Soep afkoelen en inpakken Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Eten buiten koelkast bewaren
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Voor wat betreft de koelkast
Zorg ervoor dat de temperatuur altijd tussen 0 en 4° ligt. In dit geval blijft uw eten 4 tot 6 uur koud zolang u de deur niet opendoet. Merk ook op dat hoe meer de ijskast gevuld is, hoe langer de voedingswaren vers zullen blijven.
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Je kunt je soep meenemen in een potje dat in de microgolfoven mag. Zo heb je minder kans op morsen én je bespaart op de afwas. Geen microgolfoven op het werk, of lange wachtrijen bij dat ene toestel? Warm je soep dan 's ochtends vooraf thuis op en neem ze mee in een isolerende foodcontainer of thermos.
"Dat betekent dat in de soep bacteriën en andere micro-organismen lekker aan het groeien zijn", vertelt De Vries. "Dat komt door de warme omstandigheden en het is vaak wat vochtiger in je huis. Dan kan de soep een zure smaak krijgen."
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden. Warm eten moet warm blijven, boven de 60 graden, en koud eten moet koud blijven, onder de 5 graden.
Als je soep hebt gemaakt en je weet dat je het binnen drie dagen opeet, kun je de soep het beste in de koelkast bewaren. Laat de soep eerst volledig afkoelen in de pan of in een bewaarbakje op kamertemperatuur. Dek de soep niet af, anders geef je bacteriën de kans om zich te ontwikkelen.
Dan kun je de soep het beste in de koelkast bewaren. Dat doe je door je soep eerst goed te laten afkoelen. Dat moet wel binnen twee uur na het bereiden gebeuren. Om het afkoelen te versnellen kun je de pan bijvoorbeeld in een bak met koud water zetten.
Verse tomatensoep kan, afhankelijk van de omstandigheden waarin het wordt bewaard, ongeveer 3 tot 4 dagen worden bewaard in de koelkast. Het is belangrijk om de soep in een luchtdichte container te bewaren om de versheid te behouden. Als je de soep langer wilt bewaren, kun je het invriezen in porties.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Thermosflessen om eten langdurig warm of koud te houden. Geschikt voor bijvoorbeeld pasta, soep en fruitsalades. Handig voor op school, werk, dagtrips en picknicks.
Een horeca soepketel is naast soep ook prima geschikt om typische buffetgerechten in op te warmen. Denk bijvoorbeeld aan hotdogs, gehaktballen, sauzen en satés.
Te minste houdbaar tot
De meeste soepen zijn 2 tot 3 dagen houdbaar bij een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.
Ga je de soep binnen enkele dagen opeten dan volstaat de koelkast. Bewaar de soep in lucht- en waterdichte vershoudbakjes, dat kan in één grote bak of je kan het alvast in porties verdelen. Op die manier kan je de soep nog maximaal 2 dagen bewaren.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Zet de koelkast 24 uur voor de verhuizing uit. Maak de koelkast leeg en schoon. Zet de deuren, laden en planken vast. Zo veel mogelijk de koelkast rechtop vervoeren, dit is het beste.
U kunt hem alleen niet direct na transport weer in gebruik nemen. Hoe lang moet je een koelkast laten staan na transport? Als u uw koelkast liggend heeft vervoerd, moet u minstens twaalf uur wachten voordat u hem weer in gebruik neemt. Voor oudere koelkasten wordt zelfs 24 uur aanbevolen.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Wacht eerst een tijdje voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Controleer vervolgens de vrije ruimte tussen de muur en de koelkast/vriezer.