Als alternatief gebruik ikzelf graag de combinatie van platte kaas en zure room. Vervang bijvoorbeeld 500 g kwark door (300 g platte kaas en 200 g zure room). Experimenteren is erg leuk om een verrassende nieuwe smaak te verkrijgen. Probeer het ook eens met (Griekse) Yoghurt of mascarpone.
Kwark is een hele jonge kaassoort, terwijl yoghurt een melkproduct is. Of je kwark dus kunt vervangen door yoghurt of juist omgekeerd hangt dus af van de reden waarom er yoghurt of kwark in het recept wordt gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld geen kwarktaart maken van yoghurt.
Silken tofu bevat flink wat eiwitten en kan dus ook prima als alternatief voor kwark. Deze tofu is dik van textuur en daarom geweldig in taarten of in een frambozenmousse.
Er bestaan verschillende plantaardige zuivelalternatieven, zoals sojadrink, erwtendrink, amandeldrink, rijstdrink, haverdrink en kokosdrink.
Gaat het je om de vitamines en mineralen, dan verschilt het iets of je kwark kiest of yoghurt. Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander.
Kwark heeft een wat stevigere en iets korrelige textuur. Het is ook rijk aan eiwitten en meestal nog lager in vet en calorieën dan Griekse yoghurt, vooral als je voor de magere variant kiest. Dit maakt kwark een perfecte keuze als je probeert af te vallen, omdat het je helpt om vol te blijven met minder calorieën.
Kies puur. Skyr heeft net zoveel gezonde eigenschappen als yoghurt en kwark, en daarbij net wat meer eiwit. De IJslandse zuivel scoort flink qua populariteit omdat het mager is, maar toch een volle smaak heeft en je maag lekker lang een vol gevoel geeft. Skyr is daarmee een echte krachtpatser onder de zuivelproducten.
Kwark is oorspronkelijk een soort zeer verse kaas. In België wordt hetzelfde product plattekaas genoemd. In het Frans worden de termen "verse kaas" of "witte kaas" (fromage frais/fromage blanc) gebruikt, in Wallonië spreekt men van maqueye, soms verfranst tot maquée.
Denk bijvoorbeeld aan sojamelk, sojayoghurt, maar ook rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk. Dit zijn allemaal prima alternatieven. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten verkrijgbaar, dus probeer ook eens wat verschillende smaken uit.
Yoghurt en kwark
Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos.
Skyr: yoghurt noch kwark
Het wordt vaak 'IJslandse yoghurt' genoemd en vergeleken met kwark en (Griekse) yoghurt, omdat het dezelfde stevige textuur heeft en vergelijkbaar is in smaak. Skyr heeft net als yoghurt gefermenteerde melk als basis.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn een uitstekende voedingsbodem voor jouw darmflora. Kies dus vaker voor zuurkool, kimchi, kombucha en tempé. Ook yoghurt, kwark of hangop zijn gefermenteerde producten. Pas dus deze adviezen toe voor een gezonde darmflora!
Bij het bakken leveren bakkerskaas, ricotta en boerenkaas de beste resultaten op. De textuur van deze kazen is korrelig, zonder opvallende wrongel, maar het watergehalte is vergelijkbaar met cottage cheese. Zure room, crème fraîche en yoghurt kunnen in een recept worden gebruikt ter vervanging van cottage cheese.
Als kwark niet jouw ding is… probeer dan al deze ideeën met Cabot Greek Yogurt — een andere geweldige bron van proteïne. Natuurlijk is kwark, naast snacks, een geweldig element in doordeweekse gerechten.
Cottage cheese alleen kan een goede vervanger zijn voor slagroom om recepten zoals sauzen dikker te maken. Verwijder de klontjes door het te mengen met een staafmixer of keukenmachine. Je kunt het ook mengen met melk om de gladde, romige textuur van slagroom te reproduceren voor gebruik in andere recepten.
Kwark staat enorm bekend om zijn eiwitgehalte, maar Skyr weet dit te overtreffen. Dankzij deze eiwitten en het feit dat er bijna een halve gram vet in zit, maakt het Skyr ook wat calorierijker. Aan de andere kant staan eiwitten bekend om bouwstoffen.
Er zijn een aantal alternatieve voedingsmiddelen en dranken verkrijgbaar in supermarkten, zoals: soja-, rijst-, haver-, amandel-, hazelnoot-, kokos-, quinoa- en aardappeldranken (soms ook wel melk genoemd) en zuivelvrije alternatieven voor yoghurt en kaas.
Peulvruchten. Bonen en peulvruchten zijn onmisbaar in een plantaardig voedingspatroon. Ze leveren veel eiwitten. Voorbeelden met veel eiwitten zijn linzen, sojabonen, kikkererwten, bruine bonen, witte bonen en tuinbonen.
Alpro. Alpro heeft inmiddels voor bijna ieder zuivelproduct wel een vervanger gevonden en kwark kon in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Naast de Plantaardige variatie op kwark naturel en de Plantaardige variatie zonder suikers, heeft Alpro ook de smaak vanille in hun assortiment.
Een belangrijke bron dus. Naast eiwitten bevat zowel yoghurt als kwark calcium en vitamine B2 en B12. In yoghurt zit in verhouding iets meer calcium dan in kwark, maar in allebei zijn de vitamine B2 en B12 evenveel aanwezig.
Laag in vet: Volvette kwark bevat minder vet dan sommige andere kazen (4% vet versus 30% vet in cheddar), en het hoge eiwitgehalte maakt het een uitstekende optie met weinig vet. Biedt calcium: Studies tonen aan dat het verhogen van calcium u kan helpen gewicht te verliezen in combinatie met een caloriebeperkt dieet.
Griekse yoghurt biedt meer calcium en minder vet . Maar je kunt gemakkelijk vetvrije, vetarme en volle opties vinden voor zowel kwark als Griekse yoghurt, die de vetgehalte-weegschaal kunnen laten doorslaan. Zorg er wel voor dat je de etiketten leest: een vetvrije optie bevat soms toegevoegde suiker, omdat het verminderen van vet ook de smaak kan verminderen.
Waar magere kwark ongeveer 80 kcal per 100 gram bevat, is dat bij volle varianten maar liefst 180 gram. Dat kan heel handig zijn, bijvoorbeeld als je aan wilt komen. Maar wil je juist afvallen, dan kies je beter voor mager. Daar komt bij dat de vetten in volle kwark verzadigde vetten zijn.
Welke kwark kies je? Kies je nou beter voor magere, halfvolle of zelfs volle kwark? Volle zuivelproducten leveren wel meer calorieën, maar verzadigen ook meer waardoor je er langer op door kunt. Qua eiwitten zit je met halfvolle kwark het beste.