Naast de rijkdom aan eiwitten, bevatten schelpdieren echter ook Omega-3 vetzuren en zink. In vergelijking tot kipfilet is het percentage eiwitten wat lager, toch is het belangrijk om de verschillende eiwitbronnen met elkaar af te wisselen. Bovendien bevatten garnalen maar een zeer kleine hoeveelheid verzadigd vet.
Bovendien, terwijl kip en rundvlees dezelfde hoeveelheid proteïne per portie hebben, heeft garnalen een iets lagere hoeveelheid . Echter, Natural Shrimp is nog steeds een geweldige bron van proteïne en is een uitstekende optie voor degenen die op hun calorie-inname letten voor dieet- of fitnessbehoeften.
Mager rundvlees: een portie mager rundvlees (85 gram) bevat 24.6 gram eiwit. Vis: alle vis bevat veel eiwit. Zo bevat een een halve zalmfilet (124 gram) 30.5 gram eiwit. Quinoa: een kopje (185 gram) gekookte quinoa bevat 8 gram eiwit.
Eiwitten kun je zowel uit dierlijke als plantaardige voeding halen. De meeste soorten vlees en gevogelte zijn eiwitrijke producten. 100 gram mager vlees (rund, varken, lam of kip) bevat +/- 20 gram eiwit. 140 gram vette vis als zalm, sardines of makreel bevat ongeveer 20 gram eiwit.
Rosbief – lekker op brood of als avondmaaltijd. Bevat zo'n 28 gram eiwit per 100 gram. Kalkoen – vergelijkbaar met kip, iets minder eiwitten. Bevat zo'n 22 gram eiwit per 100 gram.
Naast de rijkdom aan eiwitten, bevatten schelpdieren echter ook Omega-3 vetzuren en zink. In vergelijking tot kipfilet is het percentage eiwitten wat lager, toch is het belangrijk om de verschillende eiwitbronnen met elkaar af te wisselen. Bovendien bevatten garnalen maar een zeer kleine hoeveelheid verzadigd vet.
Zowel kip als kalkoen leveren gezonde eiwitten. Over het algemeen bevat kip meer vitamine B6 en pantotheenzuur, en kalkoen bevat minder calorieën, vet en natrium, terwijl het meer zink, niacine en vitamine B12 bevat .
Net als kip en rundvlees bevat 100 gram garnalen ongeveer 25 gram eiwit. Echter, 100 gram garnalen bevat slechts 115 calorieën, vergeleken met ongeveer het dubbele voor kip en drie keer zoveel voor rundvlees . Garnalen bevatten ook hoge niveaus zink, een essentieel mineraal voor het behoud van een gezond immuunsysteem.
Zoals veel andere dierlijke eiwitten, bevat garnalen een hoge hoeveelheid van het aminozuur leucine. Dit is noodzakelijk voor optimale spiergroei . Het toevoegen van garnalen aan maaltijden is een gemakkelijke manier om spieropbouwende eiwitten binnen te krijgen zonder al te veel extra calorieën toe te voegen.
Artsen vinden het nu veilig voor de meeste mensen om dagelijks garnalen te eten , ongeacht hun cholesterolgehalte. Met mate kan garnalenconsumptie veel essentiële voedingsstoffen leveren. Het eten van garnalen of andere zeevruchten wordt echter slechts twee keer per week aanbevolen.
Garnalen zijn een lekkere, magere proteïnebron en ook nog eens heel eenvoudig klaar te maken. Beperk het echter wel tot maximaal twee keer per week. Door het zorgvuldig klaar te maken, en slechts in kleine hoeveelheden te eten, kan garnaal dus een prima onderdeel zijn van een gebalanceerde voeding.
Nee, garnalen zijn niet dikmakend om te eten, vooral als je ze niet in te veel vet kookt . Garnalen bevatten weinig calorieën, maar het caloriegehalte kan omhoog gaan als ze gefrituurd worden of bedekt worden met andere calorierijke ingrediënten zoals broodkruimels en beslag.
Vette vis
Tonijn, zalm, snapper en yellowtail zijn allemaal uitstekende bronnen van omega 3-vetzuren, een type meervoudig onverzadigd vet waarvan is gebleken dat het helpt spierverlies en -functie te verminderen en zelfs de spiermassa kan vergroten, zo blijkt uit een artikel uit 2020 in Frontiers in Nutrition.
Zalm is rijk aan gezonde omega-3-oliën . Het heeft een hoger vetgehalte dan zowel kreeft als garnalen, maar minder cholesterol per portie dan garnalen. Zalm is ook rijk aan eiwitten en levert vitamine B. Deze verhogen de energie en ondersteunen de stofwisseling en een gezond zenuwstelsel.
Voedingsmiddelen met veel zetmeel, zoals brood, pasta of rijst , zijn mogelijk niet de beste combinatie met garnalen. Het consumeren van een zware lading zetmeel naast garnalen kan leiden tot een zwaar en opgeblazen gevoel. Kies voor lichtere bijgerechten of groenten om de delicate smaak van garnalen aan te vullen zonder spijsverteringsklachten en een opgeblazen gevoel te veroorzaken.
Voedingsmiddelen die cholesterol bevatten, maar weinig verzadigd vet.
U kunt bijvoorbeeld drie of vier eieren per week eten, en schelpdieren zoals garnalen tot een of twee keer per week . U moet lever en orgaanvlees helemaal vermijden, omdat ze zeer rijke bronnen van cholesterol zijn.
Bron van eiwitten, vitamines en mineralen
Kipfilet bevat maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Perfect dus voor na die zware sporttraining om je spieren te laten herstellen. Daarnaast is kip ook een bron van verschillende vitamines en mineralen. Zo bevat kip veel vitamine B, fosfor, selenium en koper.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund– en varkensvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Kipgehakt is een gezondere optie voor wie eens wat anders wil dan de gebruikelijke rund- of kalfsvleesgerechten. Kipgehakt bevat over het algemeen iets minder verzadigd vet dan rundergehakt. Wel is er niks mis mee om zo nu en dan rundergehakt te gebruiken.
De antioxidanten in garnalen zijn goed voor je gezondheid . Deze stoffen kunnen je cellen beschermen tegen schade. Onderzoeken suggereren dat de antioxidant astaxanthine helpt rimpels te voorkomen en schade door de zon vermindert. Garnalen bevatten ook veel selenium.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Hoeveel val je af met gezond eten? Door gezond te eten kun je tot 2 kilo per week afvallen. Kies voor koolhydraatarme voeding met veel voedingsstoffen, zoals groente, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en onbewerkt mager vlees. Vermijd snelle koolhydraten uit onder andere witbrood, witte pasta, chips en suiker.
Zalm is bijvoorbeeld heerlijk bij groente- en aardappelgerechten. Het is verkrijgbaar in blik en diepvries; diepvrieszalm is duurder, terwijl zalm in blik normaal gesproken wild is en dus extra vol voedingsstoffen zit. Andere bronnen van vette vis zijn forel, makreel en haring .
Kabeljauw is een magere witte vis met veel eiwitten en weinig vet. Het is een veelzijdige, mild smakende eiwitbron voor degenen die spieren willen opbouwen zonder toegevoegde calorieën .
Vette vis
Vette vis als zalm, makreel, haring en sardines bevatten omega-3 vetzuren die een positief effect hebben op spieropbouw en spierafbraak verminderen. Bovendien bevat het ook eiwitten, vitaminen als vitamine D en vitamine B12, en mineralen als jodium en seleen.