Munt is een winterharde vaste plant. Ze wortelt niet heel diep maar maakt vooral dicht onder de grond uitlopers, en ze doet dat zo enthousiast dat je munt een woekerplant kunt noemen.
Daar kun je ook mee spelen bij de keuze van vaste planten. Je hebt vaste planten die stevige en diep wortelen, zoals Hosta, Rodgersia en Amsonia en planten die juist heel oppervlakkig wortelen (Vinca, Geranium macrorrhizum) of zelfs de wortels nagenoeg bovenop de aarde hebben liggen, zoals Iris germanica.
Algen bestaan uit een of meerdere cellen en hebben geen wortels, bladeren en bloemen nodig.
Niet te diep planten
Graaf een gat dat net groot genoeg is voor de wortels van elke plant en druk de aarde aan. Zorg ervoor dat de wortelhals van de plant (waar wortels en uitlopers bij elkaar komen) op gelijke hoogte staat met het oppervlak van de grond. Plant niet te diep.
Maak de grond los tot minimaal 50 centimeter diep, zodat de wortels van de plant altijd kunnen ademen en genoeg zuurstof krijgen. Zo is de grond niet meer te hard voor de haag of heester, Plant de wortels van de haag of heester daarnaast ook in een schone grond.
Heeft u een struik met kale wortels, spreid de wortels dan voorzichtig uit in het plantgat. Zet de struik op dezelfde diepte als waarop hij bij de kweker stond, dit is aan de stam meestal wel te zien. Of houd de bovenkant van een potkluit gelijk met het niveau van de aarde in je tuin.
Deze gedachte is begrijpelijk. Van nature wortelt de olijfboom namelijk diep in de grond en kan hij langer zonder water. Olijfbomen die geplant zijn in potten of indien ze net geplant zijn in de volle grond hebben echter een compacte kluit. Daarom moet worden voorkomen dat de grond niet geheel uitdroogt.
Zaai de afzonderlijke zaadjes op ongeveer 0.5 cm diep en ongeveer op 4-5 cm van elkaar zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Als je iets te dicht op elkaar hebt gezaaid, moet je later de dunne worteltjes weghalen, zodat de planten per wortel alsnog 3 cm ruimte hebben.
Het aanplanten
Clematissen vormen een krachtig en vrij uitgebreid wortelstelsel. Maak het plantgat daarom voldoende groot, zo'n 40 cm diep en 40 cm breed. Graaf het op ongeveer 30 à 45 cm van de muur, de pergola of de stam van de struik waartegen je de clematis wilt laten opklimmen.
Rabarber groeit zelfs op redelijk natte, zompige grond maar dat wil niet zeggen dat het een waterplant is. Overtollig water moet vlot kunnen afgevoerd worden zodat de wortelstok ondergronds niet kan gaan rotten. Zet de planten ver genoeg uit elkaar (minimaal 1m) en plant de wortelstok of jonge plant zeker niet te diep.
Bryophyten hebben geen wortels, bladeren of stengels. Mos en levermossen behoren tot deze groep.
Als er geen wortels zijn gevormd, of als ze erg klein zijn, druk de stek dan terug in de mix, doe de zak er weer in en controleer over een tot twee weken opnieuw op wortels . Zodra er wortels zijn gevormd, verlaag je langzaam de luchtvochtigheid rond de plant door de plastic zak los te maken en deze vervolgens elke dag een beetje verder te openen.
Makkelijk kamerplant: de tillandsia
Luchtplantjes zoals deze tillandsia zijn razend populair. De mini-planten hebben namelijk geen wortels. Dompel de plant eens in de tien dagen in een badje water of besproei de planten met water.
Snelgroeiende bodembedekkers kunnen uw tuin in een mum van tijd transformeren. Enkele van de meest populaire snelgroeiende bodembedekkers zijn Vinca minor 'Gertrude Jekyll' (kleine maagdenpalm), Phlox subulata 'Amazing Grace', Waldsteinia ternata, Hedera hibernica (Atlantische klimop) en Hedera helix 'Woerner'.
Sommige clematissen, vooral die met grote bloemen, kunnen ineens verwelken. Deze verwelkingsziekte is een schimmel. Geef vooral geen water, en knip alles boven de grond af. Als je je clematis diep genoeg plantte, zal hij opnieuw uitschieten, al kan dat één of twee jaar duren; rooi hem dus niet te vlug.
Antwoord: Omdat uw planten van onder naar boven bruin worden, maar het bovenste gedeelte nog groen is en u bloemen hebt, lijkt het erop dat ze mogelijk niet genoeg water krijgen . Clematis zijn extreem dorstige planten en hebben enorm veel water nodig. Het is vrijwel onmogelijk om ze te veel water te geven.
Wat de grond betreft, clematis prefereert koele, goed gedraineerde locaties. Een rijke grond verkregen met opvulgrond gemengd met potgrond of ericaceous compost zal het alle ingrediënten geven die nodig zijn voor een goede ontwikkeling .
Waar je misschien nog niet van gehoord hebt is de zonnebloemwortel. Hij staat vooral bekend om zijn gezonde eigenschappen. De wortels van deze zonnebloem groeien 2 tot 3 meter diep in de grond, hierdoor wordt de plant gevoed door vocht uit de diepere lagen en kan hij veel voedingsstoffen opnemen.
De meeste boomwortels bevinden zich in de bovenste 6 tot 24 inch van de grond en beslaan een gebied dat twee tot vier keer zo groot is als de diameter van de boomkroon. Wortels halen water, zuurstof en mineralen uit de grond. Ze groeien niet naar iets toe of in een bepaalde richting.
Wie de keus heeft, zou de blauwe korrels meststof alleen als een noodoplossing voor de langzaam groeiende olijfboom nemen. Voedingsleveranciers zijn ook de bekende huismiddeltjes zoals compost, koffiedik of een brandnetelbrouwsel.
In zeer losse grond kunnen de wortels tot 7 meter diep in de aarde reiken. Anders zijn olijven platwortelig . De meeste wortels reiken tot een maximale diepte van 1 meter. Daarom zijn olijfbomen zo geschikt als kuipplant.
De plant groeit prima in gewone potgrond, waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt. Hij kan tijdens het groeiseizoen bemest worden met een langzaam werkende kunstmest. Onder in de pot kan een mix van kleikorrels en compost doorgewerkt worden. De grond wordt daardoor luchtiger en overtollig water kan weg.