Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen! Maak je ovenschotel zoals wanneer je 'm meteen in de oven zou stoppen. Dat wil zeggen: bak vlees of vis (of niet, als je een veggie ovenschotel wilt), gaar de groenten, maak de saus en doe alles in laagjes in een ovenschaal.
Oven met warmhoudfunctie
Tegenwoordig bieden veel ovens een warmhoudfunctie. Dit is een ideale functie om jouw eten warm te houden na bereiding in de oven. Zo bieden de Miele ovens een automatische warmhoudfunctie. Na afloop van de bereidingstijd worden jouw gerechten automatisch 15 minuten lang warm gehouden.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Eerst laten afkoelen
Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Opwarmen in de oven
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
HOE LANG MOET JE RESTJES OPWARMEN IN DE OVEN? Over het algemeen moet je gerechten opwarmen op een lage temperatuur, zoals 350°F, zodat ze niet uitdrogen. Bedek je gerecht met folie en kook het 8-20 minuten (afhankelijk van het gerecht) tot het helemaal gaar is.
Voedsel kan in de oven worden opgewarmd zonder dat het uitdroogt door het in een ovenvaste schaal te leggen, het af te dekken met aluminiumfolie en het op een lage temperatuur te verwarmen, meestal rond de 200-250°F (95-120°C), totdat het is opgewarmd. Deze methode helpt vocht vast te houden en voorkomt dat het voedsel uitdroogt.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Gelukkig zijn voedselveiligheidsautoriteiten, waaronder de FDA en USDA, eenduidig over de regels: voedsel moet binnen twee uur na bereiding (of opwarming, of warmhouden in een oven) in de koelkast worden gezet.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Bacteriën kunnen snel groeien op voedsel dat langer dan 2 uur op kamertemperatuur is bewaard . Als voedsel in een kamer of buiten wordt bewaard waar de temperatuur 90 graden F of hoger is, moet het binnen slechts 1 uur in de koelkast worden gezet of worden weggegooid. Mythe: Wanneer ik voedsel in de magnetron zet, doden de magnetrons de bacteriën.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
Door uw eten af te dekken met een ovenvaste deksel of aluminiumfolie voorkomt u dat het uitdroogt tijdens het opwarmen.
Aluminiumfolie om warm houden: is een perfect hulpmiddel om voedsel warm te houden. Haal je afgewerkte gerecht bijvoorbeeld uit de oven, wikkel het in aluminiumfolie en je eten blijft warm tot je het wil serveren.
Het beste is om de restjes eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. “Wij adviseren eigenlijk om het rond kamertemperatuur terug te laten koelen”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum tegen het AD. Een hele pan af laten koelen kan wel even duren.
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Als je geen magnetron hebt of simpelweg niet de voorkeur geeft aan opwarmen in de magnetron of in de pan, is het heel goed mogelijk om je gerecht op te warmen in de oven.
Om ervoor te zorgen dat gerechten zoals ovenschotels en gebraden vlees niet uitdrogen tijdens het opwarmen in de oven, dekt u ze gewoon af met folie. Gebruik een lage temperatuur zoals 350 graden Fahrenheit en kook tot het gerecht net is opgewarmd, afhankelijk van het item kan dit 8 tot 20 minuten duren .
Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven? Dan kun je het gerecht het beste afdekken met aluminiumfolie of een deksel om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.
Opwarmen van zelfgemaakte maaltijden
Meestal hoeft u een gerecht niet vaker dan één keer op te warmen . Als u maaltijden in grote hoeveelheden maakt, scheidt u ze en bewaart u ze in afzonderlijke porties. Door dit te doen, hoeft u ze doorgaans maar één keer op te warmen.
Zodra het eten gekookt of opgewarmd is, moet het warm gehouden worden, op of boven 140 °F ( 60 °C ). Eten kan in de oven of op de serveerlijn bewaard worden in verwarmde chafing dishes, of op voorverwarmde stoomtafels, warmhoudplaten en/of slowcookers.
Raadpleeg de gids voor kookmodi voor convectiestoomovens voor specifieke instructies voor voedsel, inclusief informatie over het opwarmen van andere restjes, zoals pizza. Enkele portie: gebruik de opwarmmodus op 250 °F (121 °C) gedurende 7-9 minuten . Grote schaal: gebruik de convectiemodus op 250 °F (121 °C). Stel de sonde in op 170 °F (77 °C).