Een gepocheerd ei zit eigenlijk tussen deze varianten in: het is gezonder dan een gebakken ei, maar minder gezond dan een gekookt ei. Wel is het risico op de salmonellabacterie groter, omdat een gepocheerd ei niet volledig hard is van binnen.
Eieren zijn dan ook heel veelzijdig en supergezond: ze zijn rijk aan antioxidanten, ijzer en eiwitten, maar barsten ook van de vitamines B2, B12 en D. Oh ja, één gekookt of gepocheerd eitje bevat zo'n 75 calorieën, dus het is ook nog eens goed voor je slanke lijn!
Er is een arsenaal aan gezonde bereidingswijzen voor eieren: zacht- of hardgekookt, als omelet of sunny side up (spiegelei), ter vervanging van kaas of vlees op je boterham … Maak je een omelet? Fiks dan meteen ook een extra portie vitamines: voeg bijvoorbeeld groenten en verse tuinkruiden toe.
Of je beter een gekookt of gebakken eitje kunt eten? Het voedingscentrum raadt aan om na te gaan wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet dan een gekookt ei, dus daar moet je zeker rekening mee houden.
Een gebakken eitje op je brood is natuurlijk hartstikke lekker, maar het is niet de meest gezonde manier om een ei klaar te maken. Bakproducten bevatten vaak verzadigde vetten die niet goed zijn voor je cholesterol. Wil je toch graag op een 'gezonde' manier een eitje bakken? Gebruik dan kokosolie.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
De eidooier is juist het gezondste deel van het ei. Deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren. Eigeel bevat wel een klein beetje verzadigd vet, maar 60 procent van het vet in eieren is onverzadigd vet en dus helemaal niet slecht.
Gepocheerde eieren bevatten weinig calorieën en veel eiwitten, waardoor ze een ideale keuze zijn voor gewichtsbeheersing en spieropbouw . Bovendien zijn gepocheerde eieren gemakkelijk te verteren, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met een gevoelige maag.
Over het algemeen veroorzaken kortere en lagere kookmethoden minder cholesteroloxidatie en helpen ze de meeste voedingsstoffen van het ei te behouden . Om deze reden zijn gepocheerde en gekookte (harde of zachte) eieren misschien wel het gezondst om te eten. Deze kookmethoden voegen ook geen onnodige calorieën toe.
Daarnaast zouden minstens twee eieren per dag zelfs het risico op hartziekten en borstkanker verminderen. Niet alleen je ogen, huid en geheugen worden blij van eieren. Ook de rest van je lichaam wordt gevuld met goede voedingswaarden. Eieren barsten namelijk van het calcium en de vitamine D.
Eieren zijn betaalbaar en makkelijk op te nemen in het dieet. Een goede manier om eieren te consumeren is gekookt of gepocheerd zonder zout. Eieren verrijkt met omega-3 en afkomstig van scharrelboerderijen zijn doorgaans de gezondste eieren. Het eten van één tot drie eieren per dag kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben, maar dit verschilt van persoon tot persoon.
Je kunt je gepocheerd ei zo 2 dagen bewaren in de koelkast. Je gepocheerde ei opnieuw opwarmen? Dat doe je simpelweg in een pan met heet water dat net van de kook is. Laat je ei hier voorzichtig in zakken en haal het gepocheerd ei er na een minuut weer uit met een schuimspaan.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Gepocheerde eieren vs. gebakken eieren. Het verschil tussen een gepocheerd ei en een gebakken ei is slechts een eetlepel water . Als je gepocheerde eieren wilt maken, voeg dan na het invetten van de muffinvorm een eetlepel water toe aan elk ei en voeg vervolgens je gebarsten ei toe.
Tips: zo kies jij het juiste ei
Koop je eieren in de supermarkt? Ga voor eieren met een Topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof.
Koken. Wist je dat oudere eitjes makkelijker te pellen zijn dan superverse? Na verloop van tijd ontstaat er een luchtbel binnenin het ei, waardoor het heel wat makkelijker is om de schelp te verwijderen. Als het voor jou dus niet uitmaakt welke eieren je gaat koken, kies dan altijd voor de oudste.
Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts. Breek elk ei in een aparte koffiekop.
Ei pocheren in een zakje, dat kan niet misgaan!
Je hebt hiervoor geen azijn nodig, dus je zet gewoon een pan water op het vuur en als het water kookt zet je het vuur laag. Neem een stukje huishoudfolie van ongeveer 30×30 cm. Wrijf dit in met een dun laagje olie.
Effect van koken op de samenstelling van eieren
Er werd dus geen verlies van eiwit of vet waargenomen tijdens het koken .
Zet ze in de koelkast, de eieren blijven tot 2 dagen goed. Wanneer je de eieren wilt serveren, breng je een pan water aan de kook, haal je het van het vuur en laat je de gepocheerde eieren voorzichtig in één keer in het water zakken om ze 30-60 seconden op te warmen, of tot ze helemaal warm zijn .
Zodra de timer afgaat, haal je het ei eruit met een schuimspaan en doe je het in een ijsbad (een kom vol met ijswater). Dit stopt het kookproces direct en zorgt ervoor dat de dooier lekker zacht blijft terwijl je de overige eieren pocheert . Dep de eieren droog met een papieren handdoek voordat je ze serveert.
Als je het ei te lang in de pan laat zitten, dan krijgt het eiwit een structuur die lijkt op rubber en wordt het eigeel hard. Dit is juist niet wat je wilt bij een gepocheerd ei.
Mensen met een verhoogd cholesterol vragen zich vaak af of het oké is om eieren te eten, omdat eidooiers rijk zijn aan cholesterol. Over het algemeen zou het prima moeten zijn voor de meeste mensen, als onderdeel van een gezond, uitgebalanceerd dieet, omdat de cholesterol in eieren geen significant effect heeft op het bloedcholesterol .
Gepocheerde eieren zijn beter dan gekookte eieren voor de gezondste plek, omdat ze maar een paar minuten nodig hebben om te koken zonder toegevoegde olie of vet. Dat wil zeggen, zolang je ze niet in hollandaisesaus doopt als ze klaar zijn. Probeer gepocheerde eieren eens toe te voegen aan een volkoren avocadotoast of met een portie groenten!
Voor een gezonde volwassene met normale cholesterolwaarden en geen significante onderliggende risicofactoren voor hartziekten, suggereren sommige onderzoeken dat 1-2 eieren per dag veilig kunnen zijn . Het kan zelfs gezond zijn en uw hartgezondheid ten goede komen (30, 31, 32, 33).