In palmolie zit meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
De productie van palmolie is slecht voor het milieu en voor soorten als de orang-oetan, vanwege ontbossing, branden en veenontginning. Als we dan toch plantaardige oliën consumeren, zou het beter zijn daarvoor gewassen als olijf, zonnebloem, koolzaad en soja te nemen.
Waarom is palmolie slecht voor het milieu? Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid.
De meeste oliesoorten hebben een hoog gehalte aan gezonde onverzadigde vetten en bevatten slechts weinig van het minder gezonde verzadigde vet. Bij palmolie is het omgekeerd. Ongeveer de helft van het vet is verzadigd vet. Ter vergelijking, bij olijfolie of zonnebloemolie ligt het percentage verzadigvet op 11-15.
Tropisch regenwoud wordt gekapt voor de aanleg van mega plantages met oliepalmen. Mensen worden van hun land beroofd en komen zonder inkomsten te zitten. Unieke planten- en diersoorten worden met uitsterven bedreigd. Het kappen van zo veel bossen is slecht voor het klimaat.
Wat is het probleem met palmolie? De palmolieteelt zorgt voor grootschalige ontbossing. 45% van de palmolieplantages in Zuidoost-Azië liggen in gebieden die in 1989 nog bos waren. In relatief korte tijd is er dus heel veel bos weggehaald voor handel in palmolie over de hele wereld.
Van plantaardige vetten wordt over het algemeen aangenomen dat ze gezond zijn. In het geval van palmolie gaat dat echter niet op. Die olie bestaat namelijk voor ruim de helft uit verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot, omdat dit het LDL-cholesterol verhoogt.
Bovendien bevat palmolie veel verzadigd vet, wat het risico op hartziekten kan verhogen als het in overmatige hoeveelheden wordt geconsumeerd. 2. Aan de andere kant is zonnebloemolie een gezonder alternatief voor palmolie . Het bevat veel enkelvoudig onverzadigd vet, wat kan helpen het risico op hartziekten te verminderen.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Palmolie wordt niet als gezond beschouwd in vergelijking met pindaolie omdat palmolie 52% verzadigd vet bevat, vergeleken met 18% pinda. Het enkelvoudig onverzadigde vetgehalte van pindaolie is 49%, vergeleken met palmolie 11%.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
In palmolie zit meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Wat is het probleem met palmolie? Palmolie is en blijft een belangrijke aanjager van ontbossing van enkele van 's werelds meest biodiverse bossen , waarbij het leefgebied van reeds bedreigde diersoorten zoals de orang-oetan, de dwergolifant en de Sumatraanse neushoorn wordt vernietigd.
Palmolie, palmpitolie en kokosolie — de zogenaamde tropische oliën — hebben een slechte reputatie gekregen omdat ze veel verzadigd vet bevatten, wat al lang in verband wordt gebracht met hartziekten . Verzadigd vet verhoogt het "slechte" LDL-cholesterol en triglyceriden, die beide risicofactoren zijn voor hartziekten.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
In veel producten zou je palmolie kunnen vervangen door kokosolie of een mix van sojaolie, raapzaadolie en zonnebloemolie. Maar kokosolie en sojaolie zijn ook tropische producten.
Er werd geconcludeerd dat palmolie het lipidenmetabolisme in de lever verder veranderde [14]. We hebben echter eerder gerapporteerd dat overmatige en langdurige inname van ruwe of geraffineerde PO geen significant effect had op leververvetting, terwijl het wel de glucosetolerantie beïnvloedde [15]. ... ...
Geraffineerde palmolie bevat glycidol en andere schadelijke vetzuuresters in zeer hoge concentraties. Er is voldoende bewijs dat glycidol genotoxisch en carcinogeen is , merkte Knutsen op.
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën . Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.
De productie van palmolie gaat vaak gepaard met grote problemen voor mens en milieu. Voor de aanleg van plantages wordt tropisch bos gekapt, de plantages zorgen voor veel vervuiling, de arbeidsomstandigheden zijn zeer slecht en de rechten van de inheemse bevolking worden vaak met voeten getreden.
Palmolie in cosmetica is niet slecht voor je gezondheid of een gevaar voor je huid.
De palmvrucht heeft relatief weinig oppervlakte en bestrijdingsmiddelen nodig. Dat maakt palmolie goedkoop en effectief, waardoor de vraag ernaar steeds meer toeneemt. Het wordt vooral gebruikt in voedingsmiddelen, maar ook in bijvoorbeeld zeep, veevoer, cosmetica, en babyvoeding.