Bewaar je chocolade niet in de koelkast Chocolade houdt er absoluut niet van om verblijven op een koude en vochtige plaats. Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan.
Chocolade
Bewaar chocolade nooit in de koelkast. Als chocolade in aanraking komt met water, verandert het product. Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur.
Of u nu alleen gourmettruffels eet of chocolade eet die voor u wordt neergezet, bewaar chocolade alstublieft niet in de koelkast . Dit komt omdat chocolade gemakkelijk de geuren absorbeert van alles wat het in de buurt van de koelkast legt, wat een schadelijk effect kan hebben op de smaak.
De beste manier om je cannabischocolade vers te houden is om het in folie te wikkelen, in een luchtdichte container te doen en het op een droge, koele, donkere plek te bewaren, zoals je voorraadkast of koelkast. Een koelkast is de beste optie om te voorkomen dat chocolade zacht wordt of smelt bij kamertemperatuur .
Zorg ervoor dat u de chocolade niet te dicht bij elkaar op het blad plaatst, anders blijft de warmte ertussen hangen, waardoor de zijkanten van de chocolade ook wit zullen worden. Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren.
Preciezer is het als je wat chocolade op een paletmes of plastic krabbertje doet en in de koelkast legt. Na een minuut of drie zal de chocolade uitharden. Je kunt de chocolade dan van het paletmes afslaan of door het krabbertje te buigen, los laten komen. Je ziet daarbij of de chocolade uithardt en of er een knak is.
De belangrijkste reden hiervoor is dat een vochtige en koude omgeving (zoals in de koelkast) kan leiden tot suikerbloei zodra de chocolade in een warmere atmosfeer wordt gebracht . Dit gebeurt wanneer de suikers in de chocolade worden aangetrokken door het vocht op het oppervlak van de reep, naar de oppervlakte stijgen en vervolgens oplossen.
Als chocolade in de koelkast wordt bewaard, kan de vochtigheid in de koelkast leiden tot 'suikerbloei'. Hierbij komen suikerkristallen naar de oppervlakte en wordt de gladde afwerking van de chocolade aangetast .
Bewaar je chocolade op een donkere en droge plek
Het is inmiddels duidelijk dat chocola onder normale omstandigheden beter niet in de koelkast, in de badkamer of in de buurt van kaas, vlees en vis kan worden bewaard. Kies liever voor een plek waar het donker en droog is.
Koelkasten zijn omgevingen met een zeer hoge luchtvochtigheid, wat niet geschikt is voor chocolade vanwege de hoge vochtigheid, wat kan resulteren in suikerbloei . Wanneer u dit doet, is het het beste om de chocolade in een luchtdichte container te doen of dubbel in plastic te wikkelen en in het onderste gedeelte van de koelkast te plaatsen.
Chocolade smaakt het beste als het op kamertemperatuur is bewaard (tussen 12 en 20 graden Celsius) . En idealiter zou je chocolade nooit in de koelkast moeten bewaren, omdat het de smaak kan verpesten en tot reacties kan leiden.
Dit kan leiden tot vriesbrand of die troebele oppervlaktetextuur die bekend staat als chocoladebloei . Chocoladebloei ontstaat in feite wanneer de chocolade zijn tempering verliest en de natuurlijke cacaoboter van de chocolade naar de oppervlakte komt.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
Uien. Door uien in een vochtige koelkast te bewaren worden ze eerder zacht en gaan ze eerder schimmelen. Bewaar ze liever op een donkere, droge plek, bijvoorbeeld in een kelderkast. Maar let op: bewaar ze niet te dicht bij je aardappelen, want dat zal de kwaliteit van zowel je uien als je aardappelen achteruit gaan.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Om je chocolade in optimale conditie te houden, bewaar je deze op een droge, koele plek met een temperatuur tussen 14 en 18 graden Celsius. Vermijd opslag in de koelkast.
De beste plek om chocolade te bewaren is in een koele, droge en donkere omgeving, zoals een voorraadkast of keukenkastje . Je wilt het bewaren uit de buurt van hitte, vocht en licht. Chocolade gedijt bij kamertemperatuur en lage luchtvochtigheidsniveaus, idealiter tussen 65 en 68 graden Fahrenheit, en minder dan 55 procent luchtvochtigheid.
Bewaar chocolade op de koelste plek in het huis. Dat kan bijvoorbeeld een donkere gang zijn of in de garage. Achterin de onderste keukenla is het vaak ook al wat koeler. De kelder is een ideale plek om chocolade te bewaren, maar dan alleen als de ruimte droog is en niet muf ruikt.
Door een koelkast te gebruiken, kunt u de uithardingstijd van chocolade met ongeveer de helft verkorten. Afhankelijk van het type chocolade waarmee u werkt, kan de uithardingstijd worden teruggebracht tot slechts 10-20 minuten . Het gebruik van uw koelkast om gesmolten chocolade te laten uitharden is een effectieve optie wanneer u het uithardingsproces wilt versnellen.
Bij Tony's betalen we altijd de Living Income Reference Price (LIRP) voor alle cacao die we kopen. Wij geloven dat de LIRP essentieel is om cacaoboeren structureel uit de armoede te tillen, de hoofdoorzaak van moderne slavernij en kinderarbeid.
Het is niet logisch dat chocoladerepen in gelijke stukken worden verdeeld als er zoveel ongelijkheid is in de chocolade-industrie! De ongelijke stukken van onze 180g-repen zijn een smakelijke manier om Choco Fans en Serious Friends eraan te herinneren dat de winsten in de chocolade-industrie ongelijk verdeeld zijn .
Vanwege mogelijke verontreinigingen en de kans dat uw chocolade niet meer perfect is, kunt u die zak restjes het beste in de koelkast bewaren. Gekoeld is de chocolade een paar maanden houdbaar.
De wateractiviteit in de koelkast, oftewel het vocht, begint zich te vormen/ruimte te maken in de microscopisch kleine ruimtes van de mal , wat resulteert in druppels op de chocolade of problemen bij het uit de mal halen.
Je chocolade bewaren op een koele, droge plek, uit de buurt van direct zonlicht, is een van de eenvoudigste trucjes om te voorkomen dat het smelt zonder dat je een koelkast nodig hebt. Door chocolade op kamertemperatuur te bewaren – idealiter tussen de 18°C en 20°C – kun je de heerlijke smaak en textuur langer behouden.