BroccoliBroccoli bevat heel veel gezonde eigenschappen, er is alleen een grote maar: je kan er ontzettend opgeblazen van raken, met alle buikpijn van dien. SpruitjesHier geldt hetzelfde als bij broccoli: niet ongezond, maar ook niet fijn voor je buik. Door raffinose en sulfaten kun je van deze groente winderig worden.
Doordat broccoli rijk is aan oplosbare vezels heeft het een positief effect op je cholesterolspiegel: deze verlagen namelijk de LDL-waarde verlagen. Dezelfde vezels zorgen er bovendien voor dat je langer verzadigd blijft en dit helpt je om op een goed gewicht te komen en te blijven.
Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium. Het is bekend dat broccoli net als veel andere groente een goede invloed heeft op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. En wil je op je gewicht letten? Dan kun je er gerust een bord vol van eten: broccoli bevat slechts 28 kcal per 100 gram.
Broccoli bevat relatief veel betacaroteen, zeaxanthin en luteïne, allemaal antioxidanten waarvan wordt aangenomen dat ze een gunstig effect hebben op de ogen, en bijvoorbeeld kunnen beschermen tegen oogaandoeningen zoals cataract en maculaire degeneratie.
Reken 250 tot 300 gram broccoli per persoon voor 200 gram op je bord.
Want de onverteerbare vezels in broccoli zijn een feestmaal voor onze darmflora. Daarbij maken deze goede bacteriën korte vetzuren, die goed voor het lichaam en de darmen in het bijzonder zijn. De gezondheid van de darmen is erg belangrijk omdat het natuurlijk van grote invloed is op de stofwisseling.
Tip. Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.
Bladgroenten bevatten veel voedingsstoffen die helpen bij het reguleren van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen. Dat zijn bijvoorbeeld kalium, calcium en magnesium. Broccoli is ook een goede keuze.
In de stronk van broccoli zit een stof genaamd 'ulforafaan', deze stof heeft kankerwerende eigenschappen en helpt ook nog eens bij het afvallen. Het stimuleert namelijk je stofwisseling waardoor je calorieën gaat verbranden.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Broccoli is een vertakte, groene groente met paarse of vaker groene bloemknoppen. Het behoort tot de brassicafamilie, samen met bloemkool, kool en boerenkool, en kan rauw of gekookt gegeten worden .
Vergeet de stronk niet
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Broccoli is een groente die rijk is aan voedingsstoffen en die uw gezondheid op verschillende manieren kan verbeteren. Het vermindert bijvoorbeeld ontstekingen, verbetert de bloedsuikerspiegel, versterkt de immuniteit en bevordert de gezondheid van het hart .
Veel gezondheidsexperts raden aan om de stengels te eten, omdat ze als vezelrijk voedsel kunnen worden beschouwd, samen met het eten van de bladgroenten die aan de stengels vastzitten en die veel voedingsstoffen bevatten. Hoeveel broccoli moet je per dag eten? Een typische portie is ongeveer één tot twee kopjes gekookte broccoli per dag .
Maar wist je dat deze groene superheld ook wonderen doet voor je huid en haar? In broccoli vind je o.a. de vitamines A, E, C en zink terug. De vitamines C en E beschermen onze cellen tegen oxidatieve stress, wat vroegtijdige huidveroudering tegengaat.
Hoeveel broccoli is te veel broccoli? Het antwoord hierop is dat u uw consumptie van broccoli moet beperken tot een of twee kopjes gekookte broccoli per dag . De beste manier om broccoli te eten is door het te stomen. Het hoge vezelgehalte van broccoli kan het moeilijk maken om het rauw te verteren.
Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics onthulde dat het eten van broccoli kan helpen visceraal vet te verminderen , dat zich ophoopt rond de buik. Door broccoli te verwerken in gerechten zoals roerbakgerechten, salades of soepen kunt u profiteren van de vetverbrandende eigenschappen.
Spinazie en andere bladgroenten
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren.
Broccoli
Broccoli is rijk aan zowel flavonoïden als stikstofoxide. Elk van deze stoffen helpt de bloeddruk te verlagen , zoals hierboven uitgelegd. Broccoli minstens vier keer of vaker per week eten kan de bloeddruk verlagen, vergeleken met het minder vaak eten (zoals eens per maand), volgens een onderzoek.
Het advies voor volwassenen is om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt.
Vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring en sardines zijn rijk aan de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Deze onverzadigde vetten zijn onder andere goed voor het hart, de bloeddruk, en triglyceridenspiegel. Zo toont onderzoek aan dat EPA de stabiliteit van de bloedvaten kan verbeteren.
De stengels van broccoli kunnen gegeten worden, maar schil eerst de harde lagen eraf . Broccoli is het gezondst als je het rauw of licht gestoomd eet. Probeer broccoli eens toe te voegen aan salades, soepen en stoofschotels. Snijd broccoli in kleinere stukken en neem het als tussendoortje.
Omdat groenten weinig calorieën bevatten en er veel voedingsstoffen in zitten, zijn er geen nadelen aan veel groenten eten.
Tips om aan 500 gram groente per dag te komen:
Groenten in je hoofdgerecht: Verwerk groenten in je hoofdgerechten, zoals roerbakgerechten, pasta's en stoofschotels. Snack slim: Kies voor gezonde groentesnacks, zoals wortels, selderijstengels of snacktomaatjes. Combineer ze met een lekkere hummus- of yoghurtdip.