Zo weet u zeker dat u de het niet te lang heeft bewaard. Laat de soep eerst helemaal ontdooien voor u hem weer opwarmt. Hij behoudt dan meer zijn smaak.
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Hoe ontdooi je bevroren soep? Laat de soep, in het zakje of bakje, in de koelkast ontdooien. Dat duurt al snel zo'n 6 tot 8 uur.
De beste, maar ook de meest tijdrovende manier: laat de soep in de koelkast ontdooien. Afhankelijk van de hoeveelheid, duurt dat 1 à 2 dagen. De snelste manier: zet de soep met potje en al in een warmwaterbad.
Het duurt best lang voordat de soep goed heet is, maar lauwe soep is niet goed. Opwarmen in een pannetje, langzaam en voorzichtig, veel roeren. Eventueel scheutje water erbij.
Verwarm restjes grondig tot ten minste 165 °F. Verwarm sauzen, soepen en jus opnieuw tot het kookt . Op het fornuis: Doe het eten in de pan en verwarm het grondig. Het eten moet ten minste 165 °F bereiken op een voedselthermometer wanneer het veilig is opgewarmd.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Het zal binnen een dag of twee ontdooien, afhankelijk van de grootte en vorm van de bewaarcontainer. Als je haast hebt, doe de soep dan in de container in een warmwaterbad totdat deze volledig ontdooid is. De tussenoptie is om de container onder te dompelen in warm water om de bevroren soepen van de zijkanten los te maken.
Hoe je soep opwarmt, heeft veel te maken met hoe goed bevroren soep wordt. Het is het beste om de soep te ontdooien voordat je hem opwarmt, idealiter een nacht in de koelkast, en hem dan voorzichtig op te warmen in een pan op laag vuur, waarbij je regelmatig roert om te zorgen dat er niets blijft plakken of verbrandt . Het fornuis geeft je meer controle over de warmte voor gelijkmatiger koken.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
Het opwarmen van bevroren voedsel met Souper Cubes is eenvoudig. Laat de schaal ongeveer 3 minuten rusten op kamertemperatuur en verwijder dan het deksel. Haal de blokjes eruit, ontdooi ze en verwarm ze opnieuw . De schaaltjes zijn zelfs ovenbestendig tot 415 graden F.
Is de soep na 2 dagen koelkast nog niet op? Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Leg de soep 12 tot 24 uur van tevoren in de vriezerverpakking in de koelkast, eventueel op een doekje om vocht op te vangen. Afhankelijk van de portiegrootte heeft de soep korter of langer nodig om te ontdooien.
Als je super georganiseerd bent, kun je de pot uit de vriezer halen en een paar uur aan de kant zetten . Of je kunt hem in de koelkast zetten om 's nachts te ontdooien.
Maizena is een goede optie omdat het een natuurlijk verdikkingsmiddel is , maar je moet voorzichtig zijn met hoeveel je gebruikt. Begin met 1 eetlepel maizena, geklopt met koud water om een papje te maken. Voeg dan geleidelijk het papje toe aan de soep en laat het een tot twee minuten koken voordat je meer toevoegt.
De ijskristallen die gevormd worden door bevriezing doorboren cellen goed, zodat water lekt wanneer het ontdooid wordt . Je kunt de soep inkoken wanneer je het opwarmt, voeg een beetje maizena toe om het steviger te maken.
De toppings van soep laat je beter achterwege. Je kunt ontdooide gerechten bovendien opnieuw invriezen als ze opgewarmd werden. Je laat ze opnieuw snel afkoelen. Daarna kan je de restjes invriezen.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit.
Kokende soep zorgt voor papperige groenten en taai vlees
Omdat het koken van voedsel het op een hogere temperatuur brengt, is het makkelijk om te denken dat het een goede manier is om je soep sneller te koken -- maar het koken van soep kan averechts werken. Volgens Patch kan het koken van soep ervoor zorgen dat je groenten uit elkaar vallen en je vlees te gaar en taai wordt.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Het afkoelen van soep is belangrijk, en onweer kan ervoor zorgen dat dat een stuk lastiger gaat. "Soep kan niet zuur worden door onweer zelf, dat is een fabeltje van vroeger.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn. Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet.
Proces terugkoelen
Koel verhitte producten terug binnen 2 uur tot 20°C en binnen 5 uur tot 7°C of lager in de kern. Hoe sneller je terugkoelt, des te minder bacteriën kunnen uitgroeien.
Koel je soep zo snel mogelijk af
Je zou de temperatuur van jouw soep best binnen de 2 uur moeten kunnen verlagen tot een temperatuur van 10°C en ze vervolgens verder laten afkoelen in de koelkast. Laat soep niet op het vuur of aanrecht staan, maar koel ze af op een rooster zodat er langs alle kanten lucht bij kan.