De groente is enkel wat kieskeurig over de plaats van aanplanting. Het koolgewas houdt van zonlicht. Kies daarom een zonnig plekje in je moestuin uit dat idealiter beschermd is tegen de wind. Wat de bodemgesteldheid betreft geeft broccoli de voorkeur aan een voedselrijke, losse grond.
Broccoli houdt van een koele en voedselrijke grond. Ze houdt van gestaag groeien, ze kan er niet goed tegen als de grond uitdroogt of er niet genoeg voeding meer in zit. Zaai haar daarom op een koele plaats voor, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer in een licht raamkozijn.
Zaaien van broccoli
Vroege broccolirassen zaai je binnen onder glas of in een kweekbak van februari t/m half maart. De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond.
Over het algemeen heeft Broccoli ongeveer 1 - 1,5 centimeter water per week nodig. Dat volume moet gelijkmatig worden verdeeld over de wekelijkse besproeiing. Als het warmer wordt, moet u misschien meer water geven, maar in de meeste gevallen is twee centimeter per week een goede basishoeveelheid.
Broccoli oogsten
Broccoli wordt bij voorkeur 's morgens geoogst door met een scherp mes het hart van de plant uit te snijden. De plant zelf kan je in de grond laten zitten. Uit de zijknoppen zullen andere kleine bloemhoofdjes groeien die later geoogst kunnen worden.
Zaad telen van de meeste koolsoorten, en dus ook van broccoli, is niet moeilijk maar wel riskant. Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn. Bij het ras 'Calabrese' ligt het oogstmoment ongeveer 40-50 dagen na het planten, maar dan heb je meestal een reeks kleinere bloemschermpjes per plant. Wanneer je eerder oogst geeft dat minder gewicht.
Mest of compost is de beste keuze om de grond aan het begin van het groeiseizoen te bewerken, en vervolgens kan de rest van het seizoen worden gevoed met een droge of vloeibare meststof. Geef lichte voeding tijdens de zaailingfase, en verhoog dan geleidelijk naarmate de plant volwassen wordt.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
In een warme kas of binnenshuis kan je vanaf begin februari zomerprei zaaien en vanaf half februari tomaten. Koolrabi, broccoli en bloemkool kunnen op dit moment in een koude kas worden voorgezaaid.
Als je al een broccoliplant hebt en je wilt er meer, dan kun je een nieuwe plant vermeerderen door een stekje . Dit is een economische manier om meer planten te krijgen! Snijd gewoon een stengel af zoals je normaal zou doen en leg deze in een bak met water zonder de kop onder te dompelen.
Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen. Meestal is het zelfs zo dat er meer vitamines in de bladeren zitten dan in de groenten zelf.
Slechte combinaties
Broccoli: bloemkool, bonen, kool, sla, tomaten. Komkommer: aardappel, kruiden, meloen.
Afrikaantjes zijn niet alleen mooi, maar ook zeer nuttig in de moestuin. Deze moestuinbloemen stoten namelijk een geur af die schadelijke insecten zoals engerlingen en mieren) en knaagdieren afschrikt, maar slakken aantrekt. Hierdoor worden ze vaak langs moestuinen geplant om slakken weg te lokken van andere gewassen.
Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen. Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.
Bijvoorbeeld, een gemiddelde tomatenvoeding is gelabeld als 6:3:10. Het heeft 6 stikstof (N) voor blad, 2 fosfor (P) voor gezonde wortels en een hoge 10 kalium (K) om al het fruit te produceren waar we op hopen. Kool, broccoli, snijbiet en andere bladgewassen zullen profiteren van een hoge stikstofvoeding .
Broccoli is een zware eter, dus het is belangrijk dat de grond verrijkt is met compost, mest en/of gepelletiseerde organische meststof voor het planten. Na het planten elke 2-3 weken vloeibare voeding van OCP eco-aminogro en OCP eco-zeewier toepassen.
Als het beschikbaar is, gebruik dan rundermest; het verbetert de structuur van de bodem, stimuleert gezonde groei en levert macro- en micronutriënten . Mest maakt het kweken van koolsoorten veel gemakkelijker. Breng 30t/ha tot 50t/ha aan voordat u de bodem voorbereidt.
In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 broccoli planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Broccoli oogst je op dezelfde manier als de bloemkool, maar je moet wel het moment van oogsten goed in de gaten houden. Broccoli is het lekkerste als ze een mooie donkergroene kleur hebben. Wanneer de broccoli lichter wordt moet je hem direct oogsten. Hoe lichter de broccoli wordt, hoe minder smaak hij krijgt.
Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar.
Broccoli is meestal het meest succesvol in koelere zomers, omdat warm weer ervoor kan zorgen dat planten voortijdig gaan bloeien . In warmere streken kunt u beter rassen telen die bestand zijn tegen het telen van bloemen.
Een aantal omstandigheden kunnen de plant beïnvloeden, wat resulteert in een verandering van de vegetatieve groei vroeg in de ontwikkeling van de plant. Extra stressoren zoals onvoldoende water, een gebrek aan stikstof, overmatig zout in de grond, plagen of ziekten, en zelfs onkruidconcurrentie kunnen allemaal bijdragen aan problemen met broccoliknopen.
Broccoli doet het het beste in vruchtbare alkalische grond, in de volle zon . Voeg langzaam vrijkomende meststof of goed verteerde compost of mest toe om de bedden voor te bereiden. Plant broccoli 30 cm uit elkaar en 45 cm tussen de rijen, zodat er voldoende ruimte is voor zijscheuten om te ontwikkelen.