Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer. Appelmoes: 7-10 dagen in de koelkast, 2 maanden in de vriezer. Gekookt, zoals in het geval van appeltaart: 3-5 dagen in de koelkast.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
Appels bewaren
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.
Een goede appel ziet er mooi en gaaf uit. Ook is de appel stevig en onbeschadigd. Als de appel beurse plekken heeft, dan is de appel bijvoorbeeld gevallen.
In de koelkast: 4-6 weken. Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer.
Gesneden appels
Zodra appels zijn gesneden, zegt Scheck dat ze zo snel mogelijk in de koelkast moeten worden gezet . En om te voorkomen dat ze bruin worden, "wikkel je ze strak in plastic of bijenwasfolie en consumeer je ze binnen een paar dagen", zegt ze.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
De boosdoener: ethyleen
Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd.
❄️ De koelkast helpt het rijpingsproces te vertragen en de versheid van appels te behouden , waardoor ze langer meegaan. Dit is vooral belangrijk als je ze meerdere weken wilt bewaren. Houd er echter rekening mee dat de koude temperatuur na verloop van tijd hun textuur kan beïnvloeden.
Het goede nieuws is dat een paar dingen in je voorraadkast kunnen helpen om gesneden appels er vers uit te laten zien: Zout: Voeg 1/4 theelepel zout toe aan twee kopjes water. Week appelschijfjes een paar minuten in het zoute water en spoel ze daarna goed af voordat je ze serveert of bewaart . Deze pekel houdt bruin worden tot een week lang tegen.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Je kunt de rauwkost ongeveer 2-3 dagen in een afgesloten luchtdichte doos in de koelkast bewaren.
De koelkast is de beste plek om het stuk fruit zo lang mogelijk vers te houden. Appel al aangesneden? Bedek de andere helft (of de partjes) strak met plasticfolie en bewaar aan de achterkant van de ijskast. Zo wordt de appel minder snel bruin, een proces dat door oxidatie veroorzaakt wordt.
De meeste vruchten blijven ongeveer 5 dagen goed nadat ze zijn gesneden (sommige groenten een paar dagen langer), zolang je een paar regels volgt: bewaar ze in een luchtdichte verpakking en bewaar gesneden producten altijd in de koelkast. Vruchten zoals appels, peren, bananen en avocado zijn niet de beste kandidaten om van tevoren te snijden, omdat ze bruin worden ...
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Het langere antwoord is nee, maar soms wel. Meestal is er geen reden om appels in de koelkast te bewaren. Sterker nog, het koelen van appels kan ervoor zorgen dat ze sneller smaak en zoetheid verliezen . Bovendien kan het koelen van appels hun knapperigheid beïnvloeden.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Een goed onderkomen is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Een gelijkmatige temperatuur van 2 - 4°C is meestal goed.
Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: op het moment het moment dat het gesneden is, moet het in de koelkast worden bewaard. Dit is vanwege de voedselveiligheid en om bederf te voorkomen. Daarnaast kun je het beste een afgesloten bakje gebruiken, zodat er geen zuurstof bij kan komen.
Daarom snijd ik ze het liefst vlak voordat ik ze ga gebruiken . Als je de appels echter van tevoren wilt snijden, raad ik je aan ze in citroensap te dopen en ze in een afgesloten bakje in de koelkast te bewaren om te voorkomen dat ze oxideren.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining.
Bewaar in een plastic zakje in de koelkast . Fit Organic Fruit and Vegetable Wash: Spray de hele appel in met Fit Organic Fruit and Vegetable Wash en veeg schoon. Snijd de appel in plakjes en spray direct op beide snijkanten van de appelschijfjes. Bewaar in een plastic zakje in de koelkast.
Zodra u uw appelschijfjes hebt gesneden, spreidt u ze uit op een bord. Strooi koosjer zout over het blootgestelde vruchtvlees . Het fruit mag niet te zout smaken als u minder dan een eetlepel zout per appel gebruikt. Het gebruik van een fysieke barrière op uw appelschijfjes helpt om het oxidatieproces te voorkomen.
Als je 's ochtends appels snijdt om ze bij de lunch te eten, is dit de makkelijkste methode. Vooraf weken of afspoelen is hier niet nodig — je kunt ze voorbereiden terwijl je half slaapt . Snijd de appels gewoon in plakjes en bewaar ze ondergedompeld in kraanwater in een afgesloten bakje of afgesloten zakje op kamertemperatuur.