Het voordeel van diepvriesgroenten is dat zodra ze ingevroren zijn, het vitaminegehalte vrij constant blijft. En wat blijkt uit onderzoek is dat diepvries groenten en verse groenten minstens even gezond zijn omdat ze na bereiding gemiddeld evenveel vitamine C en mineralen bevatten.
Maar over het algemeen is dit verlies niet groter dan wanneer je verse groenten zou koken. Diepvriesgroenten zijn dus zeker gezond en bevatten meestal meer voedingsstoffen dan versgekochte groenten uit de supermarkt die nog een paar dagen in je koelkast hebben gelegen.
Niet-ingevroren verse producten verliezen hun vitaminen na verloop van tijd, dit al binnen een aantal dagen. Alle deskundigen zijn het erover eens: diepvriesproducten zijn net zo voedzaam als verse producten.
Hoe langer je wacht met het eten van de groente, hoe minder vitamines het nog bevat. Diepvriesgroenten worden na het oogsten snel verwerkt en ingevroren, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Dit is dus zeker geen slechtere keuze dan verse groenten.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
En elke dag dat het ongekookt blijft, verliest het voedingsstoffen. Bevroren spinazie wordt gekookt en ingevroren op het hoogtepunt, waardoor de voedingswaarde intact blijft . Ik zou willen stellen dat dit bevroren spinazie de consistent gezondere optie maakt, tenzij je natuurlijk je eigen spinazie kweekt of regelmatig op een boerenmarkt winkelt.
4,92 milligram in één kopje spinazie uit blik. 3,72 milligram in één kopje diepvriesspinazie . 81 milligram in één kopje rauwe spinazie.
Het verschil tussen diepvries en vers
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Belangrijkste punten: Diepvriesmaaltijden kunnen een voedzame optie zijn, vooral als ze vol zitten met groenten, magere eiwitten en volkoren granen . Kies diepvriesmaaltijden die gemaakt zijn van hele voedingsmiddelen. Het is het beste om ultrabewerkte diepvriesmaaltijden te beperken die additieven bevatten zoals carrageen, dinatriuminosinaat en natriumbenzoaat.
Ingevroren groenten zijn minimaal net zo gezond als verse groenten. Dankzij het vroegtijdig invriezen blijven er veel vitamines en mineralen in de groenten aanwezig. Groenten uit blik of pot hebben het grootste verlies aan vitamines en mineralen. Slechts 15% van de voedingsstoffen blijft behouden.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
Volgens de Britse NHS tellen verse, bevroren, ingeblikte of gedroogde groenten en fruit bijvoorbeeld allemaal mee voor uw vijf stuks fruit en groente per dag. "U moet fruit en groente eten, of ze nu vers, bevroren of ingeblikt zijn, of gedroogd of gefermenteerd; elk van deze vormen is voedzaam ," zegt Barrett.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten.
Op de meeste dagen van de week wilt u vertrouwen op verse maaltijden — of smakelijke restjes. " Uiteindelijk zou ik diepvriesmaaltijden beperken tot maximaal twee keer per week ," merkt Taylor op. Maar wanneer u het gemak van een diepvriesgerecht nodig hebt, kunnen deze tips uw keuzes bepalen.
Diepvriesmaaltijden behouden hun voedingswaarde na het invriezen, wat betekent dat senioren dezelfde vitaminen en mineralen binnenkrijgen als ze uit verse voeding zouden halen . Dat is een belangrijke factor wanneer gezondheidsproblemen afhankelijk zijn van een goed dieet vol voedingsstoffen.
De voedingswaarden van vers en bevroren fruit en groente zijn over het algemeen gelijk aan elkaar. Er blijven evenveel voedingsstoffen achter in diepvriesgroenten als in verse groenten.
Het is makkelijk om aan te nemen dat verse producten altijd de beste keuze zijn, maar in sommige gevallen kunnen bevroren fruit en groenten u meer gezondheidsvoordelen en waar voor uw geld bieden. "De waarheid over vers versus bevroren is dat beide dezelfde voedingsstoffen bevatten, tenzij bevroren producten sauzen of suikers bevatten ", zegt Beal.
Feit: Diepvries spinazie even rijk aan vitaminen als 'verse'
Of de spinazie nu uit een blik, pot of uit de diepvries komt, het bevat evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groenten, zegt voedingsexpert Van der Vossen. Diepvriesspinazie wordt bijvoorbeeld direct na de oogst ingevroren.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is.
Nog beter is dat één kopje bevroren spinazie meer dan vier keer zoveel voedingsstoffen bevat, waaronder ijzer, vitamine C en calcium, vergeleken met een kopje verse spinazie.
Een klein onderzoek wees uit dat het eten van een half kopje bevroren spinazie per dag gedurende twee maanden de luteïnespiegels en oogpigment verhoogt. Hoge pigmentspiegels kunnen uw risico op maculadegeneratie verlagen. Omdat vitamine A een in vet oplosbare vitamine is, neemt u meer antioxidanten op als u een gezond vet bij uw spinazie hebt.
Eet regelmatig vlees(waren). Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.