Veilig gebruik houd hierbij in dat je het velletje maar éénmalig gebruikt. Bakpapier in de oven laten liggen voor de volgende maaltijd is dus geen goed idee. Want zo'n stuk donker en verbrand papier kan dus wel schadelijk zijn.
PFAS kunnen vrijkomen van het papier, maar dit gebeurt in zulke kleine hoeveelheden dat niet meteen schadelijk is voor je gezondheid. Volgens de Rijksoverheid is het papier bij normaal gebruik veilig. Dat betekent dat je het bakpapier niet vaker gebruikt dan één keer (tenzij het anders vermeld staat op de verpakking).
Maak van het bakpapier een vochtige prop
Hij maakt het vel bakpapier vochtig. Dat doet hij door er eerst een prop van te maken en die onder de kraan te houden. Knijp het vervolgens nog wat uit en strijk het dan glad over de bakplaat. Het dient 2 doelen: het blijft liggen en scheurt minder snel.
Bakpapier is vaak geschikt voor temperaturen van -30 tot 220 °C. Bakpapier mag niet in contact komen met direct vuur of de hete zijwanden van de oven, in verband met brandgevaar. Leg het papier niet in de oven tijdens het voorverwarmen. Gebruik geen bakpapier als de grillfunctie van de oven is ingeschakeld.
Houd er rekening mee dat aluminiumfolie gladder is dan bakpapier en dat het bij heel hoge temperaturen iets makkelijker zou kunnen afbladderen. Gebruik je aluminiumfolie in de oven om op je bakplaat of pan te leggen, dan zorg je er bovendien voor dat je later minder schoonmaakwerk hebt.
Je kunt bakpapier ook gebruiken bij het bakken in de airfryer. Wees wel precies met het gebruik van het papier, laat het niet over de rand van de mand steken. Dat kan namelijk de luchtstroom belemmeren en dat gaat ten koste van de smaak. Gebruik het niet als er niets in de mand zit.
Waarom geen aluminiumfolie voor restjes
Deze bacteriën produceren toxines die niet vernietigd worden door hoge kooktemperaturen. Als een warme maaltijd langer dan twee uur bij kamertemperatuur wordt bewaard, groeien de bacteriën al heel snel. Je restjes afdekken met aluminiumfolie zorgt eigenlijk voor hetzelfde risico.
Aluminiumfolie
Toch is dit in veel gevallen een prima oplossing als je geen bakpapier in huis hebt. Aluminiumfolie kan zelfs temperaturen aan boven de 220 °C en bakpapier niet. Ga je dus grillen, dan is aluminiumfolie zelfs een betere optie. Ook groenten roosteren of kip of kalkoen braden kan prima.
Toch moet je goed opletten als je bakpapier in de oven gebruikt, het papier is namelijk brandbaarder dan je denkt. Gebruik het daarom niet als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt. Het papier is namelijk maar bestand tot temperaturen van maximaal 220 graden Celsius.
In principe doe je de gladde kant richting voedsel. Je wilt immers dat je eten niet aan het papier blijft plakken. M.a.w. meestal is de gladde kant dus bovenaan, tenzij je papillot of iets dergelijk maakt. Maar meestal maakt het zéér weinig uit.
Laat ons raden: je bakpapier is in brand gevlogen? Dan lag het te dicht bij de verwarmingselementen of bij de wanden van je oven. Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C.
Is vetvrij papier hetzelfde als bakpapier? Nee, vetvrij papier is niet geschikt voor de hoge temperaturen in de oven. Een ander verschil met bakpapier is dat het verkrijgbaar is in diverse gramsgewichten.
PFAS-vrij bakpapier
Er zijn bedrijven die bakpapier produceren waar het PFAS wordt vervangen door siliconen en daarmee gifstofvrij zijn. Andere alternatieven voor bakpapier zijn een siliconen bakmat of aluminiumfolie.
Naast het wel of niet bleken van het bakpapier is ook het antikleeflaagje van belang. Deze kan gemaakt zijn van siliconen, of van een chemische component met namen als quilon, PFAS en teflon. Bakpapier met een laagje siliconen is aldus gewoon te composteren en niet schadelijk voor je gezondheid.
Als u bakpapier of aluminiumfolie op de bodem van de pan plaatst waar vet en vuil zich verzamelen, wordt de luchtstroom onderbroken en krijgt u geen goed resultaat.
Het hergebruiken van bakpapier kan het risico op het vrijkomen van PFAS en siliconen vergroten. Dit komt omdat het papier bij hergebruik slijt en de coating beschadigd raakt. Daarnaast kan bakpapier bij hoge temperaturen in brand vliegen. De temperatuurslimiet van bakpapier staat meestal op de verpakking vermeld.
Een alternatief voor bakpapier is aluminiumfolie, je kunt hiermee prima je bakplaat bekleden. Daarnaast zou je de bakvorm of bakplaat ook kunnen invetten met boter of olie. Alleen is daarbij de kans wel aanwezig dat er eten aan de bakplaat blijft plakken.
Hoewel sommige mensen alleen bij het geluid van ritselend aluminiumfolie al kortsluiting krijgen, kan de folie prima in je airfryer. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Zo mag je de aluminiumfolie alleen in het mandje van de airfryer gebruiken.
Aluminiumfolie
Het is misschien een stuk gladder, maar het is wel geschikt voor de oven. Bij het braden, grillen of garen van vlees werkt aluminiumfolie vaak nog beter dan bakpapier. Denk bijvoorbeeld aan het braden van een hele kip of kalkoen met kerst.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
Volgens hem zijn die bewaareigenschappen de hoofdreden waarom paaseitjes vandaag nog altijd verpakt worden in aluminiumfolie. “De verpakking beschermt de chocolade met name goed tegen zonlicht. Zonder verpakking oxideert de chocolade. Het vet in de chocolade, de cacaoboter dus, verandert dan van structuur."
Wie dun beslag in de airfryer bereidt, zal geen goed resultaat krijgen. Denk aan pannenkoeken, vis in een jasje van deeg (voor fish and chips), appelbeignets of traditionele oliebollen. Dit beslag heeft frituurvet nodig om te stollen, de hetelucht van de airfryer doet dit niet.
Vissticks zijn gemakkelijk om in de airfryer te bereiden. Het enige wat je hoeft te doen, is de airfryer voorverwarmen op 180°C. Vervolgens plaats je de vissticks in het mandje van de airfryer, zorg ervoor dat de vissticks vrij in het mandje liggen. De vissticks zijn klaar na 12 minuten.
De afwezigheid van PFAS heeft geen invloed op de veelzijdigheid van de airfryer, waardoor je nog steeds kunt genieten van diverse en smakelijke maaltijden.