Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Ook deze zijknoppen kunnen geoogst en gegeten worden, al kan het een tijdje duren voor je een maaltje broccoli bij elkaar hebt geoogst. Bloeiende broccoli gaat uiteindelijk zaad vormen. Op dit moment is de broccoli stronk niet meer eetbaar.
Broccoli heeft kleine, groene tot paarse bloemknoppen met dikke stelen. De smaak van broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger. De hele plant is eetbaar, dus ook de stengels en de bladeren.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard. Wikkel ze in plasticfolie.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven. Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien .
De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als de bloemknoppen beginnen open te gaan, oogst dan onmiddellijk. Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken. Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd. Als je de broccoliplant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen.
Wanneer sla doorschiet, wordt in het hart van de krop een bloemstengel gevormd. De krop wordt daardoor langwerpig van vorm. Je zult bovenin de bloemknop terugvinden. Wanneer sla eenmaal is doorgeschoten, gaat de smaak achteruit en is deze niet meer lekker om te eten.
Eigenlijk is de broccoli een onvolgroeide bloemknop. Je oogst de broccoli als ze nog mooi donkergroen is. Zodra de kleur lichter groen wordt is dat een teken dat de bloem gaat bloeien, en dan is ze natuurlijk minder lekker. Oogst haar dan echt binnen 1 of 2 dagen, want anders is het al te laat.
Naarmate de broccoliplant groeit en de hoofdmassa van bloemetjes zich ontwikkelt, zullen andere delen van de plant hoog worden en uitbloeien tot bloemen. De bloemen zijn eetbaar en smaken naar ... broccoli! Ze zijn delicaat en het beste om over een afgewerkt gerecht te strooien, zoals ik heb gedaan in het recept van deze week.
Je herkent het door de witte vlekken. Als je goed kijkt zie je dat het een plakkerige, meelachtige stof is, op de bovenkant van het blad en de stengels. Na een poosje wordt de witte schimmel donkerder en gaat het blad krullen.
Afhankelijk van de soort die je kweekt kun je broccoli oogsten tussen de maanden juni en maart. De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
De meeste variëteiten produceren koepelvormige hoofden die worden geoogst wanneer de kleine knoppen nog stevig gesloten zijn. Als u echter te lang wacht met oogsten, wortelgebonden zaailingen plant of uw tuin omgevingsomstandigheden ervaart die de plantengroei beïnvloeden , eindigt u met een broccolibloem.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Net als bij broccoli is bij de bloemkoolplant ook alles bruikbaar. Meestal wachten we op een mooie, witte bloemkool knop die in het hart van de plant verschijnt maar wist je dat de doorgeschoten versie van bloemkool even smakelijk is en zelfs meer vitamines en mineralen bevat.
Bloeiende groentes of doorschieten
Bladgroentes zoals spinazie, sla of snijbiet, schieten op een gegeven moment in bloei. Meestal komt dat omdat ze al (te) lang in je bak staan. Groentes schieten eerder in bloei schieten als het te warm en droog is.
Het gevaar van paksoi is dat deze snel kan doorschieten. Bij het doorschieten wordt er een bloemstengel gevormd vooraleer de krop voldoende groot is, vanaf dan is de plant niet meer eetbaar. Voornamelijk de minimum dag- en nacht temperatuur en de rassenkeuze zijn factoren die het doorschieten in de hand kunnen werken.
Doorschieten voorkomen
Het vroegtijdig of gewoon ongewenst bloeien van planten, voorkom je vooral door zaailingen na het opkomen een stukje koeler te zetten. Veel warmte bevordert vaak het doorschieten. Zorg dat je planten niet te lang droog laat staan of te veel water geeft.
Broccoli oogsten
Broccoli wordt bij voorkeur 's morgens geoogst door met een scherp mes het hart van de plant uit te snijden. De plant zelf kan je in de grond laten zitten. Uit de zijknoppen zullen andere kleine bloemhoofdjes groeien die later geoogst kunnen worden.
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Natuurlijk is het niet aan te raden om bedorven broccoli te eten. Het zal niet alleen een beetje vies smaken en ruiken, maar het kan je ook ziek maken . Als je niet weet hoe je kunt zien of broccoli bedorven is, of wat de beste manieren zijn om broccoli te bewaren om de levensduur te verlengen, lees dan verder om erachter te komen.
Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar. Zo niet, herhaal de actie iedere halve minuut totdat de vork weinig weerstand krijgt.
Alternaria is een van de meest voorkomende ziekten van broccoli, boerenkool en andere Brassica-gewassen . Het wordt soms ook wel zwarte vlekken genoemd. Het tast bladeren aan en resulteert vaak in hoofdrot.