Verse pasta heeft de neiging om aan elkaar te gaan plakken. Dit kun je op een simpele manier voorkomen door de pasta in beweging houden. Doe dit door elke minuut door de pan te roeren. Pas deze tip toe en je zult zien dat de pasta niet aan elkaar plakt.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
De zetmeel is de 'boosdoener': zodra de pasta in het kokende water komt, zetten de zetmeelkorrels gedurende de eerste twee minuten uit en knappen ze. Het zetmeel verspreidt zich aan de oppervlakte van de pasta en zorgt zo voor de plakkerigheid.
Probeer olie of boter toe te voegen
Olie kan ook helpen om te voorkomen dat gekookte pasta die u voor later bewaart, blijft plakken. Meng in dit geval de gewone, gekookte noedels met een scheutje olie of gesmolten boter en doe ze in een bewaarcontainer om ze in de koelkast te bewaren.
Te lang koken kan ervoor zorgen dat de pasta overtollig zetmeel afgeeft, wat leidt tot plakkerigheid . Plaats een vergiet of fijnmazige zeef over een grote hittebestendige kom of in de gootsteen. Giet de pasta en het water voorzichtig in het vergiet, laat het water weglopen en bewaar de pasta.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Het is belangrijk dat je mie niet te plakkerig wordt, maar ook niet te hard blijft. Om dit te kunnen bereiken moet je de mie eigenlijk altijd koud afspoelen.
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).
Ik voeg een beetje slaolie toe aan de pasta als deze gaar is, zodat deze niet aan elkaar plakt.
Bij engelhaar is het belangrijk om veel water te gebruiken zodat het niet langer dan 20 of 30 seconden onder de kook komt . Beweeg de pasta rond met een tang, vork, alles wat het van elkaar kan scheiden tijdens de eerste helft van het koken. Kook de pasta 30 seconden tot een minuut te kort en doe het dan direct in de saus.
Afgieten doe je door een deksel op een klein kiertje op de pan te zetten en zo het water eruit te laten lopen. Of doe het op dezelfde manier doen als bij het pastawater. Plaats het vergiet in de pan, pak de handvaten van je pan én van het vergiet vast en giet het kookwater er langzaam uit.
Als je een pan gebruikt die niet groot genoeg is, zal de watertemperatuur beginnen te dalen . Dit zal resulteren in klonterige, papperige pasta. Bovendien zal dit een hogere zetmeel-tot-waterverhouding creëren, waardoor de pasta aan elkaar blijft plakken. Tot slot: Vermijd klonterige, papperige en plakkerige pasta door de juiste pan te gebruiken!
Als je pastadeeg te nat is ...
Zorg ervoor dat je de hydratatieverhouding van 55-57% aanhoudt. Als het deeg nat aanvoelt na de eerste 3 minuten van mixen en kneden, bestrooi het dan met een eetlepel bloem en blijf nog 30 seconden kneden. Herhaal dit totdat het deeg niet meer plakkerig aanvoelt.
Zout gebruiken tijdens het koken van pasta is een absolute must! Het hoeft niet veel te zijn, maar het maakt je uiteindelijke gerecht echt veel lekkerder. Zout is namelijk een smaakversterker. Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt.
Om ervoor te zorgen dat de spaghettislierten niet aan elkaar plakken is het belangrijk om de eerste twee minuten hard te roeren. Dit zorgt ervoor dat de losgekomen kleverige zetmeelkorrels niet aan de pasta blijven plakken.
Gooi het in een metalen zeef en doop het in een pan met kokend water totdat het goed is opgewarmd (ongeveer 30 seconden). Dit zorgt er niet alleen voor dat de pasta niet uitdroogt, maar de snelle inslag van de hitte voorkomt ook dat ze papperig worden.
Gebruik altijd ruim water. Eén liter voor honderd gram pasta. Voeg de pasta pas aan het water toe wanneer het kookt. Het zetmeel dat vrij komt zorgt ervoor dat de pasta gaat plakken, door meteen voorzichtig te roeren blijft het in beweging en wordt dit proces verstoord.
Manier 1: gewoon laten afkoelen in een vergiet
Kook de pasta al dente, giet 'm af in een groot vergiet en laat hem afkoelen.
Reken 1 liter water per 100 g pasta. Voeg flink wat zout toe zodra het water kookt. Doe vervolgens de pasta in de pan en roer even om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt. Houd de kooktijd van de verpakking aan, maar proef voor de zekerheid al een minuutje eerder of de pasta goed is.
Helpt het om olijfolie aan het water toe te voegen? Olijfolie is fantastisch voor veel dingen, maar het voorkomt niet dat spaghetti aan elkaar plakt .
Redactrice Sofie: "Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Om te vermijden dat je pastawater overkookt, leg je een houten lepel over de kookpot heen terwijl het water kookt. Ja, zo simpel is het! Hout is namelijk een materiaal dat warmte niet goed geleidt waardoor de bubbels kokend water die het hout raken, barsten.