Komkommers kunnen geen vorst verdragen. Daarom zaai je ze niet te vroeg. Zaai de zaden tussen half april en half mei voor, de oogst valt dan vanaf ongeveer half juli en duurt tot de planten het in de nazomer door kou of ziekte begeven.
De komkommerplanten houden erg van warmte en kunnen slecht tegen vorst. Ze hebben een windbeschut plekje nodig en mogen pas naar buiten als de temperatuur overdag minstens 15°C heeft (grastemperatuur!). Een vlies kan een goede bescherming bieden.
Komkommer marketmore
De vruchten zijn stekelig, donkergroen en worden ongeveer 20 cm lang. De plant kan buiten in de volle grond gezet worden. Kies voor een zonnige en beschutte plek, met voldoende ruimte om volop te kunnen klimmen.
Komkommerplanten steunen of laten woekeren
Verder kun je variëteiten met lange, kruipende scheuten met een trellis, gaas of andere steunconstructie laten klimmen. Je kunt de planten het beste zo'n 45 cm uit elkaar zetten om ze genoeg ruimte te geven.
Onder 63°F groeien komkommers niet. In zulke omstandigheden blijven planten in de grond zitten en worden ze vatbaar voor schade door ongedierte in de grond.
Komkommers kunnen geen vorst verdragen. Daarom zaai je ze niet te vroeg. Zaai de zaden tussen half april en half mei voor, de oogst valt dan vanaf ongeveer half juli en duurt tot de planten het in de nazomer door kou of ziekte begeven.
Halfwinterharde groenten die lichte vorst of temperaturen tussen de 28 en 32 graden kunnen verdragen, zijn onder andere bieten, wortelen, pastinaak, sla, snijbiet, doperwten (voor de bloei), Chinese kool, andijvie, radicchio, bloemkool, peterselie en selderij.
Het is makkelijk om komkommers te trainen om op een trellis te groeien. Trek de wijnstok recht terwijl hij groeit en wikkel of weef hem voorzichtig om het trellis . Indien nodig kunt u tuintouw gebruiken. Let op: als u merkt dat uw komkommerplant wat ranken begint te krijgen, wikkel ze dan ook voorzichtig om het oppervlak van het trellis!
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.
Stap 1: Bepaal het juiste moment om te bemesten
De belangrijkste groei vindt plaats in het voorjaar, vooral van mei tot juli. Gedurende deze periode worden komkommers regelmatig bemest. De bemesting wordt zelfs tijdens de bloei- en oogsttijd voortgezet om de oogstperiode te verlengen.
Een goede oogst levert 15 tot 40 komkommers per plant in één seizoen op. Het aantal komkommers per plant hangt sterk af van het ras. Sommige soorten geven veel meer komkommertjes dan andere.
Plant ze begin mei uit in de kas op ongeveer 60 centimeter van elkaar. Zelf bouwen we een hekwerk van ongeveer 1.80 meter hoog en ook 1.80 breed per kommer. We maken het van bamboestokken, om ongeveer de 40-50 centimeter een verticale stokken en uiteindelijk de 'liggers' ook op ongeveer 40-50 centimeter.
Als je er veel van eet, zul je je zeker "vol" en opgeblazen voelen en als gevolg daarvan je slaap verstoren . Bovendien is er nog een reden waarom je komkommer alleen in beperkte hoeveelheden zou moeten eten. Dit is omdat je meer water binnenkrijgt en je blaas zich vult en meer plast tijdens je slaap.
Komkommers hebben minimaal een temperatuur van 10°C nodig om te groeien. Komkommers uit de broeikas hebben een lichte standplaats nodig, maar geen volle zon. Indien nodig is het raadzaam de planten tegen de felle zon te beschermen. Dit vermijdt het verbranden van de bladeren bij een felle zon.
Verspenen. Als de zaailingen naast de twee kiemblaadjes ook twee echte blaadjes hebben, kun je ze elk in hun eigen potje van 9-11 cm zetten (verspenen). Hiervoor gebruik ik (biologische) potgrond, want daar zit voeding in en zo kunnen de plantjes lekker gaan groeien.
De bladeren van de een verdraagt de ander niet en zijn daarom slechte buren van elkaar. Ik heb wel verschillende Posts gelezen hier in de coMMunity van mensen die ze al jaren naast elkaar hebben staan, waarbij het goed gaat. Anderen hebben weer weinig oogst.
Afrikaantjes zijn niet alleen mooi, maar ook zeer nuttig in de moestuin. Deze moestuinbloemen stoten namelijk een geur af die schadelijke insecten zoals engerlingen en mieren) en knaagdieren afschrikt, maar slakken aantrekt. Hierdoor worden ze vaak langs moestuinen geplant om slakken weg te lokken van andere gewassen.
1. Opbinden en indraaien. De meeste tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en pepers vragen extra ondersteuning tijdens de groei – zonder ondersteuning wordt het vaak een onoverzichtelijk geheel. Veel telers laten de planten langs een touw omhoog groeien.
Na de bloei en tijdens de vruchtvorming zijn kalium en calcium nodig; deze stimuleren een sterke celstructuur en maken de plant beter bestand tegen omgevingsstress (hitte, koude, wind). Kalium en calcium zijn essentiële voedingsstoffen voor een goede vruchtkwaliteit.
Komkommers moet je net als tomaten en paprika's snoeien. Vanuit de hoofdstengel ontstaan bij elke bladoksel zijscheuten. Deze zijscheuten verwijder je in het begin allemaal, tot de plant circa 50 cm groot is. Hierna verwijder je een deel van de zijscheuten, na het eerste blad van de zijscheut.
Komkommers zijn uitzonderlijk gevoelig voor een reeks plagen, waaronder bladluis, mineervlieg, wolluis, motten en rupsen, wantsen, spint en andere plaagmijten, trips en witte vlieg, die de oogst ernstig kunnen beïnvloeden. Tegelijkertijd vormen bacteriële en schimmelziekten een bedreiging voor komkommerplanten.
Kan ik bieten in de winter in de grond laten? Zeker kan! Bieten zijn een geweldige optie voor zowel overwinteringsopslag in de tuin als voor het overwinteren van jonge zaailingen voor vroege groei in het voorjaar . Hoe dan ook, zorg ervoor dat je de bieten na de eerste vorst bedekt met een dikke laag mulch om ze te beschermen.
De bieten mogen echter niet bevriezen. De beste bewaartemperatuur ligt dan ook tussen de 0 en 5°C.
En naarmate de organische mulch afbreekt, verbetert het de grond. Je kunt ook bietenzaden binnenshuis of in een kas starten . Dit is een geweldige optie als je tuin weinig ruimte heeft. Wanneer je andere gewassen oogst, vul je de gaten op met de zaailingen die klaar zijn om te gaan.