Zout. Een tweede niet al te ingewikkelde tip is het gebruiken van zout. Net als zuur, zorgt natriumchloride ervoor dat het proces van oxidatie, zoals de verkleuring heet, een halt toe wordt geroepen. Je kunt het fruit bestrooien met wat zout, of ervoor kiezen om het fruit te laten weken in water met zout.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining.
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
Appel eten voor het slapen gaan
Appels bevatten namelijk veel vezels en de eiwitten van de pindakaas zorgen voor een vol gevoel. Bovendien houden de eiwitten de bloedsuikerspiegel stabiel, wat mede bijdraagt aan de diepe slaap.
Fruit is goed voor het lichaam en past zeker dagelijks in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet er dus niet te weinig van, maar ook weer niet te veel. Eet 2-3 stuks fruit: minimaal 2, maar niet meer dan 3 stuks per dag.
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
De boosdoener: ethyleen
Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd.
Ja, je kunt hele appels invriezen zonder de schil eraf te halen of het klokhuis te verwijderen. Dit is een goede manier om appels in te vriezen wanneer je niet veel tijd hebt, maar houd er rekening mee dat je meer vriescapaciteit nodig hebt om ze op te slaan wanneer ze heel zijn.
Appels bewaren kun je het beste zo doen
Het is het beste om appels te bewaren op een donkere, vochtige en koude omgeving (4-5°C is ideaal), zoals de groentelade van je koelkast. Daar blijven je appels vers, sappig en smaakvol. Heb je een garage of een koele kelder dan kun je de appels daar pima bewaren.
Elke dag vertrekken tienduizenden kinderen met een rugzakje naar de basisschool. Met daarin heel vaak een pakje drinken en een peperduur voorverpakt koekje. Als tussendoortje, om 10 uur.
Zout! Dat hoor je goed: als je de appelschijfjes even onderdompelt in een badje van zout water, blijven ze makkelijk enkele dagen hun frisse kleur behouden.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast.
Daarom snijd ik ze het liefst vlak voordat ik ze ga gebruiken . Als je de appels echter van tevoren wilt snijden, raad ik je aan ze in citroensap te dopen en ze in een afgesloten bakje in de koelkast te bewaren om te voorkomen dat ze oxideren.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal. Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien.
Het korte antwoord is nee, om een aantal redenen .
Onderzoek heeft aangetoond dat het door voedsel overgedragen micro-organisme Listeria Monocytogenes het meest voorkomt in de stengel en de voet van de appel. Er is ook een mogelijkheid dat er vogelpoep op de vrucht is gevallen, en soms is dit niet zichtbaar voor het menselijk oog.
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Zelfs met een goede spoeling achteraf, zal er wat zeepresten worden geabsorbeerd door uw appels, en de meeste zepen bevatten chemicaliën die niet veilig zijn om te eten. 1 Gebruik in plaats daarvan alleen water of gecombineerd met azijn of baking soda . Volgens de USDA en FDA is er geen reden om te veel geld uit te geven aan het wassen van groenten en fruit.
Een eerste reden om laat op de avond niet meer te eten, is omdat de stofwisseling rust nodig heeft. In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid.