Verse vis bewaar je idealiter op ijs bij 0°C. De bewaartemperatuur mag zeker niet hoger zijn dan 4°C. Goed schoongemaakte vis, verpakt in folie of in een goed sluitende doos blijft in de koelkast ongeveer 24 uur goed. Laat vis in afwachting van de bereiding nooit buiten de koelkast liggen.
Vis en seafood: Vis en zeevruchten bederven snel, dus het is het beste om ze zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast te plaatsen. Als je vis of zeevruchten kort buiten de koelkast wilt bewaren, houd het dan beperkt tussen 30 minuten en een uur.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
'Ten minste houdbaar tot' of 'te gebruiken tot'
Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg. Het maakt niet uit of het product geopend is of niet.
Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter in ieder geval niet langer dan een half uur buiten de koelkast staan. De houdbaarheid van melk die een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is met een dag verkort. - Controleer regelmatig de temperatuur van uw koelkast (moet tussen 1 en 5°C zijn).
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen gerookte zalm die er raar uitziet of niet goed ruikt.
Vis is snel bederfbaar. Daarom wordt ook afgeraden om deze te lang te laten liggen na ontdooien. Het bederfproces gaat namelijk vrij snel wanneer vis op kamertemperatuur komt. Bewaar de zalm, ook na ontdooien, in de koelkast voor maximaal 3 dagen.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
In lauwe producten vermenigvuldigen bacteriën zich snel. Gooi producten die u normaal gesproken in de koelkast bewaart, weg als deze langer dan 2 uur ongekoeld zijn bewaard.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Ook is het aan te raden eten afgedekt in de koelkast te zetten, zegt hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie Marcel Zwietering tegen het AD. “Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten.
De lage temperatuur in je frigo zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels minder snel groeien en voedingsmiddelen minder snel bederven. Bederfbare voeding koud bewaren is dus belangrijk in de strijd tegen voedselverspilling. Ook ziekteverwekkende bacteriën groeien minder snel in de koelkast.
Na twee uur buiten de koelkast is bederfelijk eten niet meer goed. Als je een verpakking hebt geopend is het product minder lang houdbaar. Vaak staat er een bewaaradvies op de verpakking.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Vertrouw op je zintuigen
Voordat je de vis bereidt, controleer altijd of de vis vers is. Tekenen van een niet meer zo vers stukje vis is een onaangename geur, verkleuring van de huid, of een plakkerige textuur. Verse vis hoort een neutrale, zee-achtige geur te hebben en het vlees van de vis moet niet te slap zijn.
In vis kunnen schadelijke stoffen zitten, zoals kwik, dioxines en PFAS. Vissoorten zoals zalm, forel en schol kun je elke week eten, maar andere soorten kun je beter minder vaak of liever niet eten. Bekijk welke vissoorten je hoe vaak kunt eten als je een hart- of vaatziekte hebt.
Gezonde vissen kunnen heel goed een paar dagen zonder eten.