Waarom is groente gezond? Mensen die veel groente (en fruit) eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte. Ook hangt het eten van groente samen met een lagere kans op darmkanker. Daarnaast is er een verband tussen het eten van groene bladgroente en een lager risico op diabetes type 2 en longkanker.
Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het advies is om minimaal 2 porties (200 gram) fruit per dag te eten en fruit niet te vervangen door sap.
Groenten en fruit leveren vezels, die heel belangrijk zijn voor je spijsvertering. Elke groente- en elk fruitsoort heeft daarnaast zijn eigen kwaliteiten. De ene soort bevat veel vitamine C of is rijk aan ijzer, terwijl de andere soort boordevol antioxidanten zit.
Er zitten meer vezels in dan in sap. Maar van het drinken van fruit zit je minder snel vol dan van het eten van fruit. Dit komt omdat je niet hoeft te kauwen en je een fruitsmoothie sneller wegdrinkt dan wanneer je dezelfde hoeveelheid fruit eet. Je kunt daarom beter fruit eten dan drinken.
Indien je minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit eet, kan dat leiden tot problemen. Zo neemt het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht toe.
Kortom, geen enkele vorm van voeding bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. In groenten zitten meer vitaminen en mineralen dan in vis en vlees, maar ook deze hebben hun nut. Daarom is het belangrijk om variatie te brengen in jouw eetpatroon.
“Sommige groenten eet je best niet te vaak rauw”
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Nu weten we dat er andere belangrijke redenen zijn om bezorgd te zijn over hoe vruchtensap werkt als een suikertransportsysteem. Te veel suiker consumeren wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hartziekten, beroertes, diabetes type 2, gaatjes in de tanden en sommige soorten kanker .
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Boerenkool
Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.
Bij het Voedingscentrum raden ze aan twee stuks fruit per dag te eten. Het is niet voor niks dat je je bananen, kiwi's en appels terugvindt in de Schijf van Vijf. Zij adviseren minimaal twee stuks te eten, omdat je dan makkelijker aan die dagelijkse hoeveelheden voedingsstoffen en vitaminen komt.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Hele vruchten bevatten vezels en andere voedingsstoffen die sap niet bevat. Vruchtensap kan leiden tot gaatjes, gewichtstoename en ongezond gewichtsverlies . Sap kan ook diarree veroorzaken als peuters er te veel van drinken.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Honderd procent sap kan de inname vergemakkelijken en essentiële voedingsstoffen en bioactieve verbindingen leveren. De positie van 100% sap in richtlijnen voor gezond eten blijft echter controversieel vanwege het lagere gehalte aan voedingsvezels en het hogere gehalte aan vrije suikers in vergelijking met hele vruchten en groenten .
Drink met mate.
Omdat sinaasappelsap rijk is aan suikers, moet u er altijd voor zorgen dat u alleen de aanbevolen hoeveelheden eet. Medische experts raden aan om dagelijks 1 ½ tot 2 kopjes fruit te eten . Houd er rekening mee dat 1 kopje fruit gelijk staat aan een glas van 8-ounce (240 ml) 100% sinaasappelsap.
Maar is een dagelijkse kop sap goed voor je? Vruchtensappen worden vaak als minder gezond beschouwd dan hun volwaardige tegenhangers vanwege de hogere suikerconcentratie, meer calorieën en minder vezels —wat de verzadiging van deze dranken kan verminderen en, na verloop van tijd, kan bijdragen aan gewichtstoename en obesitas.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Komkommers zijn goed voor je hart. De antioxidanten helpen mee om je cardiovasculaire gezondheid op peil te houden. Maar er zijn ook studies die erop lijken te wijzen dat komkommers een cholesterolverlagende werking hebben. Vooral de zaadjes van de komkommer blijken heilzaam te zijn.
Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal. De gezondheidsonderzoekers legden 41 verschillende als gezond bekendstaande producten langs een lat met 17 verschillende voedingsstoffen, zoals kalium, vezels, eiwitten en calcium. Waterkers is echter niet de enige bladgroente die hoog in de top staat.
Tot de nitraatrijke groenten behoren onder andere andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
De tomaat is de populairste groente ter wereld. Ook in België eten we van alle verse groenten het vaakst tomaat. Gemiddeld eet een Belg jaarlijks 6,14 kilogram tomaten. Op de tweede plaats staan wortels (5,7 kilogram), op de derde uien (4,38 kilogram).