Het azijnzuur in azijn helpt ook om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en draagt zo bij tot gewichtsverlies. In een wetenschappelijk onderzoek onder 155 zwaarlijvige Japanse mensen werd de effectiviteit van azijn bij het verminderen van lichaamsvet, gewicht en triglyceriden geanalyseerd.
Voorzichtigheid bij het gebruik van azijn is geboden. Reeds bij lage concentraties kan het huid- (concentratie 10% of meer) en oogirritatie (concentratie 3% of meer) veroorzaken. Bij hogere concentraties kunnen brandwonden, oogletsels en luchtwegbeschadigingen optreden.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Azijnzuur stimuleert de enzymen en het aanmaak van zuur in de maag en helpt bij het afbreken en verteren van voeding. Daarnaast heeft appelazijn ook een antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen met het verwijderen van overtollige bacteriën in de darmen, hierdoor gaat de vertering soepeler.
De dampen die vrijkomen bij het gebruik van schoonmaakazijn kunnen irriterend zijn voor de luchtwegen en bij langdurige blootstelling zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Zorg ervoor dat er voldoende frisse lucht circuleert door ramen en deuren te openen tijdens het schoonmaken.
Als je dan een super zuur product op je huid aanbrengt, raakt je pH uit balans waardoor je huidbarrière wordt verstoord. Hierdoor is je huid vatbaarder voor droogheid, irritatie, ontstekingen en zelfs vroegtijdige huidveroudering.
Azijn geeft maag- en darm ongemak: De hoge zuurgraad van azijn kan problemen veroorzaken zoals zure reflux, brandend maagzuur of maagpijn bij gevoelige personen. Om deze problemen te voorkomen, moet je azijn altijd verdunnen en met mate consumeren. Azijn kan bloedsuiker schommelingen veroorzaken.
Als GERD wordt veroorzaakt door een maagconditie met te weinig zuur, is een theorie dat het nemen van azijn maagzuur kan verhogen en de spijsvertering kan verbeteren . Een andere theorie is dat azijn kan helpen de pH van het bloed te verlagen naar een zuurdere omgeving die schadelijke pathogenen in de darmen vernietigt.
'Zuur' voedsel
Ongetwijfeld heeft u vroeger geleerd dat suikers en frisdranken slecht voor uw tanden zijn, maar wist u dat ook zuur uw gebit aantast? Producten die u beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld tomatenketchup, sojasaus, azijn, witte wijn, pastasaus en augurken.
Azijn is een echte alleskunner als het op schoonmaken aankomt en het fijne is, je kunt natuurazijn in glazen flessen kopen. Azijn ontkalkt, ontvet en doodt bacteriën en is daarom ideaal voor de dagelijkse schoonmaak in huis. Verder verdrijft het nare luchtjes en is het milieuvriendelijk.
Hoe kun je je tanden weer wit krijgen? 'Externe verkleuring van het glazuur door aanslag kan je tandarts weghalen door je tanden te polijsten met een speciale polijstpasta. Verkleuring in de tand kun je van binnenuit lichter laten maken door te bleken. Het enige effectieve middel hiervoor is waterstofperoxide.
Zuren kunnen een deel van de vlekkenmoleculen op tanden vernietigen om een wittere glimlach te onthullen. Maar het bleken van uw tanden met azijn is niet veilig . Het kan resulteren in schade aan het tandglazuur en uiteindelijk meer gele tanden. Dezelfde zuurgraad die voor het bleken zorgt, zal ook het tandglazuur aantasten.
Een van de adviezen die ik weleens tegenkom is tandsteen verwijderen met azijn. Het gevaar hiervan is dat azijn jouw tandglazuur kan aantasten. En in tegenstelling tot tandsteen komt tandglazuur nooit meer terug. Dit terwijl tandglazuur ontzettend belangrijk is voor jouw gebit.
Gunstig voor cholesterol
Hierdoor helpt azijn bij het controleren en verlagen van het cholesterolgehalte, de bloeddruk en het triglyceridengehalte. Regelmatig gebruik van azijn in de voeding kan de kans op hartaandoeningen helpen verminderen en zorgt voor een vlotte doorstroming van het bloed.
Natuurazijn, ook wel tafelazijn genoemd, kun je in tegenstelling tot schoonmaakazijn wél consumeren. Je kunt het bijvoorbeeld als dressing verwerken in een salade of zelfs je haar ermee wassen. Haar zou hierdoor namelijk meer gaan glanzen.
De Vries: ,,Kortom, azijn is een goede smaakmaker voor door het eten, maar verwacht er geen gezondheidseffecten van. Azijn is bovendien zuur en daardoor slecht voor je tanden omdat het het glazuur van je tanden aantast.''
Zwarte randjes op de tanden is vaak tandsteen
Tandsteen heeft een andere kleur dan tandplak. Daar waar tandplak bijna dezelfde kleur als het gebit heeft, verkleurt tandsteen naar bruin, grijs of zwart.
Maak uw kunstgebit iedere dag twee keer schoon om vuil te verwijderen. Gebruik daarbij een protheseborstel. Leg uw kunstgebit één keer per week 's nachts in natuur- of schoonmaakazijn.
Appelazijn kan worden gebruikt als spoelmiddel of gemengd met baking soda . Zorg er echter wel voor dat u na gebruik uw tanden poetst of opnieuw spoelt, omdat de zure eigenschappen het tandglazuur kunnen beschadigen.
Kurkuma als tandenbleekmiddel proberen is eenvoudig en kan op verschillende manieren. Het wordt aanbevolen om het niet vaker dan één keer per dag te gebruiken . Houd er rekening mee dat sommige van deze procedures meer tijd kosten dan het gebruik van tandenbleekstrips.
Witte azijn is van nature antibacterieel en helpt tandsteen te demineraliseren of verzachten als u het een of twee keer per dag gebruikt als mondspoeling . Spoel een paar minuten met een mengsel van 2 kopjes warm water, 2 theelepels witte azijn en een snufje zout in uw mond. Doe dit na of tussen het tandenpoetsen door.
Amerikanen laten hun gebit door de tandarts bleken, of doen het zelf met een 'home bleaching kit', een mondstuk met peroxide-gel. Maar ook steeds meer Nederlanders willen wittere tanden. Tandpastamerken springen op die wens in.
De korrelstructuur kan het glazuur van je tanden namelijk aantasten. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid van je tanden, het kan zelfs een negatief effect hebben op de kleur van je gebit. Waar tandglazuur vrijwel transparant is, heeft het tandbeen per tand een verschillende kleur.