In chocolade zit het stofje fenylethylamine, dat belangrijk is voor de aanmaak van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die zorgt voor een goed humeur, dat verklaart direct waarom je van een stuk chocolade zo blij kunt worden. We zien dan ook dat veel vrouwen met PMS veel zin hebben in chocolade.
Chocolade bevat bijvoorbeeld cafeïne, een stimulerend middel dat als drug wordt beschouwd . Het kan trillen, hoofdpijn en andere symptomen veroorzaken bij mensen die er gevoelig voor zijn. Andere mensen zijn allergisch of gevoelig voor ingrediënten in chocoladeproducten, zoals: noten, zoals hazelnoten, pinda's of amandelen.
Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
Traditioneel wordt chocolade gezien als een potentiële trigger voor darmklachten zoals pijn, krampen, een opgeblazen gevoel, gas en diarree. Dit komt doordat chocolade, met name melkchocolade, veel suiker bevat, waaronder lactose, melkproteïnen en vet – die allemaal klachten kunnen veroorzaken bij gevoelige personen.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Hoe ontstaan hartkloppingen
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor cacao. Cacao allergie symptomen zijn onderander: huiduitslag, jeuk en ademhalingsproblemen. Als je vermoedt dat je allergisch bent voor cacao, is het raadzaam om bij de huisarts een allergietest te laten doen.
Pure chocolade heeft meer theobromine vergeleken met melk- en witte chocolade. Maar overmatig chocolade eten (en dus theobromine) kan leiden tot rusteloosheid, hoofdpijn en misselijkheid .
Chocolade is een vetrijk voedingsmiddel en bevat geraffineerde suikers en cafeïne. Dat zijn stuk voor stuk voedingsstoffen waarop je darmen kunnen reageren, zeker wanneer je een darmziekte hebt. Dat vetrijke voedingsmiddelen de darmklachten kunnen verergeren, had je waarschijnlijk al gehoord.
Misselijkheid na het eten van chocolade kan aan verschillende factoren worden toegeschreven, waaronder overconsumptie, individuele gevoeligheden of allergieën voor de ingrediënten, of de natuurlijke stoffen in chocolade die het spijsverteringsstelsel kunnen beïnvloeden .
Voedingsmiddelen, zoals chocola, pepermunt en alcohol kunnen ervoor zorgen dat het sluitspiertje verslapt en de maag niet meer goed afsluit.
Chocolade is rijk aan vet, en dat ontspant wederom je afsluitspier tussen je maag en je slokdarm. Ook de geliefde romige bruine blokken kun je 's avonds - alleen als je last hebt van maagzuur, anders niet natuurlijk - beter laten voor wat ze zijn.
Theobromine heeft een stimulerende en verslavende werking. Door de stimulerende werking van theobromine wordt de lichaamsactiviteit verhoogd. Het gevolg hiervan is een versnelde hartslag en verhoogde urineproductie wat weer kan leiden tot uitvalsverschijnselen en een verstoorde ademhaling.
Theobromine kan een aantal uren na opname (piekconcentratie na 2-10 uur) verschillende symptomen veroorzaken zoals: Maag-darmklachten: braken, diarree, buikpijn. Urineverlies. Veel drinken.
Chocolade bevat ook veel histamine, waardoor het histaminegehalte in de darm sterk toeneemt. Bij mensen met een tekort aan het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van een histamine-intolerantie. Chocolade kan allergenen bevatten zoals gluten, noten, melk, ei (albumine).
U kunt een chocolade-intolerantie of -gevoeligheid hebben als u een van de volgende klachten ervaart wanneer u het consumeert: Een opgeblazen gevoel, gas of krampen . Hoofdpijn . Huiduitslag, galbulten of acne .
Klachten hangen af van waar histamine vrijkomt. Histamine in de huid veroorzaakt de klachten die we kennen van een zwelling, roodheid en jeuk. In de darmen kan het voor allerlei problemen zorgen. En in de bloedbaan voor verlaagde bloeddruk en hartkloppingen.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Een tekort aan DAO
Histamine-intolerantie ontstaat vaak door een tekort aan het enzym DAO, dat verantwoordelijk is voor het afbreken van histamine in ons lichaam. Wanneer dit enzym ontbreekt of niet goed functioneert, hoopt histamine zich op en verspreidt het zich door het lichaam, wat leidt tot symptomen.
Het komt voornamelijk door een alkaloïde in chocolade genaamd bromide . De mond is behoorlijk gevoelig voor dit ingrediënt en het kan leiden tot iets dat lijkt op een allergische reactie. Sommige mensen met deze milde allergie krijgen aften op hun tong en binnenkant van de wangen.
Het eten van overmatige hoeveelheden chocolade kan leiden tot braken vanwege het hoge vet- en suikergehalte , wat het spijsverteringsstelsel kan overbelasten. De exacte hoeveelheid varieert afhankelijk van de individuele tolerantie en het type chocolade.
Omdat cacao theobromine bevat, kan het soms leiden tot milde tot ernstige spijsverteringsproblemen. Dit komt voornamelijk door de reactie van het lichaam op de verhoogde stimulatie, wat kan resulteren in misselijkheid, braken of diarree .
galbulten . moeite met ademhalen . gezwollen tong, lippen of keel . een piepende hoest .
Chocolade bevat theobromine, een stof die de onderste slokdarmsfincter kan ontspannen, waardoor maagzuur terug kan stromen naar de slokdarm . Dit kan een branderig gevoel veroorzaken, vooral als u gevoelig bent voor zure reflux of een gevoelige slokdarm hebt.
Het eten van chocolade kan zorgen voor vervelende darmklachten zoals een opgezette buik, buikpijn, obstipatie, diarree en gasvorming. Vervolgens kun je ook last krijgen van je maag, oprispingen en misselijkheid. De suiker en melk in de chocolade zijn de grote boosdoeners.