wat aangenamer te maken.