Mayonaise bevat per eetlepel +/- 12,6 g onverzadigd en 1,7 g verzadigd vet. Doordat mayonaise rijk is aan onverzadigd vet en slechts weinig verzadigde vetten bevat,is dit een goede manier om vetten binnen te krijgen. toegevoegd zout en suiker, wat in hoge mate slecht is voor de gezondheid.
'Mayonaise onterecht in verdomhoekje'
Meerdere studies tonen namelijk aan dat verzadigd vet (zoals in boter) door meervoudig onverzadigde vetten (zoals in mayonaise) vervangen, goed is voor je cholesterol en dus je algehele gezondheid.
Als je bij elke maaltijd 2 volle eetlepels mayo toevoegt dan zal je behoorlijk snel te veel calorieën innemen en dus aankomen. Maar dat maakt van mayonaise geen verboden product, ook niet als je wil aankomen.
Gezondheid
Sauzen zoals Zaanse mayonaise zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Zaanse mayonaise kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Aan de Yogonaise en de fritessaus wordt echter veel suiker toegevoegd, resp. 1,4 tot 2 gr. per eetlepel, dat maakt dan de Mayonaise weer een betere keuze. Conclusie: Wanneer gekeken wordt naar aantal calorieën, is yogonaise de beste keuze omdat deze het minste aantal calorieën en vet bevat.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Ik moet zeggen dat het voor mij als voormalig verslaafde een dag van rouw was toen ik ontdekte dat Hellmann's* net zo goed een UPF is als elke andere stof die in een fabriek wordt gemaakt .
Sauzen zoals mayonaise, mosterd, bearnaise, tartaar, Worcestershiresaus zijn vezelarm. Ketchup mag u met mate gebruiken. Eet niet te veel sauzen. Ze kunnen veel vet bevatten en mosterd kan behoorlijk pikant zijn.
De beste mayonaise maak je zelf
toegevoegd zout en suiker, wat in hoge mate slecht is voor de gezondheid. Door zelf mayonaise maken kun je deze toevoegingen vermijden. Kies daarbij wel een mosterd met weinig zout of gebruik mosterdzaadjes.
Canola-olie, avocado-olie en olijfolie mayonaise zijn beschikbaar als "gezondere" opties . Beide bevatten meer hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten, maar de calorieën zijn hetzelfde. Bovendien combineren versies op basis van olijfolie vaak olijfolie met andere plantaardige oliën, zodat de smaak niet te overheersend is.
Normale mayonaise bevat slechts 1 tot 2 gram per eetlepel — ongeveer hetzelfde als wat je in een eetlepel olijfolie krijgt. En met slechts 5 tot 10 milligram cholesterol per portie, ligt het ver onder de aanbevolen bovengrens van 200 tot 300 milligram cholesterol . Maar vergeet niet om je liefde voor mayonaise niet te dik op te smeren!
Deze plantaardige vetten bestaan vooral uit gezonde onverzadigde vetzuren, die gunstig zijn voor hart en bloedvaten. Niets mis dus met een beetje mayo. Wel goed om je te realiseren dat al dat vet wel calorieën levert: 1 eetlepel mayonaise (van circa 20 gram), levert je ongeveer 135 kcal.
Mayonaise is een uitstekende bron van vitamine K. Pinda's bevatten meer thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur, vitamine B6 en foliumzuur, maar mayonaise bevat meer vitamine B12 . Pinda's zijn een geweldige bron van calcium. Pinda's zijn een uitstekende bron van voedingsvezels, kalium en eiwitten.
Eet je liever helemaal geen mayonaise, dan kun je deze op twee manieren vervangen in je yoghurtdressing: door mosterd of door olijfolie. Je zult ook recepten voor yoghurtdressing vinden waarbij de lepel mayonaise vervangen is door een lepeltje mosterd. Als je van de smaak houdt is dat een slim idee.
Het vet van mayonaise, minimaal 70%, komt grotendeels uit plantaardige olie en bestaat voornamelijk uit de gezonde, onverzadigde soort, die gunstig is voor je cholesterol.
Het zal geen verrassing zijn dat mayonaise qua calorieën en vet bovenaan staat. De saus bevat 14.3 gram vet op een eetlepel van 20 gram - waarmee bijna driekwart van het product uit vet bestaat - en komt daardoor op een hoog calorie-aantal. Met name het verzadigde vet maakt mayonaise ongezond.
Hellmann's en Best Foods zijn Amerikaanse merknamen die worden gebruikt voor dezelfde lijn mayonaise, ketchup, mosterd, saus, saladedressing, condimenten en andere voedingsproducten. Sinds 2000 zijn ze eigendom van het Britse multinationale bedrijf Unilever .
Een deel van de aantrekkingskracht van Hellmann's is de onschadelijkheid, het ontbreken van onaangename smaken of textuurkwaliteiten , wat Jones zijn "algemene toegankelijkheid" noemt. Er is geen smaak van geoxideerde olie. Het is niet te zoet of te zuur.
De winnaar van onze mayonaisetest is Hellmann's met een score van 8,4 op 10. De tweede plaats werd weggekaapt door Carrefour en Vandemoortele met een gedeelde score van 7,5/10. Op de derde plaats staan Boni en Bertolli, beide met 7/10.
De meeste Amerikanen eten hun friet met ketchup. In delen van Amerika eten ze hun friet met frietsaus , wat een …. 50/50 mix is van ketchup en mayo, en meestal wat andere ingrediënten zoals augurkenrelish.
De 'gewone' friet uit de frituurpan bevat nog steeds veel meer vet, dus die blijft toch minder gezond. De grote winnaar Plottwist, want een derde optie is nóg gezonder. Da's de ovenfriet. Daar worden namelijk de minste extra vetten aan toegevoegd, waardoor ovenfrieten vaak het laagste aantal calorieën hebben.
Slanker maar niet gezonder
De stelregel is dat een rode saus minder calorieën bevat dan een witte. Zo bevat een eetlepel mayonaise (20 g) doorgaans 133 calorieën. Er zit ook 14,3 g vet (waarvan 1,7 gram verzadigd), 0,7 g suiker en 0,2 gram zout in.
De hoge voedingswaarde en eventuele toevoeging van suiker kunnen leiden tot overgewicht. Soms wordt zout toegevoegd, dat leidt weer tot een hoge bloeddruk en dat is nu juist een risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Maar, alle reden dus voor een goed overwogen aanschaf van uw verrukkelijke pindakaas.
Vanwege de hoge hoeveelheid onverzadigde vetten kan pindakaas helpen om het LDL-cholesterolgehalte van een persoon te verlagen . Een optimaal LDL-gehalte is gekoppeld aan een lager risico op hartziekten. Een onderzoek uit 2015 wees uit dat mensen die veel noten eten, mogelijk een lager risico lopen op sterfte door hart- en vaatziekten.
Gelukkig kun je ook 100% pindakaas kopen. Deze variant staat ook wel bekend als de gezonde pindakaas. 100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.