In de meeste gevallen gaat een oogontsteking vanzelf over. Er zijn geen medicijnen voor nodig. Eventueel kan de huisarts je kunsttranen (oogzalf of oogdruppels) voorschrijven. Deze smeren het oog, waardoor de klachten zullen verminderen.
Meestal is een oogzalf of oogdruppels met medicijnen tegen bacteriën (antibiotica) erin niet nodig. Dit werkt niet tegen virussen. En een oogontsteking komt meestal door een virus. Ook een oogontsteking door een bacterie gaat bijna altijd vanzelf over.
In de meeste gevallen gaat het om milde klachten, zoals roodheid, zwelling, jeuk, tranende ogen en een onprettig gevoel in het oog. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen vanzelf over. Wanneer u ernstigere klachten zoals heftige pijn of snelle gezichtsverminderen heeft, raadpleeg dan uw huisarts of oogarts.
Behandeling virale oogontsteking
In principe gaat de ontsteking vanzelf over. Dat kan wel een tijdje duren. Soms worden ontstekingsremmende medicijnen in het oog gedruppeld. Als het herpesvirus (herpes simplex of herpes zoster) een ooginfectie veroorzaakt, dan wordt meestal wel een behandeling gestart.
Je kunt eerst zelf een tijdje (een paar dagen) proberen de “rijping” te bevorderen, door er natte warme kompressen tegenaan te houden. Als dat niet helpt, kan je huisarts de "rijping" bevorderen door een klein sneetje in het abcesje te maken. Na het sneetje neemt de pijn meestal gelijk af.
Het kan wel 6 tot 8 weken duren, voordat de klachten verdwijnen en zelfs dan kunnen de symptomen weer terugkeren. Daarom is continue behandeling noodzakelijk. Als uw ooglidranden ontstoken zijn, kunt u beter geen make-up gebruiken.
Als u een inwendige ontsteking heeft, is het belangrijk om genoeg te drinken en om de weerstand op peil te houden. Dit kan door gezond en gevarieerd te eten, genoeg slaap te krijgen, voldoende te bewegen en te zorgen voor een goede hygiëne. U kunt ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naxopren of diclofenac nemen.
Als iemand een gezwollen ooglid heeft, is dat meestal omdat hij of zij een bacteriële infectie heeft. Een dik ooglid kan zeer hinderlijk zijn of mild en van korte duur, en van een paar uur tot een paar dagen. Een gezwollen oog kan zich langzaam ontwikkelen, maar het kan ook plotseling en in volle hevigheid optreden.
Wat te doen tegen jeukende, branderige of geïrriteerde ogen? In de meeste gevallen zijn de jeukende, branderige of geïrriteerde ogen makkelijk te behandelen. Bijvoorbeeld met kalmerende oogdruppels of met medicijnen tegen de allergie. Een koud washandje op uw gesloten ogen leggen kan vaak ook al helpen.
Oogdruppels en koude kompressen kunnen helpen om zwelling te verminderen. Ze kunnen roodheid en jeuk verlichten.
Het is ongevaarlijk en over het algemeen geneest de infectie spontaan. Kleine littekens op het oog kunnen langere tijd klachten geven. Zolang uw ogen geïnfecteerd zijn, bent u zeer besmettelijk voor mensen in uw omgeving gedurende twee tot drie weken na aanvang van de klachten.
Pus (geelgroene afscheiding)
Een gekleurde afscheiding in waterige of vastere vorm die uit het oog komt. Dit symptoom kan voorkomen bij de volgende aandoening: Ontstoken oogslijmvlies (conjunctivitis)
Tegen ontstoken ogen
Zet een kopje kamille thee en laat dit rustig afkoelen. Dompel vervolgens een wattenschijfje of een washandje volledig onder in de thee. Breng dit vervolgens voorzichtig aan op je ooglid.
Dompel het wattenstaafje in lauw warm water, en beweeg de wattentip op de rand van de oogleden (zonder het oog zelf aan te raken), zonder al te veel druk uit te oefenen. Let op dat u ook de bovenooglidranden schoonmaakt, een minuut per ooglidrand is al voldoende.
De oorzaak van de oogontsteking is het adenovirus. Het virus geeft niet alleen klachten in de darmen of luchtwegen. Ook uw oog is gevoelig voor deze infectie.
Goed nieuws: het valt makkelijk op te lossen! Door je hoofd iets hoger te leggen en je nek voldoende te ondersteunen, bijvoorbeeld. Je ogen zachtjes masseren wanneer je opstaat, kan ook helpen om de zwelling te verminderen. Neem er een theedoek met ijsklontjes bij voor een extra verkoelend effect.
Bel altijd uw huisarts bij dikke ogen of lippen. Samen kijkt u naar oorzaken. De huisarts kan ook medicijnen voorschrijven. Bel met spoed de huisarts of 112 bij steeds dikkere lippen, tong of keel, moeilijk ademen of benauwdheid.
In de meeste gevallen gaat een oogontsteking vanzelf over. Er zijn geen medicijnen voor nodig. Eventueel kan de huisarts je kunsttranen (oogzalf of oogdruppels) voorschrijven. Deze smeren het oog, waardoor de klachten zullen verminderen.
Als de klachten aanhouden kan de oogarts kiezen voor een oogzalf met antibiotica of corticosteroïden. Deze oogzalf remt de ontsteking. Hierbij blijft u de oogleden iedere dag ook schoonmaken en masseren.
In de meeste gevallen verdwijnt de zwelling in het ooglid of beide oogleden vanzelf. Als u contactlenzen heeft, zorg dan voor goede hygiëne. Ook is het belangrijk voldoende te slapen en gezond te eten. Controleer bijvoorbeeld hoeveel zout, alcohol of koffie u gebruikt.
Blijf zachte en gevoelige huidvriendelijke producten gebruiken om de tere huid rond jouw ogen te voeden en toekomstige irritaties te voorkomen. Ingrediënten zoals hyaluronzuur, glycerine, vitamine E, niacinamide, squaleen en ceramiden zijn de beste keuzes voor de behandeling van een droge huid.
Uw oog kan geïrriteerd zijn en tranen. Het kan ook een beetje pijn doen, vooral als u op het oog drukt. Als u klachten heeft, kunnen een koud washandje op het oog en kunsttranen helpen. Episcleritis is niet ernstig en gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over.
Vaak gaat de oogontsteking gepaard met een flinke verkoudheid of griep. Meestal is één oog eerst aangedaan en volgt het andere oog kort daarop. De ontsteking veroorzaakt een rood gezwollen, tranend oog met een branderig of zanderig gevoel. De ontsteking bereikt zijn hoogtepunt na enkele dagen.
Een rood oog kan door veel dingen komen, zoals een ontsteking, een allergie of een kapot bloedvaatje. Meestal is het niet iets ergs. Bel wel direct de huisarts of huisartsen-spoedpost in deze situaties: als je oog ook pijn doet.