Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis. Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst. Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.
Bovenin of op de plank onder de bovenste plank kun je beste boter en kaas bewaren. Wanneer je kaas te koud bewaard, kan hij uitdrogen. Niet lekker! Daarom is bovenin de koelkast een veilige plek.
Helemaal boven in de koelkastdeur kan je je boter en kaas bewaren. Daaronder leg je eieren (in de koelkast blijven ze langer goed dan daarbuiten) en potjes/tubes met bijvoorbeeld mosterd en tafelsauzen. Helemaal onderin zet je grote brikken en flessen, zoals frisdrank en melk.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
Bovenste schappen (4-6°C): restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen. Onderste schap (0-4°C): afgedekt vlees, vis en charcuterie. Groente- en fruitbakken (4-6°C): dat is duidelijk. Koelkastdeur (6-8°C): boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.
Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis. Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst. Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.
Onderste niveau
In de meeste gevallen is het onderin het koudst. Hier bewaar je producten die snel bederven, zoals rauwe vis, vlees of gevogelte. Zorg ervoor dat deze producten goed afgedekt zijn, om kruisbesmetting te voorkomen.
De ideale koelkast temperatuur is 4ºC, op dat moment blijven de producten langer vers. Pakken melk, yoghurt en vla horen in de deur van de koelkast.
Het middelste gedeelte van de koelkast is met name geschikt voor zuivelproducten zoals room of yoghurt.
Richt je koelkast slim in
Zet vlees en vis onder in de koelkast. Dat is de koudste plek, bovendien kunnen er zo geen sappen uit het vlees of de vis op andere producten lekken. Bewaar groenten in de groentelade.
Doorgaans geldt dat bij koelkasten zonder vriesvak het bovenste niveau het warmst is en het onderste niveau het koudst. Heeft de koelkast bovenin een vriesvak? Dan is het precies andersom. Lees voor gebruik altijd de handleiding van de koelkast, dan weet je zeker dat je de juiste indeling kiest.
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand.
De deur is de warmste plek van je koelkast, omdat ze vaak opengaat en zo kamertemperatuur binnenlaat. Hier bewaar je dus best dingen die niet snel slecht worden zoals sauzen, frisdrank, wijn en bier. Ook boter bewaar je in de deur: door de warmere temperatuur kun je hem straks makkelijker op je brood smeren.
Dat is een klein gaatje, doorgaans boven de groentelades in de achterwand van de koelkast. Dit gaatje is van essentieel belang voor het juiste functioneren van je koelkast. Het gaatje voert overtollig vocht, meestal in de vorm van condensatie, af. Hierdoor blijft de lucht in je koelkast droog en je etenswaren vers.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Paprika bewaren doe je zo
Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren. Wil je paprika's langer bewaren, dan kan je ze invriezen, inleggen of drogen.
Gooi de yoghurt dus niet meteen weg zodra de THT-datum verlopen is. Gebruik ook hier je zintuigen en controleer of de smaak, de geur en de kleur nog goed zijn. Zijn die OK, dan kan je de yoghurt nog opeten.
In 1 op de 4 koelkasten is het 7°C of warmer. Tien jaar geleden bleek uit onderzoek dat 40% van de mensen de koelkast te warm had staan.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Ideale temperatuur
Voor goed gekoelde producten is de beste temperatuur in het koeldeel 4 °C. Eten en drinken blijven bij deze temperatuur langer goed en ziekmakende bacteriën groeien nauwelijks.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).
Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.