Het is dan wel belangrijk dat de reep massief is, dus dat er geen vulling doorheen zit en de reep uitsluitend uit chocolade bestaat. Om een chocoladereep te kunnen laten smelten, raden we aan om de reep eerst in stukjes te breken en die stukjes te gaan smelten.
Onder massieve chocolade verstaan we tabletten, chocoladeletters en repen, maar ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Hoe minder toevoegingen (lees andere ingrediënten) er in chocola zitten, hoe langer je deze kunt bewaren.
Praliné (ook pralinépasta) is een zoet voedselproduct dat als vulling gebruikt wordt in chocoladerepen en pralines (chocoladebonbons) bestaande uit noten (amandelen en/of hazelnoten of zelfs geroosterde cashewnoten), gekookte suiker, een beetje vanille en cacao en/of cacaoboter.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
In de Franse taal betekent 'praline' een geroosterde amandel of hazelnoot, met een omhulsel van gesmolten geglaceerde suiker. In België verwijst de praline juist naar een chocolaatje met een lekkere vulling.
Pralines zijn kleine lekkernijen gemaakt van geroosterde hazelnoten of amandelen , waaraan suikersiroop is toegevoegd en die worden gekarameliseerd door het mengsel te verhitten en te roeren, volgens de regels van de kunst, in een grote koperen turbine.
Omdat pecannoten het hoofdingrediënt zijn, bevat de snack essentiële vitaminen en mineralen, kan deze bijdragen aan een goede gezondheid van het hart op de lange termijn, kan deze gegeten worden door mensen met een glutenintolerantie, kan deze snack een hoog aantal antioxidanten bevatten en kan deze een grote hoeveelheid eiwitten en vezels leveren.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven . Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Het bestaat uit noten, meestal amandelen en/of hazelnoten, bedekt met gekarameliseerde suiker . Het resulteert in zoete en knapperige noten. Pralines is de naam van de hele gekarameliseerde noten, maar ook de naam van de pasta die wordt bereid uit gemalen noten.
Zóveel kersenbonbons moet je eten voordat je dronken wordt. In een kersenbonbon zit alcohol. Niet veel: 0,6 milliliter om precies te zijn. Wil je er teut van worden: je moet ongeveer 42 stuks verorberen om de hoeveelheid alcohol van een halve liter bier binnen te krijgen.
Een doos van 1kg pralines bevat ongeveer een 65 pralines.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Al rond 600 na Christus hadden zij de eerste cacaoplantages. Zij bereidden een bittere drank met de bonen uit de cacaoplant en noemde die 'xocoatl'. Met chilipeper, vanille en piment brachten de Maya's de drank op smaak.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
Kun je chocolade eten die gebloeid is? Chocoladebloei ziet er misschien niet smakelijk uit, maar het is volkomen veilig om te eten . Dat betekent echter niet dat je het wilt eten, aangezien zowel de smaak als de textuur aangetast kunnen worden. "Bloom ontneemt de chocolade meestal een aantal van zijn meest aangename eigenschappen," zegt Laiskonis.
Schimmel kan gedijen op chocolade in warme, vochtige omstandigheden . Schimmelsporen zijn microscopisch kleine deeltjes in aarde, rottende planten en zelfs menselijk en dierlijk haar. Het is logisch dat schimmels en fungi zich ook ophopen in voedselproducten!
In de meeste gevallen is chocolade die over de houdbaarheidsdatum is nog steeds veilig om te eten, mits deze goed is bewaard en geen tekenen van bederf vertoont . Als chocolade echter ongebruikelijke geuren, smaken of texturen vertoont, is het het beste om deze weg te gooien om mogelijke gezondheidsrisico's te voorkomen.
De cacaoprijs op de groothandelsmarkt is namelijk gestegen tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Dit komt vooral omdat de productie in West-Afrika, goed voor twee derde van de wereldwijde cacao-oogst, wordt getroffen door tegenslagen.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties, constipatie en migraine veroorzaken.
Ten eerste zijn pecan pralines een pasteivormig snoepje gemaakt van pecannoten en verschillende andere ingrediënten, meestal suiker, boter en room. Praline pecannoten zijn daarentegen individuele pecannoten met een coating met praline-smaak.
Chocoladepasta was een medium dat werd gebruikt om medicijnen toe te dienen en om de smaak van bittere farmacologische toevoegingen tegen te gaan . Naast cacaobonen werden preparaten van cacaobast, olie (cacaoboter), bladeren en bloemen gebruikt om brandwonden, darmstoornissen, snijwonden en huidirritaties te behandelen.