Breek het ei eerst in een kopje. Laat dan voorzichtig het ei in de pan glijden. Vouw dan voorzichtig het eiwit om het eigeel heen met een spatel. Je kan meerdere eieren tegelijkertijd pocheren afhankelijk van hoe groot je pan is.
Na 1 tot 2 minuten is het ei voldoende gaar. Verhoog eventueel de temperatuur van het kookvuur een beetje. Je kan meerdere eieren tegelijk pocheren, maar wie op veilig speelt doet het één voor één. De dooier van een gepocheerd ei hoort binnenin nog lopend te zijn.
Doe in een muffintray (liefst geen siliconen, die wiebelen erg) in elk vormpje een eetlepel water. Breek daaroverheen in elk vormpje een ei. Zet 11 tot 13 minuten op 175 graden in de oven, als je de dooier nog lekker zacht wil.
Het is gemakkelijk om meerdere gepocheerde eieren tegelijk in de magnetron te maken . Je hebt 1 rechtwandige magnetronbestendige theekop per ei nodig, of een siliconen muffinvorm. Bestrijk de theekop of muffinvorm met gesmolten boter om licht in te vetten. Breek de eieren in het keukengerei.
Je kunt je gepocheerd ei zo 2 dagen bewaren in de koelkast. Je gepocheerde ei opnieuw opwarmen? Dat doe je simpelweg in een pan met heet water dat net van de kook is. Laat je ei hier voorzichtig in zakken en haal het gepocheerd ei er na een minuut weer uit met een schuimspaan.
Absoluut! Nadat de eieren gepocheerd zijn, doe je ze in een ijswaterbad en bewaar je ze tot 2 dagen in de koelkast. Als je ze wilt eten, doe je wat heet water in een kleine kom of kop en voeg je het gepocheerde ei toe tot het is opgewarmd (ongeveer 20-30 seconden).
Voor pocheren moet een ei héél vers zijn. Daarvan is het eiwit dikker waardoor het ei in de pan minder uitvloeit. Pocheer in water met een beetje zout en een scheutje azijn. De azijn zorgt ervoor dat het ei snel stolt en dus mooi compact blijft.
Als je geen antiaanbakpan hebt, pocheer dan in een diepe pan met minstens 3 inch water . Maak de pocheervloeistof altijd zuur met azijn of citroensap (1 theelepel per kopje water).
Je zult zien dat je ei direct begint te koken – maak je geen zorgen als de randjes er een beetje slordig uitzien. Een heel zacht gepocheerd ei heeft ongeveer 2 minuten nodig en een zacht-naar-stevig ei heeft 4 minuten nodig (het hangt af van de grootte van het ei en of je het rechtstreeks uit de koelkast gebruikt).
Manier 1: in een kookpot met water, zonder azijn
Ik breek het ei in een kommetje, maak met een klopper een draaikolk in het water en wanneer die wat minder hevig draait, laat ik het ei voorzichtig in het water glijden. Ik laat het 2.30 minuten pocheren.
Als je het ei te lang in de pan laat zitten, dan krijgt het eiwit een structuur die lijkt op rubber en wordt het eigeel hard. Dit is juist niet wat je wilt bij een gepocheerd ei.
Eieren zijn dan ook heel veelzijdig en supergezond: ze zijn rijk aan antioxidanten, ijzer en eiwitten, maar barsten ook van de vitamines B2, B12 en D. Oh ja, één gekookt of gepocheerd eitje bevat zo'n 75 calorieën, dus het is ook nog eens goed voor je slanke lijn!
Koken & EtenEen ei koken of bakken is niet heel moeilijk, maar een ei pocheren blijft voor veel mensen best lastig. Jammer, want pocheren is makkelijker dan je denkt. Stel je een zachtgekookt ei voor, maar met een dooier die nog nét wat zachter is en luchtiger eiwit. Dat is ongeveer hoe een gepocheerd ei smaakt.
Hoe vis pocheren? Bij pocheren wordt de vis langzaam gegaard in een vloeistof die net onder het kookpunt blijft. Door na het koken het vuur zachter te zetten en enkele minuten te wachten, bekom je een temperatuur van om en bij de 90° C, de ideale temperatuur om te pocheren.
Een gepocheerd ei is eigenlijk niets meer en minder dan het koken van een ei, maar dan zonder schil. Dus veelal de dooier en het eiwit dat gekookt wordt, meestal in een mengsel van azijn en water.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Wat zijn enkele veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het pocheren van eieren? Veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het pocheren van eieren zijn onder andere het gebruiken van te heet of te koud water, het roeren van het water of het overbelasten van de pan .
Zet ze in de koelkast, de eieren blijven tot 2 dagen goed. Wanneer je de eieren wilt serveren, breng je een pan water aan de kook, haal je het van het vuur en laat je de gepocheerde eieren voorzichtig in één keer in het water zakken om ze 30-60 seconden op te warmen, of tot ze helemaal warm zijn .
Pocheren doe je in water van rond de 85°C.
Omdat het eiwit alkalisch is, reageert de azijn met het eiwit en vormt kleine belletjes koolstofdioxide op het oppervlak van het ei. Als het water heet genoeg is (bijna kokend), verhoogt zout de dichtheid van de kookvloeistof net genoeg om het ei naar de oppervlakte te laten drijven als het bijna perfect gaar is .
Je hebt een diepe koekenpan of steelpan en een schuimspaan nodig. Je hebt geen eierpocheerder nodig – die verlengen vaak de kooktijd van het ei, waardoor je een rubberachtig wit krijgt.
Gebruik azijn
Een ei pocheren in een beetje azijn helpt het ei zijn vorm te behouden tijdens het pocheren. De azijn helpt de eiwitten sneller te koken, waardoor het ei beter bij elkaar blijft. Slechts een eetlepel azijn aan je water toevoegen kan al het verschil maken.
Ei pocheren in een zakje, dat kan niet misgaan!
Je hebt hiervoor geen azijn nodig, dus je zet gewoon een pan water op het vuur en als het water kookt zet je het vuur laag. Neem een stukje huishoudfolie van ongeveer 30×30 cm. Wrijf dit in met een dun laagje olie.
Pocheren is het garen in vocht bij een temperatuur tussen 60 en 90 °C. Het verschil met blancheren is de temperatuur. Je kunt in water, bouillon, witte wijn of melk pocheren. Bouillon of witte wijn gebruik je voor de smaak; met melk houd je het product blank.
Hoewel het optioneel is, raad ik ten zeerste aan om azijn te gebruiken wanneer je eieren pocheert . De azijn maakt het water licht zuur, waardoor het ei zijn vorm beter behoudt. De hoeveelheid azijn die wordt gebruikt, is zo klein dat je het niet in de eieren proeft.