Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of de kwark, melk of yoghurt nog goed is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kwark heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden. Staat er "te gebruiken tot", dan is de voedselveiligheid niet gegarandeerd. Die producten gooi je dus beter weg als de houdbaarheidsdatum is verstreken.
Yoghurt is een zuur product met twee soorten bacteriën in, waardoor de groei van andere bacteriën wordt afgeremd. Yoghurt is daarom een THT-product, dat na de vervaldatum nog perfect kan worden gegeten.
Bevroren kwark is een uitstekende vervanger voor traditioneel ijs. Bevries de kwark en geniet ervan met garnering zoals gehakte chocolade, verse bessen of karamelsaus of meng het met gemengde vruchten of bessen voordat je het invriest om je favoriete smaken in de bevroren traktatie te verwerken.
Eet geen kwark op pootjes
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, moet je dus vooral even goed het etiket bekijken. Staat er te gebruiken tot (of TGT), dan moet je het product helaas wegkieperen. Bij een THT-datum moet je even de smaakpolitie uithangen. Zolang iets nog fris oogt en ruikt is er weinig aan de hand.
Geopend product
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Het product is vaak nog veilig om te gebruiken. Ongeopend en op de juiste manier bewaard zijn producten met een THT-datum vaak lang na de datum nog goed: Enkele dagen langer: cake, desserts, eieren, yoghurt, halfconserven (potjes die in de koelkast moeten).
Met de toevoeging van het label 'ten minste houdbaar tot' moedigen we je aan om te kijken, ruiken en proeven. Skyr is vaak nog goed na de houdbaarheidsdatum.
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Calcium teveel
Naast die eiwitten, levert kwark ook calcium. Calcium is belangrijk voor de opbouw van het skelet, de werking van zenuwen en processen in de cellen. Maar bij een te hoge inname wordt dat onmisbare calcium ongezond. En dat is precies waar het gevaar schuilt, volgens Van Etten.
Het kan variëren van 1.2 tot maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Kwark is een hele goede optie om makkelijk eiwitten binnen te krijgen, maar als je een fervent kwark-eter bent, kunnen wij het ons goed voorstellen dat je na een tijdje geen kwark meer kunt zien.
Het enige nadeel van kwark? Veel mensen zullen hier de smaak noemen. De smaak is namelijk licht zuur en dat vindt niet iedereen altijd even lekker. Daarom delen we een paar tips om voortaan wél te kunnen genieten van deze gezonde eiwitbom.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden!
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Het Department of Health and Human Services zegt dat cottage cheese die gekoeld bewaard wordt op de veilige temperatuur van 40º F of lager, binnen twee weken gegeten moet worden, als het ongeopend is , en slechts één week als het eenmaal geopend is. Maar dat betekent niet dat je het weg moet gooien op de dag dat het over de datum is.
Melkproducten, zoals melk, yoghurt, kwark en kaas. Melkproducten kun je invriezen in hun originele verpakking of in een diepvrieszak. Groenten, zoals broccoli, bloemkool, wortelen, spinazie, erwtjes en bonen. Groenten kun je invriezen in hun geheel, in stukjes of in puree.
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken betekent dat niet direct dat de mayonaise niet meer te eten is. Als je niks afwijkends proeft of ruikt, kun je de mayonaise gewoon eten.