Broccoli smaakt vers het beste. Eet deze groente het liefst dus direct op na de oogst. Na een paar dagen droogt broccoli namelijk al uit, en wordt deze slap en taai. Je kunt de broccoli slechts een aantal dagen in de koelkast bewaren.
Laat broccoliplanten in de grond staan nadat u de hoofdkop hebt geoogst, zodat er zijscheuten kunnen groeien . Als u broccoliplanten eind augustus of begin september hebt geplant, zouden de hoofden klaar of bijna klaar moeten zijn voor de oogst. De broccolikop is eigenlijk een verzameling bloemknoppen.
De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
Als de bloemknoppen beginnen open te gaan, oogst dan onmiddellijk. Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken. Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd. Als je de broccoliplant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen.
Onder stromend water: De eenvoudigste manier om broccoli (of andere verse producten) te wassen is om ze onder stromend water te houden . Gebruik een vergiet om je broccoliroosjes vast te houden en til dan elk roosje afzonderlijk op om vuil of insecten uit de spleten in elke broccolikop te wrijven.
Plaats de broccolistelen in een kom of bak met een halve inch water op de bodem. De broccolikoppen moeten uit de bak steken. Bedek de koppen losjes met plasticfolie en leg ze in de koelkast. Ververs het water elke dag en de broccoli blijft een week goed in de koelkast.
Voeg broccoli toe aan kokend water en dek het direct af met een goed sluitend deksel. Begin direct met timen en blancheer het vier minuten . Bereid een ijswaterbad voor in een grote 5-liter container of de gootsteen. Haal de broccoli uit het water met een schuimspaan of blancheermand.
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Broccoli kan in de vollegrond worden gezaaid. Daarbij moet je voldoende plantafstand incalculeren omdat de kolen later grote bladeren zullen ontwikkelen. Zaai op een plantafstand van 40 tot 50 centimeter telkens 2 tot 3 broccolizaden.
Oogsten. De oogst van broccoli vindt plaats van juli tot en met oktober en luistert erg nauw. Net voordat de bloemknopjes opengaan is het juiste moment om de bloemknoppen af te snijden. Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn.
Broccoli heeft veel voeding nodig (want ze maakt grote planten, volwassen broccoliplanten kunnen wel 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden). Geef om die reden in de volle grond ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten algemene moestuinvoeding, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Zomer broccoli is meerjarig en al in het jaar van zaaien geoogst. Van juni tot oktober. Broccoli kan een paar dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Vervang de oude planten na ongeveer 5 jaar.
Broccoli behoort tot de koolfamilie en staat bekend om zijn grote groene hoofden en stengels. Snoeien houdt in dat u gele bladeren verwijdert en de hoofdkop terugknipt om de groei van zijscheuten te bevorderen . De beste tijd om te snoeien is nadat de hoofdkop is geoogst, meestal in de lente tot de herfst.
Kook de broccoli 2-3 minuten in het kokende water. Haal de broccoli eruit met een schuimspaan en dompel hem onder in de kom met ijswater. Laat hem nog 2-3 minuten staan. Giet hem af en leg hem op de beklede schaal. Dep hem droog en leg de broccoli in een enkele laag op een schaal en vries hem in tot hij stevig is.
Dit is waarschijnlijk het resultaat van de warmte . Alles wat onregelmatig is, zorgt ervoor dat het zaad probeert te zetten (een soort zichzelf in stand houdend mechanisme eigenlijk). Ze houden van koele temperaturen (55-60 graden F. is optimaal), veel stikstof, felle volle zon, korte dagen, veel organisch materiaal en veel vocht.
Zodra de broccolikoppen zijn geoogst en alle zijscheuten die u wilt hebben zijn afgesneden, is de plant klaar voor het seizoen. Trek hem eruit en doe hem in de compost om ruimte en voedingsstoffen te maken voor de oogst van volgend jaar .
Slechte combinaties
Broccoli: bloemkool, bonen, kool, sla, tomaten. Komkommer: aardappel, kruiden, meloen.
Wat moet je naast broccoli planten? Selderij, aardappelen en uien zijn metgezellen van broccoli waarvan gezegd wordt dat ze de smaak van broccoli verbeteren. Kamille zou ook de smaak van broccoli versterken. Broccoli houdt ook van het gezelschap van bonen en komkommers.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven. Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien .
Er zijn meerdere manieren om de zaailingen te beschermen, bijvoorbeeld door bewegende mobielen rond de planten te zetten. Of plastic kraaien. Of door de zaailingen tussen allerlei andere groenten te planten waardoor ze minder opvallen.
Plaats de groenten onder stromend water - koud of warm, maar niet gloeiend heet. Gebruik je handen om de stukken zachtjes te schudden om ervoor te zorgen dat ze allemaal toegang hebben tot het water, of til ze direct onder de waterstroom om te controleren op vuil, insecten of minder verse delen.
Broccoli invriezen
Dat doe je door de broccoli een tweetal minuten onder te dompelen in kokend water. Verdeel de broccoli vooraf in aparte stronken. Na het blancheren spoel je de broccoli af onder koud water. Laat uitlekken en dan is de broccoli klaar om in te vriezen.
Het kan er slap, verkleurd of gerimpeld uitzien, allemaal tekenen dat broccoli aan het bederven is. Je wilt ook geen afwijkende kleuren zien. Broccoli hoort groen te zijn, dus het is een slecht teken als de roosjes geel of bruin worden. Als er zichtbare schimmelplekken zijn, of als de broccoli er papperig uitziet, is het absoluut tijd om de bos weg te gooien .