Gooi het dan altijd weg. Deze producten hoeven in ieder geval niet meteen de prullenbak in: 'Harde' groenten zoals paprika, kool en wortel. Als je de beschimmelde stukjes wegsnijdt, kun je de rest nog prima eten.
Hoe weet ik of worteltjes niet meer goed zijn? De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen.
Fusarium is een bodemschimmel die via de wortels binnenkomt. Symptomen zijn vaak pas zichtbaar als de plant al ernstig is aangetast. De wortels worden zwart en sterven vervolgens af.
Als de wortels aangetast zijn door rot, kunnen ze niet effectief water en voedingsstoffen opnemen, waardoor de plant tekenen van stress vertoont, zoals vergeelde of verwelkende bladeren. Soms ziet dit eruit alsof de plant dorst heeft, maar het is belangrijk om eerst te controleren of de grond daadwerkelijk droog is.
4 Wortelen kun je lang bewaren
Tenzij je jonge worteltjes met loof hebt gekocht: die gebruik je best zo snel mogelijk, omdat het loof de worteltjes doet uitdrogen. Nog enkele tips: bewaar wortelen apart van fruit: dat kan ethyleen uitstoten waardoor de wortelen sneller bederven.
'Harde' groenten zoals paprika, kool en wortel. Als je de beschimmelde stukjes wegsnijdt, kun je de rest nog prima eten.
De wortels zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bruine vlekken, bruine stengels, taksterfte, slechte groei, stank: als uw gewas dergelijke symptomen vertoont kan er sprake zijn van wortelrot. De veroorzakers van wortelrot zijn schimmels.
Hoe kan ik wortelrot herkennen? Wortelrot is meestal gelukkig goed te herkennen. Vaak zullen de bladeren van een plant namelijk geel kleuren. Eerst krijgt de plant gele vlekjes op het blad, vervolgens kleuren de bladeren helemaal geel.
Wat doe je met beschimmeld eten? Bij harde voedingswaren, zoals harde kaas of wortels, is het veilig om het stuk schimmel plus een paar extra centimeter weg te snijden.
Eigenlijk zijn wortels die er zo uitzien nog steeds goed om te eten ! Snijd gewoon die zwarte vlekken, de uiteinden van de bladeren en alle delen die papperig aanvoelen eraf. Schrob de wortels vervolgens schoon en schil ze om al die haarwortels te verwijderen.
Slijtage veroorzaakt door mechanisch wassen verwijdert vaak de epidermale laag (buitenste schil), waardoor het wortelweefsel wordt blootgesteld aan oxidatie van fenolische verbindingen, die bruin worden, of in ernstige gevallen zwart. Fenolische bruining kan worden verward met '5 o'clock shadow' of boriumtekort.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
Als je de grond rond de worteltjes een halve centimeter weg veegt kun je de bovenkant van de worteltjes zien, en als je die dik genoeg vindt (2 centimeter is een mooi formaat) kun je het worteltje oogsten.
Eerder is aangetoond dat de bittere smaak van wortelrassen verband houdt met een hoog gehalte aan fytochemicaliën zoals polyacetylenen [20]; daarom vermoeden we dat de bittere en sterk smakende groenten van betere kwaliteit zijn (hoger gehalte aan voedingsstoffen/fytochemicaliën) en daarom gezonder .
Het beste kun je de wortels dan eerst even blancheren. Dat doe je door de wortels te schrappen, in stukjes te snijden en 4 minuten te koken. Schep ze met een schuimspaan uit het hete water en laat ze vervolgens afkoelen in ijswater.
Zien ze er gezond uit? Dan hebben ze een witte tot bruinige kleur. Zijn ze donker verkleurd, slap of snotterig, dan zit er maar één ding op en dat is de aangedane wortels weg te snijden/knippen. Let wel op dat je de gezonde wortels niet aantast.
Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed. Winterwortelen kan je tot 4 weken bewaren. Wortelen invriezen kan ook. Je bewaart ze zo tot 12 maanden.
Symptomen ontstoken wortelkanaal
Pijn bij het kauwen. Gevoeligheid van tanden bij koude of warme drankjes. Koorts als gevolg van zwellingen.
Witte schimmel (Sclerotinia sclerotiorum)
Symptomen zijn onder meer de karakteristieke witte myceliumgroei en harde, zwarte sclerotiën (overwinterende structuren) , die te zien zijn op de kroon van geïnfecteerde wortelen.
Stevige groenten en fruit met weinig vocht, zoals wortels, kool en paprika's, kunnen een beetje schimmel verdragen . Schimmels hebben meer moeite met het laten groeien van wortels in dichte voedingsmiddelen, dus als u ten minste 2,5 cm rond de schimmelplek afsnijdt, kunt u uw stevige groenten en fruit prima eten.
Sclerotinia-ziekte op wortelen wordt een ernstige economische ziekte in veel groenteteeltgebieden. Het wordt beschouwd als de meest destructieve ziekte van opgeslagen wortelen. Aanzienlijke verliezen kunnen optreden tijdens de lange opslag in de winter.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Waarom worden wortels slecht? Een van de redenen waarom de meeste verse groenten en fruit slecht worden, is vanwege het gas dat ze uitstoten als ze rijpen . Wortels, net als andere groenten, geven een gas af dat ethyleen heet als ze rijpen.
Slijmerige babyworteltjes zijn prima om te eten . Wanneer babyworteltjes worden verwerkt, worden ze behandeld met een mild ontsmettingsmiddel van voedingskwaliteit (ook wel verdund bleekmiddel genoemd). Laat dit je niet storen. Het maakt ze veiliger.