Koken zonder Deksel Als je bonen en boontjes kookt zonder deksel, zal het overtollige vocht verdampen en krijg je een meer geconcentreerde smaak. Dit kan nuttig zijn als je bonen aan het roosteren bent in de oven of als je een gerecht wilt waarbij je de bonen wilt laten karamelliseren, zoals bij roerbakgerechten.
„Als je de groente kookt met de deksel op de pan kun je niet goed bijhouden wanneer de groente gaar is. Daardoor verbrandt het dus snel. Als je de deksel er af laat, kun je precies zien wanneer de groente goed is en kan deze minder snel verbranden en dus niet verkleuren.”
Je fornuis verbruikt 2 tot 3 keer zoveel energie wanneer je zonder deksel kookt! Wanneer je het deksel op de pan plaatst, kookt je water namelijk sneller. Zodra het water kookt, kan je het vuur zachter zetten. Doordat het water al op temperatuur is kun je rustig blijven doorkoken.
Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden. Pasta kookt makkelijk over wanneer je 'm onder deksel kookt.
Sperziebonen koken duurt ongeveer 6-8 minuten. Kook ze in een pan met water en een klein beetje zout. Dan zijn ze na 6-8 min. mooi beetgaar.
In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid.
De kooktijd voor sperziebonen is 10 tot 15 minuten.
Bloemkool gaat stinken als het te lang kookt
Door groente te verhitten, verandert de textuur en smaak ervan.
Zet je pan op het kleinste pitje met de deksel er schuin op en laat je stoofvlees pruttelen; niet koken, want dat zorgt ervoor dat het snel taai wordt. En check regelmatig of je vlees niet uitdroogt en voeg desnoods wat extra water of bouillon toe.
Was de boontjes goed en verwijder de puntjes. Je kan ze eventueel in tweeën breken en in water aan de kook brengen. Laat de boontjes na het koken schrikken met ijskoud water. Zo stop je het kookproces en de boontjes behouden hun frisse groene kleur.
Houd het deksel erop als je iets aan de kook wilt brengen om twee redenen. "Ten eerste ontsnapt warmte door een open deksel, dus duurt het langer voordat water kookt," zegt Ronna Welsh van Purple Kale Kitchenworks.
Wanneer u het deksel eraf moet houden. Als u een soep, stoofpot of saus onafgedekt kookt, kan water verdampen. Als u dus een saus wilt laten inkoken of een soep wilt indikken, laat u het deksel dan weg . Hoe langer u uw gerecht kookt, hoe meer water er verdampt en hoe dikker de vloeistof wordt. Dat betekent dat de smaken ook geconcentreerder worden.
We raden het je af! Of het nu om te drinken of om te koken is, het is beter om koud water te gebruiken. Warm water bevordert namelijk de ontbinding en heeft zo een hoger risico om stukjes giftig metaal te bevatten.
De belangrijkste oorzaken van het niet kunnen plaatsen van pods zijn:
Zeer warm weer, vooral 's nachts, wat de kieming van stuifmeelkorrels remt, waardoor het bestuivings- en vruchtzettingsproces wordt onderbroken . De oogst zou in september moeten worden hervat, zodra de nachten beginnen af te koelen.
Groente uit pot moet lang houdbaar zijn en daarom wordt er zout aan toegevoegd. Sperziebonen uit pot leveren 3 zo veel zout dan bijvoorbeeld verse of diepvries sperziebonen!
Sperziebonen zijn peulvruchten die in de lengte aan een plant groeien. Hierdoor worden ze mooi lang, met bovenaan een hard kroontje en onderaan een soort staartje. Wil je ze bereiden, dan moet je ze doppen. Dat houdt in dat je het harde kroontje wegsnijdt en eventueel ook het staartje.
Een goed sluitende deksel houdt de warmte en het vocht goed in de pan, zo blijven smaken beter behouden en kook je energiezuiniger.
De deksel houd je op de pan om de warmte in de pan te houden. Als je bijvoorbeeld water gaat koken voor de pasta kun je het beste de deksel op de pan houden. Dit is tijd én energiebesparend. Omdat de warmte in de pan blijft kun je het vuur lager zetten (als het water kookt).
Als bijproduct van de hitte zal alle vloeistof verdampen in vochtige stoom. Volgens MarthaStewart.com is het doel van sudderen met een deksel om de hitte en het vocht vast te houden , dus de beslissing om een deksel te gebruiken is gebaseerd op hoe deze elementen het eten zullen beïnvloeden.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Broccoli kun je het beste niet te lang koken. De kooktijd hangt af van je persoonlijke voorkeur: na 3 minuten koken is de broccoli beetgaar, na 5 minuten koken is deze zacht. We raden af om veel langer dan 6 minuten te koken, dan verliest de groente z'n smaak.
Een giftig stofje
Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine. Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
Sperziebonen passen binnen een gezond voedingspatroon. Net zoals andere groenten zijn sperziebonen namelijk erg gezond. Eet sperziebonen overigens niet rauw, want in peulvruchten komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Kook dus altijd eerst je sperziebonen voordat je ze gaat eten.