Hoe kaas ervoor zorgt dat je lekkerder gaat slapen en dus niet 's nachts wakker ligt, komt door het stofje tryptofaan. Dit stofje bevordert de productie van serotine en dat is nodig voor het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Daarnaast bevat kaas veel calcium, dat goed is tegen stress.
De beste bron van calcium is te vinden in lactose producten zoals kaas, yoghurt en melk. Calcium helpt het lichaam bij de aanmaakt van melatonine en tryptofaan. Zoals al eerder besproken dragen deze stoffen bij aan een goede nachtrust.
Kaas. Calcium helpt het lichaam bij de opname van tryptofaan. Tryptofaan is belangrijk voor de aanmaak van de stof serotine, die weer zorgt voor de aanmaak van het hormoon melatonine, een stof die helpt bij je natuurlijke dag- en nachtritme. Goed nieuws: er zit een aardige hoeveelheid calcium in kaas.
Onderzoekers ontdekten dat het eten van een kleine portie kaas voor het slapengaan de productie van tryptofaan kan verhogen, een aminozuur dat helpt bij het reguleren van de slaap . In het bijzonder ontdekte de studie dat soorten kaas zoals cheddar, mozzarella en parmezaanse kaas het meest effectief waren bij het bevorderen van een rustgevende slaap.
Hoewel de proteïne in kaas tryptofaan bevat, een aminozuur waarvan onderzoek heeft aangetoond dat het kan helpen bij ontspanning en slaap, zegt Gabriel dat niet alle kazen slaapverwekkend zijn .
Uit nieuw Nederlands (uiteraard) en Chinees onderzoek blijkt namelijk dat kaas prima onderdeel kan zijn van een gezond dieet. De onderzoekers keken naar meer dan 20.000 mensen en ontdekten dat zij die meer kaas eten, 10% minder kans op een hartaanval hebben en 14% minder kans op vaatziekten.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
Kaas. Vooral Zwitserse of cheddar kaas is een goede bron van tryptofaan . Tryptofaan is een aminozuur dat de afgifte van melatonine stimuleert. Het hormoon melatonine helpt de tijd die nodig is om in slaap te vallen te verkorten, verhoogt slaperigheid en kan ook de hoeveelheid tijd die u slaapt verlengen.
Achtervolgd worden door monsters terwijl je slaapt, heeft misschien meer te maken met laat eten en het consumeren van vet voedsel dan met het specifiek eten van kaas. Ons wordt vaak verteld dat het eten van kaas voor het slapengaan je slechte dromen bezorgt, maar er is weinig bewijs om dit te staven .
Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature hormonen die helpen bij onze slaap-waakcyclus, of voedingsstoffen die helpen deze hormonen vrij te geven. Voorbeelden hiervan zijn kalkoen, sojabonen en kiwi's . Andere voedingsmiddelen en dranken kunnen de slaap verslechteren als u ze voor het slapengaan consumeert. Veelvoorkomende boosdoeners zijn alcohol, cafeïne en pittig eten.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Een rekenvoorbeeld: belegen 30+ kaas bestaat voor ongeveer 34 gram uit water. Van de overgebleven 66 gram is 30% vet: in totaal dus 19,8 gram vet. Hoe hoger het cijfer, hoe meer vet een kaas dus bevat. Het Voedingscentrum raadt je aan om geen hoger vetpercentage dan 30 te kiezen.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Alcohol, koffie, thee, energiedrankjes en frisdrank kunnen de slaap beïnvloeden en moeten worden vermeden of met voorzichtigheid worden gebruikt tijdens het reizen. Als u besluit om een van deze dranken te drinken, denk dan na over de hoeveelheid en het tijdstip van consumptie.
Zorg voor een fijne, donkere slaapkamer met frisse lucht. Gebruik de slaapkamer om te slapen en niet om TV te kijken of te werken. Drink 's avonds geen cafeïne of alcohol en eet niet te laat. Probeer te ontspannen als je wilt gaan slapen.
Voor de meesten is het eten van kaas voor het slapengaan misschien niet slecht . Maar voor mensen met refluxproblemen of lactose-intolerantie kan het problemen veroorzaken. Reflux, of zure reflux, ontstaat wanneer de inhoud van uw maag terugstroomt via de buis tussen uw mond en maag, ook wel bekend als uw slokdarm.
Hoe kaas ervoor zorgt dat je lekkerder gaat slapen en dus niet 's nachts wakker ligt, komt door het stofje tryptofaan. Dit stofje bevordert de productie van serotine en dat is nodig voor het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Daarnaast bevat kaas veel calcium, dat goed is tegen stress.
Hoeveel kaas mag je eten per dag? Een kleine dagelijkse portie kaas draagt bij aan je inname van eiwitten, mineralen zoals calcium, en vitaminen zoals A, D, B2 en B12.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Als je regelmatig moeite hebt met in slaap vallen, overweeg dan om een paar uur voor het slapengaan een ei of twee te eten. Het eten van eieren kan slaperigheid veroorzaken en de slaap bevorderen, omdat de tryptofaan die ze bevatten de productie van melatonine op gang brengt, wat leidt tot een verhoogd gevoel van vermoeidheid.
De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De daar aanwezige darmbacteriën 'vallen de lactose aan'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Kaas kan een uitstekend onderdeel zijn van een afslankdieet vanwege de voedingswaarde . Proteïne is een effectief hulpmiddel bij gewichtsverlies omdat het helpt de eetlust te verminderen en u langer een vol gevoel te geven. Kaas bevat echter veel calorieën en verzadigd vet, dus u moet het met mate consumeren.
Het is een goede bron van voedingsstoffen
Kaas is een geweldige bron van calcium, vet en proteïne. Het bevat ook grote hoeveelheden vitamine A en B12, samen met zink, fosfor en riboflavine. Volgens US Dairy is het algehele voedingsprofiel van conventionele, biologische en grasgevoerde zuivelproducten vergelijkbaar.