Medicijnen. Al in de 4de eeuw werd chocola door de Maya's als geneesmiddel gebruikt. De tovenaars schreven cacao voor als oppeppend middeltje en gebruikten het als rustgevende balsem. Ook maakten zij er een chocoladedrankje van, wat vaak op smaak gebracht werd met vanille, chilipeper en piment.
Tussen de 16e en 20e eeuw zijn er ruim 100 toepassingen voor cacao of chocolade als medische behandeling gedocumenteerd (60). Hiervan zijn drie toepassingen het meest voorkomend: (i) om gewichtstoename te induceren bij uitgemergelde patiënten; (ii) om het zenuwstelsel te stimuleren; en (iii) om de spijsvertering en uitscheiding te verbeteren (60).
De Olmeken, een van de vroegste beschavingen in Latijns-Amerika, waren de eersten die de cacaoplant in chocolade veranderden. Ze dronken een eeuwenoude chocoladedrank tijdens rituelen en gebruikten het als medicijn . Eeuwen later prezen de Maya's chocolade als de drank van de goden.
Er kunnen drie consistente rollen worden onderscheiden: 1) het behandelen van uitgemergelde patiënten om aan te komen ; 2) het stimuleren van het zenuwstelsel van apathische, uitgeputte of zwakke patiënten; en 3) het verbeteren van de spijsvertering en uitscheiding, waarbij cacao/chocolade de effecten van een stagnerende of zwakke maag tegengaat, de nieren stimuleert en de darmfunctie verbetert.
Volgens oude Maya-teksten is cacao van goddelijke oorsprong en wordt het beschouwd als een geschenk van de goden. In de klassieke periode van de Maya-beschaving (250-900 n.Chr.) werden gemalen cacaobonen gemengd met kruiden om een bittere, pittige drank te maken waarvan men geloofde dat het een gezondheidsbevorderend elixer was .
De oude Maya's gebruikten cacaobonen, het hoofdingrediënt van chocolade, als betaalmiddel, volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Economic Anthropology. Het onderzoek suggereert dat cacao tijdens de Klassieke Maya-periode (250-900 CE) werd geruild voor goederen en diensten .
Chocoladepasta was een medium dat werd gebruikt om medicijnen toe te dienen en om de smaak van bittere farmacologische toevoegingen tegen te gaan. Naast cacaobonen werden preparaten van cacaobast, olie (cacaoboter), bladeren en bloemen gebruikt om brandwonden, darmstoornissen, snijwonden en huidirritaties te behandelen .
De Azteken brachten chocolade-aanbidding naar een hoger niveau. Ze geloofden dat cacao hen door hun goden was gegeven. Net als de Maya's genoten ze van de cafeïne-kick van warme of koude, gekruide chocoladedranken in sierlijke containers, maar ze gebruikten cacaobonen ook als betaalmiddel om voedsel en andere goederen te kopen .
In de Azteekse wereld was cacao waardevol en werd het in verband gebracht met offers. Het werd gedronken als onderdeel van religieuze rituelen, maar het werd ook gebruikt bij offers als vervanging voor bloed . Chocolade werd gemengd met bessen om het een rode kleur te geven, waardoor het symbolisch voor bloed kon staan. Cacao had spirituele en rituele kracht.
De Maya-religie stelt dat cacao oorspronkelijk door de god Hunahpú aan de mensen werd gegeven en dus een heilige waarde had, na maïs. Latere verslagen tonen Ek Chuah, de god van chocolade – en het lijkt er ook op dat de godin van vruchtbaar land en succesvolle oogsten ter ere daarvan Ixcacao werd genoemd.
Sloane bracht begin 1700 enige tijd door in Jamaica, waar de lokale bevolking hem cacao te drinken gaf. "Hij vond het 'misselijk', maar door het met melk te mengen werd het smakelijker", aldus het museum. Toen hij terugkeerde naar Engeland, nam Sloane het mengsel van melk en cacao mee en jarenlang werd het verkocht als medicijn .
Bijna een eeuw lang bleef chocolade een goed bewaard geheim onder de elite van Spanje. Tijdens de competitieve tijden van het Tijdperk van de Ontdekkingen werd het chocoladerecept geheim gehouden door Spanje , zodat ze een voorsprong konden behouden in de Europese politiek en handel .
De chocolade werd toen 'prasline' genoemd. en werd een grote hit in Oxford. in Nederland en langzaamaan groeide Amsterdam uit tot de grootste cacaohaven ter wereld. door de Britten en alle cacaoplantages moesten door de Spanjaarden aan hen worden overgegeven.
Pure chocolade en aardbeien
Chocolade bevat een verbinding genaamd theobromine, die helpt griepsymptomen te verlichten . Aardbeien zitten ook boordevol vitamine C en E, die kunnen helpen uw immuunsysteem te versterken.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
Dat betekent: kauwgum, chocola en andere snoepjes zonder gelatine. Dat verdikkingsmiddel wordt gewonnen door huiden en beenderen van vooral varkens en koeien te laten trekken in heet water. Ook E-nummers 472, 441, 485 en 471 zijn uit den boze. Die kunnen bestanddelen van onreine dieren bevatten, weet Deacon.
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.
De geschiedenis van chocolade begint in Midden-Amerika, waar de Maya's en de Azteken cacao verbouwden en consumeerden. Cacao werd gezien als een goddelijke drank en werd gebruikt bij religieuze ceremonies. Het werd ook gebruikt als medicijn om verschillende kwalen te behandelen.
Chocolade als Azteekse medicijn: De Florentijnse Codex
De Azteken gebruikten chocolade om maagproblemen en indigestie te behandelen . Ze mengden het ook met boomschors om infecties te genezen, en met maïs om koorts te verlichten. We weten veel hiervan uit de Florentijnse codex uit 1590.
Vóór de Azteekse mensenoffers kregen slachtoffers soms kalebassen vol chocolade, die chemicaliën bevatten die mensen een goed gevoel geven, om hun geesten genoeg op te beuren zodat ze zouden deelnemen aan het rituele dansen voor hun dood . Zowel de Azteken als de Maya's gebruikten cacaobonen als betaalmiddel.
De beroemdste chocoholics ter wereld, de Azteken, vereerden cacao enorm en gebruikten het als medicijn, als betaalmiddel, om soldaten te helpen 'door te zetten' . Chocolade was een krachtdrankje in de Azteekse samenleving en werd gedronken vanwege de potentie. Montezuma gebruikte het om zijn seksuele vaardigheden bij vrouwen te vergroten.
Tot in de 19e eeuw werd warme chocolademelk gebruikt als medicijn tegen aandoeningen zoals lever- en maagziekten .
Zorg dat de wondranden goed op elkaar sluiten en niet wijken. Hierdoor vermindert de pijn en geneest de wond ook sneller en met een beetje geluk littekenvrij. Daarna dek je de wond af met een steriel gaasje en zet je dat vast met een pleister.
Snacks met suiker
En juist die witte bloedcellen zijn belangrijk bij het bestrijden van die ontstekingen. Je bent ziek en wilt jezelf daarom misschien trakteren op comfortfood zoals chocola, koekjes en snoep, maar dit kun je dus beter niet doen. Ook dranken met toegevoegde suikers zijn af te raden.