De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen. Groenten blijven in de diepvriezer 6 à 12 maanden goed.
Voorgesneden groenten en rauwkost kan je 3 maanden bewaren, andere groenten, vaak wel twaalf maanden. Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Blancheren. Hoewel invriezen het verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen inactief te maken en de kleur, textuur en smaak van groenten te behouden.
Deze kooktechniek helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen van sperziebonen te behouden. Dat is vooral handig bij invriezen, maar blancheren kan ook als je de bonen nog verder gaat verwerken in een gerecht.
Bloemkool bereiden & bewaren
Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
De meeste zelf ingevroren groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette blijven zelfs tot 12 maanden goed. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je de groente luchtdicht bewaart. De vershoudbakjes van LocknLock zijn hierbij een ideale oplossing.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Het beste resultaat krijg je door de pasta samen met de saus in te vriezen. Dit voorkomt plakken en zorgt ervoor dat je een complete maaltijd hebt als je het weer ontdooit.
Ingevroren groenten zijn minimaal net zo gezond als verse groenten. Dankzij het vroegtijdig invriezen blijven er veel vitamines en mineralen in de groenten aanwezig. Groenten uit blik of pot hebben het grootste verlies aan vitamines en mineralen. Slechts 15% van de voedingsstoffen blijft behouden.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in. Je kunt je wortels ook schoongemaakt en in stukjes rauw invriezen, op voorwaarde dat je ze daarna ingevroren in de kookpot doet en meteen klaarmaakt. Als je ze eerst laat ontdooien, gaan ze bederven.
Spruitjes bereiden & bewaren
Spruitjes kun je in een netje of een open zak 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca. 3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.
Soepliefhebbers doen er goed aan om altijd gebruiksklare en voorverpakte porties soepgroente in het vriesvak te hebben. Niet alleen soep profiteert van die lekkere versheid. Ook andere gerechten, zoals curry's of eenpansmaaltijden, krijgen door verse groente of de daarvan gemaakte groentebouillon een extra dosis smaak.
Natuurlijk kun je diepvriesgroenten kopen (je kunt bijvoorbeeld best altijd diepvrieserwtjes in huis hebben), maar ook verse groentjes kun je prima invriezen. De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven.
Hoewel het invriezen van courgette een geweldige manier is om de houdbaarheid te verlengen , is het niet zo eenvoudig als het invriezen van een paar pompoenen. Rauwe courgette wordt na het ontdooien slap en waterig. Om het effectief te bewaren, moet je het eerst snijden en blancheren. Dit helpt de textuur en kleur te fixeren en zorgt ervoor dat het langer houdbaar blijft.
Een giftig geworden courgette verraadt zichzelf door een zeer bittere smaak. Daarom kan het nooit kwaad om als u het niet helemaal vertrouwt, van uzelf gekweekte courgettes eerst een rauw stukje te eten. Smaakt dat veel bitterder dan normaal, dan wijst dit op de aanwezigheid van cucurbitacine.
Kun je verse bloemkool invriezen zonder te blancheren? Wij raden ten zeerste aan om bloemkool eerst te blancheren, anders wordt het papperig door het hoge watergehalte in de groente als je het rauw invriest. Om te voorkomen dat de textuur en voedingswaarde achteruitgaan, is het het beste om bloemkoolroosjes gedeeltelijk te koken (blancheren) voordat je ze invriest .
Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven. Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden. Lees hoe je stap voor stap groente blancheert.
Spitskool is op een koele plaats met een temperatuur van 12-15°C enkele dagen houdbaar. Voorverpakte, gesneden spitskool kun je in de koelkast 1 tot 2 dagen bewaren. Je kunt spitskool ook invriezen na 2-4 minuten blancheren. Je kunt de groente dan tot 12 maanden bewaren in de vriezer (minimaal -18°C).
Antwoord. De oude variëteiten van boontjes hebben nogal eens last van vezelige draden op de naad van de peulen, zeker als ze niet al te jong geoogst worden. Om die draden te verwijderen worden de topjes en de steeltjes afgebroken, zodat de draden meekomen.
Verse snijbonen kunnen worden ingevroren en blijven ongeveer drie maanden goed in de vriezer. Door de snijbonen eerst te blancheren (kort verhitten) blijft de smaak en textuur beter behouden. Verse snijbonen kun je gemiddeld 4 dagen in de koelkast bewaren.
Door de bonen te schokken (door ze in een ijsbad te leggen) stopt het kookproces en behouden ze hun heldergroene kleur .