Allereerst is het drinken van een glas warme melk geen garantie voor een goede nachtrust. Maar wat warme melk voor het slapen gaan kan zeker wel helpen. Dit komt door de het aminzouur tryptofaan dat onder andere vindt in melk, pinda's, chocolade en haver. De stof tryptofaan is nodig om serotonine aan te maken.
Een kop melk brengt belangrijke voedingsstoffen aan, waaronder calcium en eiwitten die ook 's nachts bijdragen tot het onderhoud van onze botten en spieren. Melk als slaapmuts vindt vooral zijn oorsprong in het feit dat melk tryptofaan bevat.
Melk bevat de stof tryptofaan, een aminozuur waar je slaperig van wordt. Er zit alleen zo weinig van in, dat je er niet van gaat slapen. Je zou minimaal twee tot drie liter melk moeten drinken voor je dat effect krijgt. Het maakt daarbij ook niet uit of je warme of koude melk drinkt.
Melk en zuivelproducten bevatten tryptofaan en calcium. Een glas warme melk voor het slapen gaan is een oeroude remedie tegen slapeloosheid. Het is echter nooit wetenschappelijk bewezen dat het de tryptofaan in de melk is die voor dit effect zorgt. Maar het helpt wel.
Melk drinken 's avonds is een goed idee als je een goede nachtrust wilt hebben . Maar het is misschien niet zo goed voor mensen die proberen af te vallen. Volgens de diëtist kan melk drinken 's avonds het spijsverteringsproces vertragen en de leverfunctie beïnvloeden.
Het drinken van melk kan ook helpen om ontstekingsniveaus te verminderen. Deze en andere eigenschappen van melk kunnen helpen bij stressverlichting . Onderzoek heeft aangetoond dat een dieetplan met melk de slaapkwaliteit kan verbeteren. Een glas warme melk voor het slapengaan kan helpen om de zenuwen te kalmeren en een goede nachtrust te bevorderen.
Bepaalde bestanddelen in melk — met name tryptofaan en melatonine — kunnen u helpen in slaap te vallen . Tryptofaan is een aminozuur dat voorkomt in verschillende eiwitbevattende voedingsmiddelen. Het speelt een belangrijke rol bij de productie van de neurotransmitter serotonine ( 6 ).
Een extra boost, bijvoorbeeld door een glas warme melk te drinken voor het slapen, kan dus geen kwaad. Naast tryptofaan zit er melatonine in melk, een hormoon dat het lichaam slaperig maakt. Is melk dus het perfecte drankje voor mensen die 's nachts naar het plafond staren? Dat is dan weer te kort door de bocht.
Snelwerkende suikers, zoals in wit brood, koekjes, snoep, spaghetti en rijst, geven ons een korte energieboost. Ze stimuleren het brein en hebben een negatieve invloed op het in slaap vallen. Maaltijden met veel suikers of snoepen worden 's avonds dan ook afgeraden.
Gewichtstoename
Melk drinken in de avond verhoogt de kans op gewichtstoename omdat het metaboliseren en verteren van de eiwitten en melkvetten tijd kost . Een glas melk bevat ongeveer 120 calorieën, dit is een van de redenen waarom u melk in de avond moet vermijden omdat de calorieën niet gemakkelijk worden verbrand en dit leidt tot gewichtstoename.
Hoewel melk op elk moment van de dag kan worden geconsumeerd, zijn er bepaalde voordelen aan het consumeren van warme melk voor het slapengaan . "Dit helpt bij de productie van melatonine, wat helpt bij een betere slaap. Het consumeren van melk overdag helpt ook om een goed verzadigingsniveau te behouden en voorkomt overeten.
In melk zit tevens het hormoon melatonine wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Ook goed voor je slaap dus en erg positief.
De slaapbevorderende eigenschappen van melk worden doorgaans toegeschreven aan tryptofaan, maar wetenschappers hebben ook een mengsel van melkpeptiden ontdekt, genaamd caseïne-tryptisch hydrolysaat (CTH), dat stress vermindert en de slaap verbetert.
Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.
Door ongeveer een uur voor het slapengaan melk te drinken, geef je je lichaam voldoende tijd om tryptofaan om te zetten in deze hormonen, wat hun slaapbevorderende effecten versterkt. Bovendien kan de lichte stijging van de bloedsuikerspiegel door de lactose in melk helpen een kalmerend effect teweeg te brengen, waardoor het makkelijker wordt om te ontspannen en tot rust te komen.
"Wat het type melk betreft, hoeft het niet per se volvette melk te zijn, maar het zou koemelk moeten zijn in plaats van zuivelvrije alternatieven zoals amandel- of sojamelk", adviseert Reitmayer, opmerkend dat hoewel bepaalde noten zoals amandelen slaapbevorderende hormonen en mineralen zoals tryptofaan bevatten, ze niet kunnen tippen aan de niveaus van ...
Dadels met melk zijn een ideale keuze voor consumptie na het avondeten. Ze ondersteunen spierherstel en -reparatie. Dadels met melk eten 's avonds bevordert de slaapkwaliteit. De suiker in dadels verhoogt de serotoninespiegels en melk heeft kalmerende eigenschappen die zorgen voor een zoete, rustgevende nachtrust.
Voedingsmiddelen met veel calcium, zoals zuivelproducten, kunnen het cortisolniveau verlagen . Calcium staat erom bekend het cortisolniveau te verlagen, een stresshormoon dat geassocieerd wordt met angst.
Iemand met hart- en vaatziekten hoeft zuivel niet te mijden. Ook is het niet nodig om zuivel uit de voeding weg te laten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Sommige studies laten zelfs een beschermend effect zien van zuivel, en van melk in het bijzonder, op de gezondheid van hart en bloedvaten.
Tryptofaan en melatonine
Je twee beste vrienden voor een rustgevende nacht. Melk (en andere zuivelproducten) zijn een hele goede bron van tryptofaan . Het is een aminozuur dat kan helpen om de slaap te bevorderen, dus het kan vooral handig zijn als je gewend bent om te woelen en te draaien voordat je eindelijk in slaap valt.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Het bewijs toont aan dat de zuivelvoedselgroep - dat wil zeggen melk, kaas en yoghurt - niet leidt tot gewichtstoename en zelfs kan helpen bij gewichtsverlies wanneer deze wordt opgenomen in een goed uitgebalanceerd dieet. Sommige mensen zijn in de war over het effect van melk en andere zuivelproducten op gewicht.