Vrouwen hebben een kleinere blaas dan mannen. Dat is logisch, want vrouwen hebben in hun buik ook een baarmoeder en mannen niet. Hoe vaak je moet plassen ligt ook aan wat je drinkt. Koffie, thee en alcohol ontrekken vocht aan je lichaam waardoor je vaker moet plassen.
Er zijn dan ook verschillende oorzaken: Bekkenbodemproblemen; Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor; Een eerdere operatie voor stressincontinentie geeft meer kans op een overactieve blaas; Medicijnen; Psychische problemen; Bestraling; Beschadiging of ziekte van de zenuwen.
Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer. Wanneer u al aandrang krijgt als er minder dan 200 ml urine in uw blaas zit en u hier regelmatig aan toe geeft door dan te gaan plassen, verliest de blaas de normale blaascapaciteit. Vaak plassen is vaak heel hinderlijk.
In Nederland kunnen ongeveer honderdduizend mensen niet goed plassen en hebben meer dan een miljoen vrouwen urineverlies. Bij mannen is dat iets minder, ik schat dat ongeveer vijfhonderdduizend mannen urineverlies hebben.”
Staand plassen is slecht
Dat klinkt misschien alsof het geen probleem is, maar zittend plassen is toch echt beter, zeker voor vrouwen. Staan is een slechte plashouding, aangezien de bekkenbodemspieren zich in die houding niet volledig kunnen ontspannen. Hierdoor is het lastiger om helemaal uit te plassen.
Juiste houding bij het plassen voor mannen en vrouwen
Ga niet op het voorste puntje van de bril zitten of boven de bril hangen, dat maakt het plassen alleen maar moeilijker. De kans is groot dat u uw blaas dan niet goed leegt. Houd uw rug recht. De plasbuis bevindt zich dan in een verticale positie.
Als de bekkenbodem niet goed functioneert ontstaan op die gebieden de problemen. Veel vrouwen met een verzakking klagen erover dat het plassen moeilijk gaat. De straal is slap en de urine sproeit soms alle kanten op. Het lukt ook niet om de blaas goed te legen.
Tijdens het vrijen komt de vagina (en soms ook de blaas) in aanraking met de penis. Er worden dan bacteriën overgedragen die in de urineweg van de vrouw terecht kunnen komen. De boosdoener is dan vooral de bacterie E Coli.
Plassen na het vrijen helpt om de bacteriën weg te spoelen voor ze de blaas bereiken. Maar dat betekent niet dat je meteen na het hoogtepunt uit bed moet springen om naar het toilet te snellen. Tenzij je echt dringend moet plassen, is er geen reden om je te haasten.
Normaal is dat ongeveer 5 tot 8 keer per dag. Die blaasinhoud kan bij iedereen verschillend zijn. Over het algemeen is de blaasinhoud bij mannen wel groter dan bij vrouwen.
Aandoening van de urinewegen
Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak van vaak plassen 's nachts een blaasontsteking. Bij mannen is dat een vergrote prostaat (benigne prostaathypertrofie). Ook andere aandoeningen, zoals slaapapneu of neurologische ziekten, kunnen aan de basis liggen.
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
De meeste mensen plassen 1 keer per 3 tot 4 uur. Dat is ongeveer 6 tot 8 keer per dag (24 uur).
Het is ook biologisch te verklaren: wij mensen zijn kuddedieren. Dat verklaart waarom meiden graag samen met elkaar naar de wc gaan. Het is gewoon gezellig en binnen de drie minuten dat je bezig bent, kun je nog even snel je roddel of levensverhaal kwijt.
Als u een overactieve blaas heeft, moet u vaker plassen dan normaal. Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als u dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft u een overactieve blaas. U kunt soms wel ieder uur moeten plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur.
Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Dan gaat het langzaam er via een paar manieren er weer uit: ongeveer 1.400 milliliter plas je er uit.
Een vrijpartij duurt bij de meeste mensen niet lang, namelijk 5,4 minuten. Zo blijkt dat seks voor heteroseksuele koppels tussen de drie en dertien minuten duurt. En vooruit, het voorspel duurt ook nog een minuut of tien. Lesbische stellen vrijen gemiddeld tussen de 30 en 45 minuten met elkaar.
“Er zit geen tijdslimiet op. Plassen na het naspel is vroeg genoeg. Maar ga je pas in de ochtend ná je avontuurtje naar het toilet, dan kan de bacterie al naar boven zijn gezwommen.”
Het is niet alleen goed voor je lichaam, maar het verhoogt ook je natuurlijke vaginale vochtgehalte. En als alleen water drinken een beetje saai wordt, voeg dan eens een schijfje citroen of komkommer toe. Ontspan en relax of praat met je partner over meer tijd nemen om je op je gemak te voelen in de aanloop naar seks.
Meestal is de oorzaak en vollere blaas die tijdens het vrijen tegen de onderbui (of billen zo u wenst) van de sekspartner komt waardoor er dus druk op de blaas wordt uitgeoefend. Dit is de eerste en meest voorkomende verklaring.
Ja, je kan blaasontsteking krijgen van seks. Seks is inderdaad een risicofactor voor het krijgen van een blaasontsteking. Sommigen vrouwen zijn hier gevoelig voor en andere totaal niet.
Wat te doen: Zorg voor voldoende opwinding en voorspel om de natuurlijke smering van de vagina te stimuleren. Als dit niet voldoende is, overweeg dan het gebruik van glijmiddel op waterbasis om wrijving te verminderen.
De juiste houding om staand te plassen
Trek uw rug goed op, waardoor uw onderrug hol wordt en uw bekken naar voren kantelt. Uw blaas kan op deze manier goed leeglopen. Ontspan uw bekkenbodem en neem de tijd. Laat de plas zelf op gang komen en onderbreek deze niet.
Een hypotone blaas of luie blaas is een aandoening waarbij de blaasspier onvoldoende kracht heeft om zich te ledigen. Een luie blaas kan het gevolg zijn van perifere zenuwschade. Mogelijke oorzaken van deze zenuwschade zijn diabetes, alcoholische neuropathie maar ook vb. chirurgie in het kleine bekken.
Vrouwenoorzaken voor plasproblemen
Er zijn verschillende achterliggende redenen waardoor u als vrouw plasproblemen kunt krijgen. Zwangerschap, verzakkingen en blaasontsteking zijn de drie belangrijke veroorzakers van ongewenst urineverlies, of een versterkte aandrang tot plassen.