Waarschijnlijk zijn de oude Egyptenaren ongeveer de eersten die echt goed werden in bakken. De taarten van toen zagen er wel heel anders uit dan onze taarten. Het waren eigenlijk een soort ronde koeken – eetbare bakjes van haver, tarwe, rogge die ze bakten en vulden met honing.
Rond 2600 v.Chr. maakten de Egyptenaren , die als eersten opzettelijk zuurdesem gebruikten, brood volgens methoden die in principe vergelijkbaar zijn met die van vandaag de dag.
De vroegst bekende vorm van bakken ontstond toen mensen wilde graskorrels namen, ze in water lieten weken en het mengsel tot een soort bouillonachtige pasta vermalen . De pasta werd gekookt door het op een platte, hete steen te gieten, wat resulteerde in een broodachtige substantie.
Brood vindt zijn roots in de prehistorie. De oermensen bakten platte koeken gemaakt van een papje van gekneusde granen en water.
Egypte wordt meestal aangeduid als de oorsprong van gerezen brood. De eerste broden werden gemaakt door spontane fermentatie, net zoals bij het eerste bier. Het bewust gebruiken van zogenaamde 'starters', gist, zuurdesem of bier, kwam later. Archeologisch is aangetoond dat brood ouder is dan de landbouw.
Een vroeg zuurdesembrood werd al in 6000 v.Chr. gebakken in het zuiden van Mesopotamië, de bakermat van de Sumerische beschaving, die de kennis mogelijk rond 3000 v.Chr. aan de Egyptenaren heeft doorgegeven. De Egyptenaren verfijnden het proces en begonnen gist aan het meel toe te voegen.
De 14.000 jaar oude kruimels suggereren dat oude stammen behoorlijk bedreven waren in voedselbereidingstechnieken, en deze eerder ontwikkelden dan wij ze toevertrouwden. De gevestigde archeologische doctrine stelt dat mensen ongeveer 10.000 jaar geleden voor het eerst brood begonnen te bakken. Dat was een cruciaal moment in onze evolutie.
Brood geschiedenis en feiten. Mensen begonnen minstens 30 duizend jaar geleden met het bakken van brood…
De bekende 'pop-up' broodrooster, die automatisch de broodjes uit de rooster gooit, werd in 1919 door Charles Strite uitgevonden.
De eerste serieuze pogingen werden waarschijnlijk gedaan rond 9500 voor Christus. De oude Egyptenaren maakten toen eetbare bakjes van haver, tarwe, rogge of wat voor graan ze ook maar bij de hand hadden, die ze bakten op hete kooltjes en vulden met honing. Een tartelette zouden de bakkers dat nu noemen.
Brood is een universeel voedsel: vandaag de dag is er geen land ter wereld in wiens culinaire traditie geen enkele vorm van brood voorkomt . Van Mesopotamië tot de tafels van de hele wereld is brood het symbool geweest van cultuur, geschiedenis en antropologie, van honger en rijkdom, van oorlog en vrede.
Een nieuwe studie, gepubliceerd in Nature Ecology and Evolution, suggereert dat vroege mensen voor het eerst voedsel kookten rond 780.000 jaar geleden. Voorheen was het vroegste bewijs van gekookt voedsel rond 170.000 jaar geleden, met vroege Homo sapiens en Neanderthalers die vuur gebruikten om groenten en vlees te koken .
Desinfectie wordt al eeuwenlang toegepast. Twee basisregels die teruggaan tot 2000 v.Chr. stellen dat water aan zonlicht moet worden blootgesteld en met houtskool moet worden gefilterd en dat onzuiver water moet worden gezuiverd door het water te koken en vervolgens een stuk koper zeven keer in het water te dopen, voordat het water wordt gefilterd.
Gebak werd voor het eerst gemaakt door de oude Egyptenaren . De klassieke periode van het oude Griekenland en Rome had gebak gemaakt met amandelen, meel, honing en zaden.
De vroegst bekende gebakjes werden gemaakt door de oude Egyptenaren. Ze bakten cakes van tarwe en honing, vaak op smaak gebracht met fruit en noten . Deze cakes werden gebakken op hete stenen en waren waarschijnlijk het eerste bekende voorbeeld van bakken.
Aboriginals waren dus de eerste bakkers op aarde, veruit. En ik vond dat best goed. Het jaar daarop werd er in het Noordelijk Territorium bij Kakadu een oude maalsteen gevonden en het zetmeel in die maalsteen was 65.000 jaar oud.
Dit bestond uit een lopende band die langs verwarmingselementen liep om zo het brood te roosteren. Hier liet hij op een dag per ongeluk een kaas sandwich tussen vallen en zo ontstond de eerste versie van de tosti! Deze is dan ook naar hem vernoemd, Graaf Tosti zou rond 1950 de tosti hebben uitgevonden.
Volgens het Etymologisch woordenboek van het Nederlands komt het woord van het Italiaanse tosti – geroosterde sneden brood – dat een 'veritaliaanst' meervoud van het Engelse toast is.
Croque-monsieur is standaardtaal in België.
In informele gesproken taal wordt ook de verkorting croque gebruikt. Standaardtaal in Nederland is tosti. Hij start zijn dag altijd met een croque-monsieur als ontbijt.
Dat betekende eigenlijk de eerste stap naar het maken van brood. Nadat het graan vermalen was, maakten ze er met water een papje van. Dat papje lieten ze in de zon drogen op een hete steen of ze bakten er een harde koek van op het vuur. De tortilla, rotis, naan en pita lijken nog een beetje op dat soort brood.
In ons land kwamen in de steden pas in de Middeleeuwen bakkers. Voor die tijd bakte iedereen zijn eigen brood. Voor het bakken van brood werd rogge gebruikt. Rogge was goedkoop en werd door de lagere standen, de boeren en de horigen, gegeten.
Het verhaal van het bakken kan worden herleid tot oude beschavingen. Het vroegste bewijs van het maken van brood dateert van ongeveer 14.000 jaar geleden, toen onze voorouders de transformerende kracht van vuur ontdekten. Ze mengden gemalen granen met water om een pasta te vormen, die vervolgens werd gebakken boven open vuur of op hete stenen .
De vroegst bekende verslagen van gistgerezen brood komen uit het oude Egypte in 1300-1500 v.Chr. (Samuel, 1996; Sicard en Legras, 2011) en China in 500-300 v.Chr. (Shevchenko et al., 2014). Het is echter waarschijnlijk dat georganiseerde afhankelijkheid van organismen voor fermentatie veel ouder is.
Stenen werktuigen werden gebruikt om verschillende granen en granen te kraken en te verpulveren om ze tot een veelzijdiger voedsel te maken. Naarmate de mens evolueerde, mengden we deze gekraakte granen met water om verschillende soorten voedsel te maken, waaronder pap. We ontdekten ook dat door deze pasta in de zon te laten staan, het een droge broodachtige korst vormde .