Brood is echt een basisproduct. Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: 4-5 sneetjes per dag voor volwassen vrouwen en 6-8 sneetjes per dag voor volwassen mannen (19-50 jaar).
Als je te veel brood eet, is het mogelijk dat je veel zout binnenkrijgt. Je kunt ook voor een zoutarme variant kiezen. Daarnaast voelen sommige mensen zich slap na het eten van brood. Het kan zijn dat het brood dat je eet niet volledig volkoren is en daardoor minder vezels bevat.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Kortom: Brood wordt meestal gemaakt van gemalen tarwe. Dit wordt gemakkelijk verteerd en zorgt voor een bloedsuiker- en insulinepiek, wat weer kan leiden tot de beruchte bloedsuiker-'achtbaan' en het stimuleren van teveel eten. Tarwe bevat een grote hoeveelheid van een eiwit genaamd gluten.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Nee, brood op zich is geen dikmaker. Natuurlijk geldt voor alles, dat als je er te veel van eet dat je er dik van kunt worden. Wanneer je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft, zal je aankomen. Of deze calorieën uit eiwitten, vetten of koolhydraten komen, maakt niets uit.
Brood levert in verhouding veel belangrijke voedingsstoffen en weinig calorieën. Er zitten koolhydraten, eiwit, B- vitamines, en mineralen zoals jodium en ijzer in. Alle broodsoorten, behalve witbrood, bevatten veel vezels.
Brood als basis
Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: 4-5 sneetjes per dag voor volwassen vrouwen en 6-8 sneetjes per dag voor volwassen mannen (19-50 jaar).
Mensen die ontbijten, krijgen gemakkelijker de vitamines, mineralen en voedingsvezels binnen die dagelijks nodig zijn. Daarnaast hadden de ontbijters vaker een goed gewicht dan mensen die het overslaan. Brood zorgt voor een goed gevuld gevoel en bevat alle stoffen om je darmen op gang te krijgen.
Eigenlijk kan brood elke dag onderdeel zijn van een gezond, uitgebalanceerd dieet – ja, dat klopt, elke dag! Natuurlijk zijn er broodproducten die je vaker zou moeten proberen te kiezen dan andere (denk aan: volkorenbrood!), maar ik denk dat we vaak vergeten wat brood allemaal te bieden heeft.
De Hoge Gezondheidsraad adviseert om minimaal 125 gram aan volkorenproducten, zoals volkorenbrood, per dag te eten. Dat komt neer op minimaal 4 boterhammen (van 30 g/dag).
Hier zijn enkele broodvervangers die u kunt proberen
Maïs, koolhydraatarme of volkoren tortilla's . Kaas wraps of plakken kaas. Kokos wraps. Bloemkoolbrood.
Ja, er zijn mensen die darmklachten krijgen door brood.
Mensen die dat hebben, krijgen ernstig opgeblazen darmen, diarree of heel veel pijn als ze ook maar in aanraking komen met gluten. Die gluten zitten in brood, maar ook in andere producten waarin glutenbevattende granen verwerkt zitten.
Snelle koolhydraten, zoals in wit brood en suikerrijke snacks, kunnen leiden tot eerst een piek en dan een dal in je energieniveau. Het gevolg? Slaperig zijn na het eten. Moe zijn na het eten van brood, suiker of andere zoetigheid eten komt heel veel voor.
Het eten van brood en andere zetmeelrijke producten is vaak de oorzaak van een opgezette buik of een opgeblazen gevoel. Daarnaast doet een zetmeel overconsumptie de klachten van Candida en parasieten toenemen.
Dat betekent dat volkorenbrood maar liefst drie keer meer voedingsvezels bevat dan witbrood. Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
Een sneetje volkorenbrood bevat ongeveer dubbel zoveel calorieën dan een cracker. Zo zitten er ongeveer 80 calorieën in een boterham en 30 à 40 in een cracker. Wil dat zeggen dat crackers gezonder zijn? Neen, want om hetzelfde verzadigingsgevoel te krijgen, eet je verhoudingsgewijs meer crackers.
Brood bevat, net zoals alle voedingsmiddelen, calorieën. Wanneer je meer calorieën binnenkrijgt, dan dat je lichaam verbrand, zal je aankomen in gewicht. Dit heeft dus niks met het eten van brood te maken. Volkoren Brood bevat veel vezels, vitamines, zetmeel en mineralen.
Brood, en dan met name volkorenbrood, is een belangrijke bron van voedingsvezels. Deze vezels helpen ons spijsverteringsstelsel gezond te houden, helpen de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte te reguleren en zorgen ervoor dat we langer een vol gevoel hebben .
1 - Brood is een dikmaker – Fabel
“Brood bevat relatief weinig calorieën. Als je af wilt vallen moet je niet het volkoren brood laten staan, maar de koekjes en snoepjes”, stelt hoogleraar Kampman. ”Maar van alles waar je veel van eet, kun je dik worden. Je moet daarom geen 15 sneetjes per dag eten.”
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Langere tijd een dieet volgen zonder brood is af te raden. Onder andere omdat brood een belangrijke bron is van jodium. Eet je geen brood? Vraag dan advies aan een diëtist, zodat je zeker weet dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.
Brood als goede basis
Voor iedere sporter, op elk niveau, is brood een uitstekende basis. Brood zorgt o.a. voor de nodige koolhydraten en eiwitten; precies wat sporters nodig hebben. Deze geven namelijk energie, en eiwitten zijn ook goed voor (het herstel van) de spieren.
Een keertje een dag alleen broodmaaltijden eten, kan best. Maar altijd alleen broodmaaltijden eten, kan leiden tot een eenzijdige voeding en dat is niet gezond. Bij een broodmaaltijd krijg je bijvoorbeeld niet zo snel de dagelijks benodigde groente of eiwitten binnen.