Je kunt de aardbeien het beste net voor het eten wassen. "Als je ze veel eerder wast, zuigen ze vocht op en bederven ze sneller", tipt Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum. Je kunt ook het beste het kroontje zo lang mogelijk laten zitten. Een aardbei is een ademend product.
Het kroontje van aardbeien kun je beter pas verwijderen nadat je de aardbeien hebt gewassen. Doe je dit niet, dan zuigt de aardbei zich vol met water en gaat een deel van de lekkere smaak verloren.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Variatie is dus heel belangrijk.” Toch is het belangrijk om te weten hoeveel aardbeien je op een dag mag eten, want er zitten natuurlijk ook wat suikers in. “In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten.
Aardbeien zijn rijk aan mineralen zoals kalium (190 mg), calcium (25 mg) en fosfor (26 mg). Dat kan helpen bij een hoge bloeddruk, en het zou zelfs het cholesterolgehalte in het bloed aanzienlijk verlagen, wat het risico op ziekten als diabetes of kanker kan helpen verminderen.
Aardbeien zijn al lekker van zichzelf, maar je kunt er ook smakelijke gerechten mee maken. Begin je dag bijvoorbeeld met een ontbijt van yoghurt, granola en aardbeien of met een beschuitje met aardbeien. Of verwerk ze in een smoothie of salade, of maak er een aardbeientaart van.
Zomerfruit zoals braambessen, aardbeien, blauwe bes, rode bes en frambozen zijn rijk aan vezels. Vezels dragen bij tot een goede werking van onze darmen. Ze komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze bijvoorbeeld zorgen voor meer of voor een soepelere stoelgang.
Over het algemeen geldt dat een dagelijkse portie gelijk is aan ongeveer 1 kopje of acht middelgrote aardbeien . Het beste is om aardbeien (of ander fruit) met mate te eten. Als u te veel fruitsuikers en vezels consumeert, kunt u last krijgen van spijsverteringsklachten zoals maagpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of gasvorming.
Tekenen van schimmel
Controleer eerst uw verse bessen op zichtbare schimmel. Een beschimmelde aardbei kan verkleurd lijken, donkere vlekken hebben of groene of witte plekken met beschimmelde delen. Hopelijk is de schimmel, als u die ziet, beperkt tot een paar beschimmelde bessen en heeft deze zich niet verspreid naar de hele tros.
Beste tijd om aardbeien te eten
Je kunt aardbeien in de ochtend eten als onderdeel van je ontbijt. Aardbeien eten in de avond is ook een goed idee als je ze voor het avondeten eet als tussendoortje. Vermijd aardbeien laat op de avond na het avondeten, omdat het kan leiden tot spijsverteringsproblemen .
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet. Spoel ze onder de kraan met koud water – zo hoef je niet bang te zijn dat je aardbeien straks naar azijn gaan smaken.
Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast. Het is belangrijk dat de aardbeien niet vochtig worden dus leg de aardbeien op het vochtrooster zodat ze niet in hun eigen vocht liggen.
Kroontje van een aardbei is eetbaar
Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar. De smaak van het kroontje is bitter en schijnt in de buurt van de smaak van spinazie te komen. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
De perfecte aardbeien zijn sappig, heerlijk zoet, groot van stuk, dieprood van kleur en hebben een beetzachte structuur.
Van het meeste fruit kun je de schil eten. Er zitten vezels en voedingsstoffen in of vlak onder de schil. Het is dus gezond.
Ondanks hun nutritionele voordelen, bevatten aardbeien vaak veel suiker en bevatten ze 8,12 mg suiker per kopje. Aardbeien kunnen pesticidenresten bevatten . Overmatige consumptie van bessen kan maagklachten, brandend maagzuur, diarree, reflux, een opgeblazen gevoel en allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
"Bevindingen uit een klinische proef suggereren dat het eten van aardbeien kan helpen de bloedsuikerspiegel en ontstekingen te verlagen, vooral wanneer ze binnen twee uur na een maaltijd worden gegeten." Overweeg daarom om tussen de lunch en het avondeten aardbeien te eten.
Aardbeien zijn een heerlijke en voedzame vrucht die een waardevolle aanvulling op uw dieet kan zijn als u wilt afvallen . Hun lage caloriegehalte en hoge vezelgehalte maken ze een geweldige optie voor tussendoortjes, en hun voedingswaarde kan een energieboost en ondersteuning voor uw algehele gezondheid bieden.
Het eten van vezelrijke voeding, zoals aardbeien, helpt om een regelmatige stoelgang te behouden . Vezels bevorderen de stoelgang door het darmkanaal, wat helpt om constipatie te voorkomen.
Aardbeien kunnen een veilige, nuttige aanvulling zijn op het dieet voor mensen met diabetes . Ze bieden een scala aan voedingsstoffen en antioxidanten die de algehele gezondheid en het bloedsuikerbeheer ondersteunen. Vanwege hun lage GI hebben aardbeien relatief kleine effecten op de bloedsuikerspiegel wanneer ze met mate worden geconsumeerd.
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Ook verlagen aardbeien de bloedspiegel, waardoor ze erg geschikt zijn voor mensen met diabetes. Doordat de vrucht laxerend en ontgiftend werkt, is het bovendien een ideale vrucht voor mensen met overgewicht.